Kızıltan: “Kendimi garantiye aldım!”


Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen MTSO seçimleriyle ilgili polemikler sürüyor. Kendi komitesinden seçilmemesine rağmen ortağı olduğu şirketin başka komitedeki kontenjanından meclise giren mevcut Başkan Ayhan Kızıltan, kendisine yönelik eleştirilere, “İki farklı gruptan girdik. Genelde Başkan adaylarının kendilerini koruma altına almaya yönelik taktiğidir. Daha öne de oldu. İTO bu seçimlere 3 yerden girdi. Rifat Hisarcıklıoğlu her seferinde farklı yerlerden giriyor. Böyle bir durum yok. Orada da hissemin olduğu şirket var, burada da hissemin olduğu şirket var. Burada bir beis yok. Biz meclise girdik” dedi.

 

Tarih : 11 Kasım 2022 Cuma 12:45

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) komite seçimleri 5 Kasım Cumartesi günü Yenişehir Fuar Alanı'nda gerçekleşti. 41 komitede yapılan seçimler için 15 binin üzerinde üye sandık başına gitti. Sandıktan çıkan kesin olmayan sonuçlara göre 'MTSO Yönetim Kurulu Başkanlığı' iddiasıyla yola çıkan 4 isimden 3'ü kendi komitelerinden destek göremedi. Seçimlerin ardından itiraz süreci başladı. 28. Grup Eğitim Komitesi'ne 'Beyaz Liste' ile giren grubun yaptığı itiraz kabul edildi. MTSO komite seçimlerine yapılan itirazlar neticesinde İl Seçim Kurulu tarafından 28. Grup Eğitim Komitesi’nin seçimleri iptal edildi. Buna göre; 10 Aralık’ta 28 No’lu komitenin seçimleri yeniden yapılacak. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkanı seçimleri ise 16 Aralık’ta gerçekleştirilecek.

“YAPTIĞIMDA BİR BEİS YOK”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Sun TV ve İçel TV ortak yayınında Ali Gürkan Şamiloğlu, Nazmi Akdağ ile Abidin Yağmur’un sunduğu ‘Konuşalım’ programının canlı yayın konuğu oldu. Programda seçim sürecini değerlendiren MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, kendi komitesinden seçilmemesine rağmen ortağı olduğu şirketin başka komitedeki kontenjanından meclise girmesiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Seçime iki farklı gruptan girdiklerini kaydeden Kızıltan, “Genelde Başkan adaylarının kendilerini koruma altına almaya yönelik taktiğidir. Daha öne de oldu. İTO bu seçimlere 3 yerden girdi. Rifat Hisarcıklıoğlu her seferinde farklı yerlerden giriyor. Böyle bir durum yok. Orada da hissemin olduğu şirket var, burada da hissemin olduğu şirket var. Burada bir beis yok. Biz meclise girdik. Biz 4.5 senedir kamuoyundan, Mersin halkından, iş dünyasından aldığım izlenim iyi bir başkanlık süreci geçirdiğimdir. Bundan müsterihim. Yaptığım yasal ve meşru bir hak. Elbette herkes böyle bir sistemi biliyor. Bu seçime kişiler değil şirketler giriyor ve belki iki şirketim de kazansa farklı ortaklar olarak girecektik meclise.

“SURİYELİLER BLOK HALİNDE OY KULLANDI”

Bazı komite seçimlerinde Suriyelilerin çok etkin olduğunu ifade eden Kızıltan, “Bize gönül veren ekiplerin sandıklarının tamamında bir Suriyeli meselesi var. Yoğun şikayet geldi. Seçimin sonlarına doğru son bir saatte sürekli şikayetler geldi. Bloklar halinde gelip oy kullanıldığını söylüyorlar. Bir yönlendirme olduğunu söylüyorlar. Bu kadar ses bu konuda çıktıysa demek bir gerçek payı da var. Bazı komitelerde sayı çok fazla sonucu değiştirebilecek kadar olabilir. Gerçi onlar da buranın şirketi ama belki 5-6 komitede seçimi alabilecek duruma gelebilecekler. Ekiplerimizin birkaç grupta kaybetmesini sağladılar ama diğer taraftan çok destek de geldi. Mersin’de bir bütünlük sağladık. Bu birlik beraberlikten rahatsız olanlar var. Biz gerçekten çağdaş düşünen Atatürkçü düşünen, laik, Cumhuriyetçi bir yapıya sahibiz. Yanlış yapılan birçok işin karşısında olduk. Burası kentin bütününe, iş dünyasının bütününe hizmet etmek için görev alınacak bir makam. Düzgün çalışan, alın teri ile çalışan insanlarız ve haksız rekabet uygulamalarına da karşı çıkıyoruz. Eşit şartlarda, haksız rekabet ortamında herkes eşit şartta para kazanır. Biz Mersin’in, Türkiye’nin kaynaklarının 3-5 kişinin eline geçmesin, genele yayılsın diye uğraştık. İlk göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesi bir akaryakıt ihalesi yapıyordu ilgili komite gelip şartnamede sorun olduğunu söyledi. Bu şartnameye göre sadece bir 1firma ihaleye gelebilir dedi. Bu şartname eski dönemden geliyor yeni belediyenin değil dediler. Biz komite ile Sayın Başkana gidip anlattık. Belediye başkanı şok oldu ve şartnamenin değişmesi için uğraştık ve o kadar geçmişten gelen bir yapı kurulmuş ki bunu değiştirip ayrı bir şartname hazırlandı belediye başkanı teşekkür etti. Belediye kazandı dedi. Bunun için çalıştığımız çok konu var. Bu nedenle tüm sektörlerin hakkını koruyacak şekilde çalışmalıyız. Tamamen halkımızın hakkını korumak için oturuyoruz. Bugüne kadar da bunun için mücadele ettik. Bundan sonra da daha ciddi mücadele edeceğiz” dedi.

“MERSİN ARKANDA DİYE TELEFONLAR ALIYORUM”

Bazı isimlerim ‘Biz Ayhan Kızıltan’ı çıkarttırmayacağız, meclise sokmayacağız’ diye konuştuğunu iddia eden Kızıltan, “Benimle sorun yok, bizim zihniyetimizle uğraşılıyor. Şimdi, Ayhan Kızıltan aday olmaz diye çalışmalar yürütülüyor. Ama ben de her gün sürekli moralini bozma tüm Mersin arkanda diye yüzlerce telefon alıyorum. Başkan adayı sayısı artabilir. Aslında ticaret ve sanayi odalarının seçim sistemi çok yanlış. Önümüzdeki dönem odalar birliğine yeni bir seçim sistemi de teklif edeceğim. Belediye Başkanlığı gibi bir seçim sistemi olmalı. Tüm üyelerin oy vermesi lazım. Şimdi sistem nasıl bir kez herkes kendi komitesinde çalışmalara başlıyor. Bir yetki belgesi olayı var. Bu yetki belgesini alıp öyle oy kullanıyorsun. Bu belgeyi almak için adaylar herkesin kapısını aşındırıyor. Çağdışı sistem. Belgeyi alıp belgeyi veren adam oyumu da bu kişiye verdim herhalde diye düşünüyor. Benim önereceğim sistemde her sektörden tüm şirketler diyelim inşaat sektöründe 500 firma var. Belki yetkililerinin yetki belgeleri hazırlanacak. Her komitenin seçim sandığında seçim kuruluna bu verilecek. İnsanlar medeni şekilde kimliği ile gelip kimliğini gösterip yetki belgesin alıp oyunu kullanacak. Komite başkan adayları komite üyelerini belirleyip çarşaf liste ile çıkacak” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN 16 ARALIK’TA BELLİ OLACAK

Seçimlerle ilgili bundan sonraki süreci de anlatan Kızıltan, “28 No’lu Eğitim Hizmetleri Komitesi’nde 3 grup yarışmıştı ve bir grup bir oyla kazanmıştı. İtiraz edildi, oylar sayıldı ve iki tane mühürsüz zarf çıktı. Hakim de doğal olarak seçimi iptal etti. Tekrar itiraz edildi ve itiraz kabul edilmedi ve bugün seçim kurulu yeni takvimi açıkladı. Yanlış anımsamıyorsam 10 Aralıkta komite seçimi olacak, 16 Aralıkta da başkanlıklar, yönetim ve diğer kurulların seçimi olacak. Oradaki sorun bizden kaynaklı bir durum değil. Zarfları seçim kurulu hazırlıyor. Büyük ihtimale mühürlerken atlanmış. Yoksa zarf sayısı aynı fazlalık yok. Oy atılırken de dikkat edilmemiş. Dikkat edilse bu sorun olmayabilirdi. MTSO’dan kaynaklı bir durum değil. Gördüğünüz gibi Mersin tarihinin en düzenli seçim organizasyonu oldu. Eğer biz bu seçimi Yenişehir Belediyesi Fuar Alanı’nda yapmasak büyük sıkıntı olabilirdi. Çünkü bazı sektörlerde tartışmalar oldu. Biz bunu okullarda yapsaydık sıkıntı büyürdü. Burada alan geniş olunca polis rahat müdahale etti. Okul koridoru olsa polis giremezdi. Bunu öngördük ve bu sene biraz daha kalabalık ve katılım da çok olacak. Bu nedenle daha geniş bir alanda yapalım dedik. Okullarda olursa oy sandıkları sınıflarda oluyor ve kapılarda yığılmalar oluyor. Sağlıklı, özgürce bir seçim yapılamıyor. Burada çok özgürce, üzerinde gözler olmadan, baskı olmadan oy kullanıldı” diye konuştu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA