Göksu’yu kirleten fabrikaya ceza!


Mersin’in Silifke ilçesinde Göksu Nehri’nin denize dökülen kısmında su siyah renge döndü. Göksu Deltası Kuş Cenneti’nden geçen ve kötü kokunun etkisini gösterdiği nehrin, canlılara zarar vermesinden endişe edilirken, nehirde kirliliğe neden olan zeytinyağı fabrikasına 131 bin 370 TL para cezası verildi. Göksu’nun kirletilmesine tepki gösteren Mersin Çevre Doğa Derneği Silifke Şube Başkanı Ayşe Doğan, “Mut’ta fabrikalar çalışacak, görüntü kirliliğini bizler mi çekeceğiz? Bu nasıl bir anlayış, nasıl bir adalet? Irmağımızda ki ve denizimizdeki balıklar ve canlılar telef olurken, sessiz kalmamız düşünülemez” dedi.

 

Tarih : 21 Aralık 2022 Çarşamba 15:24

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin’in Silifke ilçesindeki Göksu Nehri, Mut ilçesindeki zeytinyağı fabrikalarının geçtiğimiz aylarda başlayan hasadın tamamlanması ile ürünlerin işleme safhasına geçilmesiyle oluşan atıklar sonucu karardı. Göksu ırmağının kararması ile ilgili Silifke Sağlık Müdürlüğü ekipleri Silifke’de bulunan zeytinyağı fabrikalarına denetim yaptı. Denetimde Silifke’deki zeytinyağı fabrikalarının her hangi bir olumsuz durumunun olmadığı anlaşılırken, Mut ilçesinden bir fabrikanın yapılan araştırmalar sonucu ırmağa atık bıraktığı öğrenildi. Silifke Sağlık Müdürlüğü konu ile ilgili Mut İlçesine bildirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazı yazdı. Mut’taki denetimler sonucunda nehirde kirliliğe neden olan zeytinyağı fabrikasına 131 bin 370 TL para cezası verildi. Özellikle Mut ilçesinde bulunan bir zeytinyağı fabrikasının bıraktığı atık sular Göksu Nehrine karışarak, Akdeniz’e kadar ulaşıyor. Silifke’nin genel görünümü de etkileyen kara sular Göksu’nun gerçek rengi olan gök rengini de yok ediyor. Çevre dernekleri geçmiş yıllarda Çevre Bakanlığına yaptıkları başvurular sonrasında bazı yağ fabrikalarına ceza yazılmıştı ancak cezanın da çözüm olmadığı Göksu’nun karaya dönüşmüş renginden belli oluyor.

KİRLİLİĞİN KAYNAĞI MUT’TAKİ ZEYTİNYAĞI FABRİKASI

Silifke Sağlık Müdürlüğü konu ile ilgili şu açıklamada bulundu; “Göksu kirliliği ile yapılan incelemelerde toplam 3 adet zeytinyağı fabrikası denetlenmiş olup herhangi bir atık taşmasına veya Göksu nehrine karasu verildiğine rastlanmamış, ancak Evkafçiftliği bölgesindeki fabrikada 15 gün önce havuzda taşma olduğu taşan kara suyun ise hemen yan tarafındaki yeni yapılan çukura verildiği ifade edilmiştir. Tarafımızdan da havuz çevresi ırmağa kadar olan bölüm gezilmiş ancak herhangi bir atık suyun verildiği tespit edilememiştir. Sonuç olarak Silifke’de ki fabrikalardan herhangi bir taşma olmadığı Göksu nehri kirliliği ise Mut sınırı içerisinden de aynı siyahımsı bir kirliliğin olduğu Mut Hocalar Mahallesindeki ırmaktan da anlaşıldığı ve resimlenmiştir. Mut’a bildirilmek üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazdık” ifadelerine yer verildi.

ÇEVRE DERNEKLERİNDEN ZEYTİNYAĞI FABRİKALARINA TEPKİ

 Mersin Çevre Doğa Derneği Silifke Şube Başkanı Ayşe Doğan, Göksu Nehrini kirleten fabrikalara kalıcı yaptırımlar uygulanmasını istediklerini belirterek, “Yapılan araştırmalarda atık sularda kirletici parametre olan Kimyasal Oksijen İhtiyacı değeri, karasu da evsel atık suyun 300-400 katı daha fazla olduğu saptanmıştır. Yani Zeytin Karasuyu evsel atıklardan daha kirletici bir özelliğe sahiptir. Zeytin karasuyu, içerdiği yüksek organik kirlilik nedeni ile çevre kirlenmesine sebep olmaktadır. İçeriğinde Azot, Magnezyum, Potasyum, Fosfat tuzları, Şeker, Bitkisel yağları da içerdiği gibi, Azot bileşikleri, Organik asitler, İnorganik içerik ve çeşitli mineral tuzların bulunması nedeniyle akıtıldığı alanlardaki canlılara zarar verebilmektedir. Zeytin Kara suyundan kaynaklanan çevre kirliliği, ülkemizin de altına imza koyduğu Çevre Koruma ve Atık Yönetmeliği Yasasını uygulamaya koyması bile bu zararları en aza indirebilir. Ve bu atıklardan yararlı maddeler ile beraber enerji üretimini de sağlayabilir. Yeter ki bu konuda yapılan çalışmalara destek verilsin. Ayrıca Göksu’yu kara suları ile kirleten fabrikalara kalıcı ve etkili yaptırımların uygulamaya konulmasını arzu ediyoruz. Mut’ta fabrikalar çalışacak, görüntü kirliliğini bizler mi çekeceğiz? Bu nasıl bir anlayış, nasıl bir adalet? Irmağımızda ki ve denizimizdeki balıklar ve canlılar telef olurken, sessiz kalmamız düşünülemez!” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA