Bilimden uzaklaştıkça felaketler çoğalıyor!


Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi 2022-2023 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi. Mezuniyet töreninde konuşan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nida Naycı, “Özellikle 6 Şubat tarihinde yaşadığımız büyük depremler; bilimden, teknikten ve mesleki ahlâktan uzaklaştıkça tabii olayların nasıl bir insanlık felaketine dönüşebileceğini gösterdi hepimize. Meslek alanımızla doğrudan ilişkili tartışmaları da pek tabi ki kamuoyunun merkezine taşıdı” dedi.

 

Tarih : 8 Temmuz 2023 Cumartesi 13:34

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Mimarlık Fakültesi 2022-2023 eğitim öğretim yılı mezuniyet töreni gerçekleştirildi. MEÜ Akdeniz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törene, Mimarlık Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Nida Naycı, Mersin Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin, Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi Şube Temsilcisi Uğur İnce, Mimarlık Fakültesi’nin öğretim üyeleri, idari personel ve mezunların yakınları katıldı. Mezun öğrencilerin geçit merasimiyle salona girmesinin ardından tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak hep birlikte İstiklâl Marşı okundu.

“BÜYÜK SORUMLULUK TAŞIYAN BİR MESLEĞİNİZ VAR”

Tüm mezun öğrencilerin yakınlarına ve kıymetli ailelerine teşekkür ederek açış konuşmasına başlayan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nida Naycı, "Sizler böylesine zor ve önemli bir eğitim sürecinden geçerken evlatlarınızdan desteklerinizi esirgemediniz ve fakültemiz ailesine onları emanet ettiniz. Bizim için de aslında belki 20 yıllık eğitim hayatımızdan farklı olarak bir buçuk yıl boyunca birçoğunuzun evine misafir olduk. Dolayısıyla bu zorlu süreçte aslında hep birlikteydik. Sevgili gençler, dört yıllık örgün eğitim süresince eşine az rastlanır şekilde büyük olaylara maruz kaldınız. Covid-19 pandemisi, ardından hepimizi derinden etkileyen büyük deprem felaketi derken eğitim hayatınızın büyük bir kısmını uzaktan eğitimle geçirdiniz. Bir taraftan kendi eğitim öğretim olanaklarınızı sonuçlandırmaya çalışırken, diğer taraftan mimarlık ve planlama mesleğinin insanlık adına ne kadar önemli sorumluluk taşıdığına tanık oldunuz. Bu süreçte yaşadığınız bu zorlu koşullar belki de sizleri akranlarınızdan çok daha dirençli hale getirdi. Bunu özellikle mesleğe atıldığınızda daha iyi anlayacaksınız” dedi.

“BİLİMDEN UZAKLAŞTIKÇA FELAKETLER ÇOĞALIYOR”

Mezun öğrencilerin yaşadığı çevreyi, kentleri ve doğayı şekillendirirken taşıdığı mesleki sorumluluklarla ve etik değerlerle yüzleştiğini belirten Prof. Dr. Naycı, "Özellikle 6 Şubat tarihinde yaşadığımız büyük depremler; bilimden, teknikten ve mesleki ahlâktan uzaklaştıkça tabii olayların nasıl bir insanlık felaketine dönüşebileceğini gösterdi hepimize. Meslek alanımızla doğrudan ilişkili tartışmaları da pek tabi ki kamuoyunun merkezine taşıdı. Sadece tabii afetler değil, yakın zamanda bizi bekleyen ve koşulları giderek ağırlaşan iklim ve su krizi, kentsel gıdaya erişim, adil ve insani barınma hakkı, kentsel ve kırsal yoksulluk gibi daha birçok karmaşık sorunları hep birlikte çözüm bulmamız gereken bu süreçte insanlığın karşılaştığı her krizden ancak aklın ve bilimin işaret ettiği yönde ilerlendiği takdirde çıkılabileceğini de deneyimlediniz. " ifadelerini kullandı. Öğretim elemanları için üniversite eğitimin en önemli ilkesinin öğrenmeyi öğretmek olduğunu belirten Prof. Dr. Nida Naycı, "Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ailesi olarak sizlere her zaman karşılaştığınız zorluklar ve karmaşık problemlere karşı mesleki bilginizi ve yaratıcılığınızı kullanarak, akılcı ve sorgulayıcı düşünerek üstesinden gelme becerisi geliştirmeniz konusunda telkin verdik. Şimdi mesleki olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durmaya başlayacağınız bu önemli eşikten geçerken sizlerden beklentilerimiz oldukça önemli. Öncelikle meslek hayatınız içerisinde sizi bu günlere getiren bu toplum başta olmak üzere tüm insanlığa karşı sorumluluklarınızın olduğunu unutmamanız gerekir. Mesleki yetki ve yeteneklerinizi daha iyi ve daha yaşanabilir bir çevre yaratmak üzere kullanmalısınız. Eğer bir gün mesleki kararlarınızda kendinizle çelişkiye düşerseniz, zorluklardan çıkışınız; yine akıl ve bilimin yolunu seçerek olmalıdır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız bu gururlu süreçte Cumhuriyetimizin mimarı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Eğer bir gün benim sözlerim bilim ile ters düşerse bilimi seçin" sözleriyle konuşmamı tamamlamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Tören, Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tuba Akar ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yener Baş'ın konuşmaları ile devam etti. Mezunlar adına söz alan Mimarlık Fakültesi birincisi Zain Jebrini ve Mimarlık Bölümü birincisi Selma Özdemir ise kendilerine her zaman destek olan başta aileleri olmak üzere tüm akademisyenlere de teşekkürlerini ileterek mezun arkadaşlarına başarılarla dolu bir meslek yaşamı dilediler. Konuşmaların ardından fakülte birincisi Zain Jebrini, fakülte ikincisi Selma Özdemir ve fakülte üçüncüsü Çağlanur Kösel; belgelerini Dekan Prof. Dr. Nida Naycı’nın elinden aldılar. Dereceye giren öğrencilere belge takdiminin ardından, mezun olan diğer öğrencilere de temsili diplomaları Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Tuba Akar ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yener Baş tarafından takdim edildi. Mezunların hep bir ağızdan mezuniyet yeminini okuması ve keplerini havaya atması ile mezuniyet töreni sona erdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA