Mersin Cemevi’nde Aşure Lokmaları paylaşılacak


6 Ağustos Pazar günü saat 19.00’da Mersin Cemevi’nde aşure lokmaları paylaşılacak Mercan Erzincan, Gani Pekşen Mersin Cemevi’nde düzenlenecek Aşure Lokma Paylaşımına konuk sanatçı olarak katılacak. Etkinlik açılış gülbengi ( duası) ile başlayacak, semah,konuşmalar, aşure dağıtımı ile devam edecek. Halk Müziği sanatçıları Gani Pekşen, ve Mercan Erzincan’ın sahne alacağı deyiş ve türkü dinletisiyle sona erecek.

 

Tarih : 31 Temmuz 2023 Pazartesi 13:48

Haber Merkezi

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz,’’Muharrem Ayı'nın Anadolu Alevileri için taşıdığı öneme değinen Kılavuz, "Muharrem Ayı Alevilerin kutsal bildikleri bir aydır. Kadim'den beri, Nuh'tan beri akıp gelip Mezopotamya topraklarında mayalanmış bir inanç ve ibadet geleneğimizdir. Anadolu Alevileri, Nuh'tan beri gelen bu geleneği inanç ve ibadetleriyle bütünleştirmişler ve bu 10 günlük Şükür Orucu, 12 İmam Orucu'na dönüşmüş. Hazreti Peygamber'in torunlarının hepsinin şehit edilmesinden ötürü 12 gün oruç tutarlar. ‘’dedi.

“AŞURE BİRLŞETİRİCİDİR”

 Tutulan oruçların ardından aşure lokmalarının paylaşıldığını vurgulayan Kılavuz, "Bugün cemevlerinde bunları canlarla paylaşıyorlar, bölüşüyorlar. 12 gün orucun sonunda da aşure lokmalarını dağıtırlar. Aşure aynı zamanda birleştiricidir. Kardeşliğe, barışa, birlikteliğe, dayanışmaya örnek olarak bu aşure lokmalarını pişirirler. Biz, Anadolu Alevileri özellikle bulunduğumuz her yerde bu değerleri yaşatmak için elimizden geldiğince telkin ve söylemlerde bulunuyoruz. İnsanlar gelenek ve göreneklerini unutmasın ve ülkemizde kardeşlik ve barış duyguları yeşersin istiyoruz. Aşure günleri barışa, birlikteliğe, kardeşliğe de vesile olsun diye biz bu orucu tutuyoruz. İnsanlarımız dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar 'Kerbelaları yaşamasınlar, Kerbela acılarını duymasınlar' diye aşureye ve Muharrem'e böylesine bir önem veriyoruz Alevilerin en kutsal aylarından Yas-ı Matem Muharrem ayındaki geleneksel aşure etkinliğinde Mersinde yaşayan tüm canlarımızı bekliyoruz " ifadelerine yer verdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA