İhracat şampiyonları ödüllendirildi


Türkiye’nin 2022 yılındaki 11,47 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatına 2,06 milyar dolar değer ile destek veren Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), en fazla ihracat gerçekleştiren 28 üyesini ödüllendirdi.

 

Tarih : 29 Eylül 2023 Cuma 13:02

Necdet TAŞ

AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş'in ev sahipliğinde Mersin Divan Oteli'nde gerçekleştirilen 2022 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'ne Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli ile Mersin'deki kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

“MERSİN FİRMALARI BİZİ GURURLANDIRIYOR”

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ise konuşmasına 2022 yılında ihracatın yıldızı olan firmaların temsilcilerini tebrik ederek başladı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Mersin’in ürün işleme tesisleriyle, limanı ve ticaret kabiliyetleriyle ön plana çıktığını vurgulayan Vali Pehlivan, “Tarımsal üretimde birçok üründe söz sahibi olan Mersin ilimiz, bakliyat ve hububat üretiminde ön sıralarda olamasa da bu ürünlerin işlenmesinde, pazarlanmasında ve ihracatında büyük rol oynuyor. Bu başarı da elbette hepimizi gururlandırıyor. İhracatçı firmalarımızın uluslararası pazarlarda elde ettiği başarıların artarak devam ettiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

SEÇER: “MERSİN BİR TİCARET KENTİ”

Törende konuşan Başkan Vahap Seçer; Mersin’in bir ticaret kenti olduğunu, bu durumu da hızlı adımlarla ve yapılan yatırımlarla daha da tahkim ettiğini söyledi. Mersin’in ticaret kenti olma hüviyeti dolayısıyla yurdun birçok farklı yerinden insanın kente geldiğini aktaran Seçer, “Mersin göçle kurulmuş, göçle büyümüş, başta liman ve liman sonrası ticaret ile var olmuş önemli bir kent halinde. Sadece Türkiye'de değil, Arap coğrafyasında, Kafkaslarda, Balkanlar’da hülasa tüm dünyada, lokasyonu, özellikle Doğu Akdeniz'in dünyaya açılan kapısı olma hüviyeti ve limanı nedeniyle, umarım konteyner limanı da olur, limanları nedeniyle önemli bir kent haline geliyor” dedi. Mersin’in bu gelişmeden doğan bazı yatırımlara da ihtiyaç olduğunun altını çizen Seçer, Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, büyüyen ve gelişen kente, öngörü ve ferasetle yapılacak olan yatırımların önünü açmanın kendisinin vazifelerinden olduğunu kaydetti. Mersin’in demografik yapısında son zamanlarda önemli değişiklikler olduğunu söyleyen Seçer, demografik, sosyokültürel ve ekonomik yapısı ile Mersin’le benzeştiği için deprem sonrası Hatay ve diğer illerden Mersin’e çok sayıda iş insanının geldiğini hatırlattı. Bu kişilerin Mersin’e ve Mersin ekonomisine önemli katkı yaptıklarına dikkat çeken Seçer, “Ama son yıllarda beklentinin çok üzerinde bir nüfus artışı ile karşı karşıya olduğumuzu da söylemek istiyorum. Her ortamda bunu vurgulamak istiyorum. Çünkü bunun önlemini almakla mükellefiz. Yeni alt ve üst yapılar, yollar açmamız, imar planları eksik olan bölgelerde bir an önce tamamlamamız, yapılaşmaya açmamız başlıca görevimiz” diye konuştu.

SEÇER KENT İÇİ ULAŞIMIN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Kent içi ulaşımın yoğun olduğu bölgelerdeki yollarda sıkıntılar olduğunu ifade eden Başkan Seçer şunları kaydetti: “Bunun çözümü mevcut yolları ıslah etmek, ihya etmek ve genişletmek. Başta D-400 karayolunu. İkincisi o güzergâhta yeni alternatif yollar açmak. En önemli çalışma Akdeniz'in imar planları içerisinde de işaretlenmiş olan, demiryolu hattına paralel giden Tarsus'a kadar uzanan D-400 karayoluna alternatif olan, 35 metre genişliğinde Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda olan yeni yolların açılması. İmar planları tamamlanır tamamlanmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak o istikamete doğru yeni yol çalışmalarımızı süratle başlatacağız. Bu işin zor tarafı imar planlarıydı. Önemli bir kısmı bitti, az bir kısmı kaldı. Umut ediyorum kısa sürede tamamlandıktan sonra, bu çalışmaları da başlatacağımızı buradan duyurmak istiyorum. Bugün burada çok değerli bir topluluğun önünde hitap ettiğimin farkındayım. Sizler Mersin ekonomisine güç katıyorsunuz, değer katıyorsunuz. En önemlisi de istihdama önemli katkı sağlıyorsunuz. Sadece Mersin için değil, Türkiye için önemli olan çalışma ve istihdam alanlarının artmasıdır. ‘İş’ demek, aş demek, ekmek demek, sosyal sorunların ilk elden çözümü demektir. İnsanlarımıza iş, aş sağlamak, daha yüksek bir hayat refahı seviyesi sağlamak bizim en başta gelen görevimiz ve bu konuda kamuya, devlete, iktidarlara yardımcı olan en önemli yardımcılar sizlersiniz, yani özel sektör. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarılı çalışmalarınızın devam edeceğini umut ediyorum ve diliyorum. Tabi ki Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlerle iş birliği içerisinde kentimize değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da, “Akdeniz’de küresel ticaretin merkezi olan Mersin’de bu organizasyonun yapılması başka bir anlam ifade ediyor. Küresel ticarette ülkemiz çok önemli bir konumda. Mersin de bu işi yapanların, başarılı iş insanlarının olduğu bir şehir. Ödül alan ihracatın yıldızlarını tebrik ediyorum” diye konuştu.

MEMİŞ: “İHRACATÇI MOTİVASYONU ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinin açtığı yaraları sarmak için başlattıkları yardım kampanyasına destek veren, gıda ve konteyner bağışında bulunan üyelere teşekkür etti. AHBİB olarak pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlere öncelik verdiklerini kaydeden Başkan Veysel Memiş, dünya çapında prestijli fuarlara katılım sağladıklarını, Fransa, Almanya ve ABD pazarlarında Türkiye’nin üretim gücünü ve ürün kalitesini tanıtarak ülke ekonomisine değer kazandırmak için gayret gösterdiklerini belirtti. Başkan Veysel Memiş, benzer faaliyetleri hedef pazar olarak belirledikleri İngiltere’de de gerçekleştirdiklerini, Suudi Arabistan’a yönelik ihracatı artırmak amacıyla Mersin’de alım heyeti organizasyonu düzenlediklerini dile getirdi. AHBİB olarak uluslararası prestije sahip bir fuara milli katılım organizasyonu düzenlemeyi hedeflediklerini de vurgulayan Memiş, bulgur ve şekerleme ürün grubunda uzun soluklu tanıtım programı başlattıklarını ifade ederek, “2022 yılında 2 milyon 197 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, ihracat performansını bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artırma başarısı gösterdi. AHBİB olarak bu dönemde 11,47 milyar dolarlık sektör ihracatına yüzde 18 oranında destek verdik. 2023 yılının Ağustos ayında Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 Birlik arasında ihracatını en çok artıran Birliğimiz, 2022 ihracat birim fiyatında yüzde 23,6 artış sağlayarak 0,94 dolar değere ulaştı. Elde ettiğimiz bu başarılarda pay sahibi olan tüm üyelerimize şükranlarımı sunuyorum. Hedefimiz, bu başarıları 2023 yılında da artırarak devam ettirmek, sektör ihracatına yüzde 30’un üzerinde destek vermektir” dedi.

Konuşmaların ardından; 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren 28 firmaya ödülleri verildi.  Başkan Seçer de, AHBİB’de en fazla ihracat gerçekleştiren firmalara ödüllerini takdim etti. Başkan Seçer’e ayrıca, AHBİB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş tarafından da günün anısına hediye takdimi yapıldı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA