Limonun başkentinde ’hasat’ dönemi


Türkiye’de en çok limon üretiminin yapıldığı Mersin Erdemli’de işçiler eline makası aldı, hasada başladı. Geçen yıl bahçede 7-8 TL’den alıcı bulan limonun bu sene 3 TL olması dikkat çekti. Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu: “Ülkemiz içinde ciddi bir ihracata gittiği için döviz kaynağı. Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor, bu kısır döngüyü de çözmek lazım" dedi.

 

Tarih : 29 Eylül 2023 Cuma 11:03

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'in Erdemli ilçesinde önemli bir geçim kaynağı olan limonda hasada Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ile birlikte işçiler start verdi. Ülkedeki limon üretiminin yüzde 55'inin, lamas cinsinde ise yüzde 65'inin yapıldığı Erdemli'de bu sene de verim bolluğu yaşanıyor. Hem iç piyasaya hem de ihracata giden limonunun ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz getirisi sağladığı belirtildi. Ancak bahçede 3 TL civarında alıcı bulan limon düşük fiyatı ile dikkat çekti. Geçen yıl bahçede 7-8 TL'den alıcı bulan limonun bu sene artan enflasyona rağmen 3 TL'ye kadar inmesi dikkat çekti.

"ÜRETİCİ 3 LİRAYA SATIYOR, TÜKETİCİ DE BUNUN 3-5 KATINA TÜKETİYOR"

Sezonla ilgili bilgi veren Erdemli Başkan Mükerrem Tollu, "Dünyanın en kaliteli ürününün yetiştiği Erdemlideyiz. Erdemli'de 2023-2024 limon kesim sezonu başlamış durumda. Erdemli için insanlar limonun başkenti tabirini kullanırlar. Bu da haklı bir tabir tabi ki. Burada çünkü ülkede üretilen limonun yüzde 65'i Erdemli'de üretildiği için gerçekten Erdemli için çok önemli bir gelir kaynağı, vatandaşımız için geçim kaynağı. Ülkemiz içinde ciddi bir ihracata gittiği için döviz kaynağı. Herkesin kazandığı bir süreç ama şuanda maalesef limonumuz değeri ölçüsünde değil. Çok önemli bir ekonomik girdisi var limonun. Üreticilere teşvik vermeleri önem arz ediyor. Üretici 3 liraya satıyor, tüketici de bunun 3-5 katına tüketiyor. Bu kısır döngüyü de çözmek lazım" dedi.

"10 ÇEŞİT LİMON ÜRETİLİYOR, İKİSİNDE HASAT BAŞLADI"

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü ise "Bu bölgede yaklaşık 10 limon çeşidiyle üretim yapılmakta. Ağırlıklı olarak mayer ve kütdiken limonun yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılmakta. Eylül ayında başlayan hasat Mart sonuna kadar devam etmekte. Mayer limonu ve enterdonato limonu erkenci limon olarak hem iç piyasaya hem de ihracata gönderilmekte. Kütdiken ve Aydın limonu dedikleri Mollamehmet limonu da depolamaya uygun limon çeşitlerimiz olup yaklaşık 9 ay doğal ve soğuk hava depolarında depolanabilmektedir. Ülkemizin limon ihtiyacının büyük bir kısmını bölgemiz karşılamakta, özellikle Mersin ilimiz karşılamakta. Burada da enstitü olarak ihracat şansımızı daha da arttırmak için ve üretim sezonumuzu 12 aya yaymak için ıslah çalışmaları yapmaktayız. Hasat sonrası depo ömrünü uzatan, kaliteyi koruyan çalışmalar yapmaktayız. Kütdiken limonunun büyük bir belası olan 'uçkurutan' hastalığına da dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları yapmaktayız. Geçmiş dönemlerde araştırmacılarımız sağ olsunlar 3 tane çekirdeksiz limon çeşidi geliştirdiler ve biz bunu piyasaya devrettik. Şuan üretici firma, fidanları üretip üreticimizle buluşturmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı. (İha)

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA