Çelik, “Mersin’in ancak yüzde 10’u ayakta kalır”


İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, Mersin’in depreme dayanıklılığı ile ilgili uzmanlarca rapor hazırlanması gerektiğini belirterek, özellikle de sahildeki dolgu alanlarına yapılan binalarla ilgili zemin etütlerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Mersin’deki binaların depreme dayanıklığıyla mecliste soru önergesi verdiğini de hatırlatan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ise, “Soru önergeme uzunca bir cevap vermişler. Aldığım cevapta; ‘Mersin’in yüzde 10’u için ayakta kalır.’ denilmiştir. Mersin’in depremselliği mutlaka analiz edilmelidir” dedi.

 

Tarih : 18 Şubat 2023 Cumartesi 13:01

Neşet TORUN

İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar beraberinde İYİ Parti Mersin Milletvekilleri Behiç Çelik ve Zeki Hakan Sıdalı ile birlikte İYİ Parti Mersin İl Başkanlığında, ülkemizde yaşanan afet ve bu afetten dolayı Mersin’e yapılan göç ile ilgili basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Dutar, “Mersin depremin yaralarını sarmak için elinden geleni yapar fakat diğer illere nazaran depremzedelerin binlerle geldiği ilk noktadır. Malatya, Adıyaman, Urfa, Maraş, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay gibi afet bölgesinden gelen depremzedelerin memleketlerine yakınlığı sebebi ile tercih ettiği noktadır. Evet geçici olarak bir yere yerleştirdik, yerleştirmeye de devam edeceğiz, yaralarımızı birlikte saracağız, gelen insanlarımıza sahip çıkacağız, evlerimizi açacağız, onları her şartta yalnız bırakmayacağız. Lakin bir gerçek var ki kalıcı olarak bu nüfusu Mersin’in kaldırması çok zordur; çünkü altyapısı üstyapısı buna göre planlanmamış bir şehirdir. Sağlıktan ulaşıma, eğitimden barınmaya birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Şuan da Mersin’imizin nüfusu yaklaşık olarak 400 bin artmıştır” dedi.

“MERSİN’İN SESİNE KULAK VERİLMELİ”

Suriyeli sığınmacıların da eklenmesiyle Mersin’in nüfusunun 900 bin arttığını iddia eden Dutar, “Bu yüzden devletin acilen Mersin’i özel statüye alıp ona göre değerlendirmesi gerekmektedir. Mersin’in genel bütçeden aldığı yerel pay arttırılmalıdır. Kalıcı önlemler alınmadığı takdirde,  hem bu ilde yaşayanları hem de depremzedeleri daha yıpratıcı sorunlar beklemektedir. Şu anda depremzedelerin atan kalbi Mersin’dir, Mersin’e kulak verin. Devletin Mersin’e sunacağı katkı hakikatte depremzedelere sunulacaktır.  Mersin şu anda deprem özelinde bu sıkıntıyı en yoğun hisseden şehirdir. Acilen tedbir almak zorundayız, Mersin’i güçlü kılmak zorundayız yoksa yaralar kanamaya devam edecek. Konut kiraları ve daire fiyatları yükseldi. İlde büyük krizler yaşanıyor.  Amacımız sağlıkta, eğitimde, kirada, barınmada, trafikte ortaya çıkan sorunları kamuoyuna ve yetkililere duyurmaktır. Merkezi hükümet bu sorunlara gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmek zorundadır. Biz depremzedelere kucak açtık, açmaya devam edeceğiz. İlgililer Mersin’in sorunlarına kulak vermelidir. Öte yandan Mersin’in depreme dayanıklılığı ile ilgili uzmanlarca rapor hazırlanmalıdır. Sahildeki dolgu alanlarına yapılan binalarla ilgili olarak zemin etütlerinin gerçekleştirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

SIDALI; “ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı ise, “Ülke olarak deprem ve tabi afetlere karşı çok fazla hazırlıklı olmadığımız görüldü. Şuan için doğru tespitler yapmak ve sayısal bir rakam belirlemek zorundayız. Siyasi beklentimiz yoktur. Realist ve sürekli gerçek çözümler üzerinde çalışma mecburiyetimiz vardır. Bölgede ve Mersin’de en zorlu karşılaştığımız sorunların başında iletişim eksikliği ve koordinasyonsuzluk dikkatimizi çekmiştir. Çok ciddi sorunlar var. Rakam vermek istemiyorum ama deprem bölgesinden Mersin’e çok yoğun bir geliş olduğu doğrudur. Mersin halkı aileleri sahipleniyor. Mersin’e bu yoğun gelişten dolayı ağır bir maliyet çıkmaktadır.  Hep beraber sürece dâhil olmamız ve çözüm üretmemiz gerekmektedir. Tabi ki de Mersin’in sorunlarını bölge milletvekili olarak dile getirmek ve çözüm üretmek zorundayız. Depremden sonra depremin getirdiği sorunlardan ve göçten en çok etkilenen il Mersin’dir. Mersin yüklenen maliyetlerin üstesinden tek başına gelemez. Mersin Merkezi hükümetten ve çevreden önemli destekler almak zorunda Bu bir keyfiyet değil, mecburiyet halidir. Mersin’i yakından takip etmeye ve sorunlarına çözüm üretmeye devam edeceğiz. Bu zor durumda yakınlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve başsağlığı diliyorum.  Yakınlarına Allah sabırlar versin. Çok üzülüyorum. Dün yaptıklarımızdan sonra, bugünde depremzedelerimizin ve Mersin’imizin hep yanında olacağız” ifadelerini kullandı.

ÇELİK; “ARAMA KURTARMA DAHA ERKEN SAATLERDE BAŞLAMALIYDI”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik de, “Arama ve kurtarmaya ilk gün başlanmalıydı. Buradan arama kurtarmaya başlanmadığı gibi bir sonuç çıkarılmasın. İnsanlar yerel kaynaklarla kepçe tutarak, vinç kiralayarak, akrabaları ile kendi binalarında bu çalışmaları yaptılar. İki gün bölgede keşmekeş yaşandı. Devlet imkânları 3. günden itibaren bölgede başladı. Vatandaşlar bir yandan çalışırken, diğer illerimizden de bölgeye her türlü yardım malzemeleri ile yüzlerce araç akın akın geldi. Ben bu millete mensup olduğum için çok mutluyum. Deprem bölgesinin kenarında kalan illerden Kayseri, Mersin, Konya, Niğde, Nevşehir gibi illerden ilk anda polisler bölgede can ve mal güvenliğinin sağlanması için bölgeye sevk edilmeliydi. İlk yardım ve ambulans hizmetlerinin dahi iyi koordine edilmesi gerekirdi. Bunlar bir hayli aksadı. Maalesef ki göçükten çıkarılan ve hayatını kaybeden insanlar tozun toprağın arasına naylon torbalar içerisinde atıldı. Oysa bunlar belirli bir alanda toplanmalıydı. Bazı insanlar acilen bölgeye gelerek yiyecek içecek hizmeti verdiler. Çorbalar yaptılar. Ancak benim bile İskenderun’dan Hatay’a geçmem 6 saat aldı. Devle öncelikle yolları açmalıydı. Yolu olmayan bir yere nasıl yardım ulaştırılacak? Barınmada hala kargaşalar yaşanıyor. Çadır alamayan insanlar mevcut. Bu işler derli toplu, koordineli yapılamadı. Bunların sebebi nedir? Bunların sebebi 7126 sayılı kanunu hükümet 2009 yılında yürürlükten kaldırmıştır. Bu kanunda böyle afet durumlarında Milli Savunma Başkanlıkları oluşturabiliyordu. Ancak kaymakam ve valiler bu kanun olmadığı için askeri birliklerden bu komisyonları oluşturamadılar. Bu konunda 15-45 yaş arası Milli Savunmayı yapacak insanlar olarak belirtilmişti. Kanun kaldırıldığı için her türlü imkândan yöneticiler mahrum kaldı. Çağrı yapamadılar. Bölgede güvenilir ekipler olması gerekirdi. Bu kanun olmadığı için insan gücünden ve araçlarda azalma oldu” dedi.

“ÖLMÜŞLERİMİZE SAYGISIZLIK YAPILMAMALIYDI”

Türkiye’nin bir Milli Afet Kanunu olduğunu hatırlatan Çelik, “5762 sayılı kanun. Hatırladığım kadarı ile bunu da 2011 yılında mevcut hükümet kaldırdı. Bu kanunda büyük afetler olduğunda yapılacak işler belirlenmişti. Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve buna bağlı birimler de kaldırıldı.  Bunların hepsinin yerine partizan davranan AFAD kuruldu. Bu da İçişleri Bakanlığına bağlandı. Polis ve jandarmayı afete getirmediler. 3 bin 500 yıkıntı vardı.  Ben bir bakan yardımcısı ile konuştum. O da bana  ‘AFAD’tan her enkazın başına 10’ar kişi versek 35 bin kişi eder. Buna imkânımız yok’ dedi. AFAD bunları yapamadı. Ceset torbaları rastgele atıldı. Ölmüşlerimize saygısızlık yapılmamalıydı. Ağladığımız anlar oldu. Allah bölgedeki insanımıza sabırlar versin. Sizlerin ilgisi ve yardımları biraz olsun onları teselli etti.  İl İdaresi Kanunu Valiler ve Kaymakamlarla Askeri komutanların birlikte koordinasyon sağlamasına yetki veriyordu. Bu 11. Maddeyi de kaldırdılar. Birde şunu söylemek istiyorum. Şuanda bir EM-Asya planı yok. Bu yüzden askerler sahaya giremediler. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer  basına bir açıklama yapmış ve öyle diyor; ‘ Plansız ve programsız göç sebebiyle Mersin çökme noktasına geldi’ Bizim ve herkesin bunu dikkate alması gerekiyor. 1 milyon 900 bine ulaşan Mersin nüfusu göç nedeni ile gelenler ve depremzedelerimizle çok büyük nüfus rakamlarına ulaştı. 300-400 bin kişi geldi. Özellikle Suriye’den gelenlerle toplumsal doku bozuldu. Biz İYİ Parti olarak buna izin vermeyeceğiz. Yurtlardan öğrencilerin çıkarılıp depremzedelerin yerleştirilmesi yanlış bir siyasettir. Başka çözümler üretilmeliydi. Burası bekârlar için kullanılabilir. Ancak; aileleri yurtlara yerleştirdiler. Bu durum Türk aile yapısı geleneğine terstir.  Bu yanlıştan derhal dönülmelidir. Sayın Seçer’in açıklamalarındaki görüşlere katılıyorum. Biz depremzede ailelere evlerimiz açacağız. Bu yurtlarda aileler barınamaz. Burada kalmaları aile mahremiyetini zedeler. Mersin’e yeniden Suriyeliler getirilirse doku bozulur. Yurtlarla ilgili olarak Rektör, Vali ve Kredi Yurtlar Kurumu ile görüştüm. Bu yurtlar yakında boşaltılacak dediler. Bekliyoruz.” dedi.

“MERSİN’E ÖZEL ÖDENEK AYRILMALI”

Yasaya göre Maliye Bakanlığı afetten etkilenen bölgelere bütçeden daha çok ödenek gönderebildiğini kaydeden Çelik, “Mersin’e bunu yapsınlar.  Yerel yöneticilerimiz bu ödenekleri kullansınlar. Şehircilik Bakanlığı da; Nüfusu yüzde 25-30 civarında artan Mersin’e destek vermelidir. Mersin’in geleceği güzel olmalıdır. Mersin’in kendisine mühür verdiği insanlar buraya gelerek bu sorunlara çözüm üretmelidir. Her türlü kurum işbirliği içerisinde Mersin için siyasi olmadan çözüm üretmelidir” şeklinde konuştu. 2021 yılında Mersin’in depremselliği ile ilgili Mecliste soru önergesi verdiğini de hatırlatan Çelik, “Soru önergeme uzunca bir cevap vermişler. Aldığım cevapta; ‘Mersin’in yüzde 10’u için ayakta kalır.’ denilmiştir. Mersin’in depremselliği mutlaka analiz edilmelidir” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA