İhracatın yıldızları ödüllendirildi


Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), geçen yıl birlik bünyesinde en fazla ihracat yapan firmalara ödül verdi. Ödül töreninde konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Türkiye’nin geçen yıl 225 milyar dolarla ihracat rekoru kırdığını ve tarımsal ürünlerin dış satıma önemli oranda katkı sağladığını ifade ederek, Mersin’in tarım şehri olduğunu, üretim ve ihracatın artmasıyla kentin çıtasının daha da yükseleceğini söyledi.

 

Tarih : 24 Eylül 2022 Cumartesi 16:55

Necdet TAŞ

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), geçen yıl birlik bünyesinde en fazla ihracat yapan firmalara ödül verdi. Birlik tarafından geçen sene dış satımda öne çıkan firmaların ödüllendirilmesi için organize edilen "2021 Yılı İhracatın Yıldızları Ödül Töreni", Mersin'deki Divan Otel'de yapıldı. Törene; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan, Ali Cumhur Taşkın, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mersin’deki iş dünyasının, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda firma yetkilisi katıldı. Vali Ali Hamza Pehlivan, programdaki konuşmasında, son yıllarda küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin, tarım sektörünün insanlık için ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Türkiye'nin geçen yıl 225 milyar dolarla ihracat rekoru kırdığını ve tarımsal ürünlerin dış satıma önemli oranda katkı sağladığını hatırlatan Pehlivan, Mersin'in tarım şehri olduğunu, üretim ve ihracatın artmasıyla kentin çıtasının daha da yükseleceğini ifade etti.

SEÇER: “MERSİN BAKLİYATIN HİÇ ÜRETİLMEDİĞİ BİR HİNTERLAND”

“Mersin’imizin ekonomisine değer katan bir toplulukla beraberiz” vurgusuyla konuşmasına başlayan Başkan Seçer, “Mutlaka Türkiye’de tarım önemli bir sektör. Türkiye’nin, 20 milyon hektarı aşkın bir alanda yaptığı tarımsal üretimin değeri ve önemi yadsınamaz. 84 milyonun beslenme misyonunun yanı sıra, yaptığınız kaliteli ve birim alanından aldığınız yüksek ürünlerin ihracata dönüşüp döviz olarak yurda girmesi açısından çok önemli. Ancak kentimizin de tarımı önemli. Mersin 16 bin kilometrekare alana sahip ve bunun da yaklaşık olarak 4’te 1’lik kısmında tarımsal üretim yapılıyor. Ama bizim bu toprakların özelliği ve iklim özelliği; hububatın, kısmen yağlı tohumların ve bakliyatın hiç üretilmediği bir hinterlant” dedi. Birliğin, Büyükşehir Belediyesi ile ilişkisinin önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Sizin üretiminizin, emeğinizin ihracata dönüşmesi için, belediyenin görev ve yetki alanları içerisindeki her türlü konuda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yardımcı olmak durumundayım. Benim de çoluğumun çocuğumun rızkı, sizin yaptığınız bir nevi işten. Kırım tesisiydi, tarımsal üretimdi, tarımsal üretim pazarlamaydı. O yüzden sizi çok iyi anlıyorum. Onun için belediyemizle gayet iyi ilişkiler kurmamanız için, bizden yararlanmamanız için hiçbir neden yok. Tesislerinizin olduğu bölgelerde, altyapıdan üstyapıya kadar belediyemizin sorumluluk ve yetki alanındaki her türlü hizmetinizi yapmaya amadeyiz. Diğer makro konular Tarım Bakanlığı’nın, İhracat Ekonomi Bakanlığı’nın ve ilgili kurumların konusu. Biz kendi konularımızda her türlü işbirliğine hazırız. Bu memlekette vergisini son kuruşuna kadar veren, istihdam sağlayan, alın teri döken bütün iş insanlarımızı da canı yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.

HASDEMİR: “GIDANIN ÖNEMİ DAHA DA ANLAŞILDI”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, insanlığın, ekonomik, kültürel ve küresel iklim değişikliğinin etkileriyle çok önemli bir süreç geçirdiğine dikkat çekerek,  “Türk tarımı bu süreçte hem üretimini artırdı hem de 207 ülkede insanlığın gıda güvenliğine önemli katkılar sağladı. Türkiye tarımsal arazisi, işleme arazisi ve merasıyla dünyada 31. sırada olmasına rağmen şu anda tarımda oluşturduğu hasılayla dünyanın ilk 10 ülkesi arasında, Avrupa'nın da en önemli tarım ülkesi olma özelliğini devam ettirmekte. Bu aslında Türk çiftçisi ve ihracatçısının büyük başarısının en önemli göstergeleri” dedi.

GÜLDAL: “MERSİN’DE ÖNEMLİ BİR YATIRIMA İMZA ATTIK”

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal da, dünya genelinde yaşanan olayların gıda arz ve güvenliğinin önemini bir kez daha gösterdiğini ifade ederek, “Tüm olumsuz gelişmelere rağmen TMO'nun görev alanındaki ürünlerde herhangi bir problem yaşanmadı. Bütün travmalara, üreticilerimizin girdi bedellerindeki yükselmelere rağmen 'Karşılığı verilecek. Üreticilerimiz mutlu edilecek.' dediğimiz ürünlere, buğday ve arpa başta olmak üzere tüm hububat grubunda, bakliyatta, mısırda, çeltikte ve 'özel ürünler' dediğimiz, ihracatta çok güçlü olduğumuz fındık, kuru üzüm gibi ürünlerde çok değerli fiyatlar verildi. Biz, bu fiyatlarla alım politikalarımızla 2022 yılı tarımsal üretimde, Türkiye'nin kendisine yetecek ve regülasyon görevini yerine getirecek stoklarımızı oluşturduk. Ekmeklik buğdayda, -özellikle altını çizmek istiyorum- makarnalık buğdayda çok ciddi bir stok imkanımız var. Mersin'de önemli bir yatırıma imza attık. Limanda önemli yatırımımız var. Yeni bir depo faaliyetine, yatırımına başladık. Nasip olursa, 8 üniteden oluşan 30 bin tonluk yatay deponun ihalesi bitmiştir. Bugün de yer teslimi yapıldı. Ben de şahit oldum. İnşallah çok kısa sürede bu depoda, iklimlendirme imkanı olan modern yapıda bir tesisi Mersin'e kazandırmış olacağız. Hem kendi işimize hem sektörün hizmetine hem de ülkemizin ihtiyacına cevap vermiş olacaktır” şeklinde konuştu.

MEMİŞ: “İHRACATIN ÖNÜ TAMAMEN AÇILDI”

AHBİB Başkanı Veysel Memiş ise, “Bilindiği üzere, bulgur ihracatında bir kota uygulaması mevcuttu. Gerçekleştirdiğimiz girişimler ve TMO Genel Müdürlüğümüzün takdiriyle bu kota uygulamasına son verildi. Organik bakliyat ürünleri ve bitkisel yağların ihracat kısıtlamaları, Tarım ve Orman Bakanlığımızın değerlendirmeleriyle son buldu. Yine sektörün en önemli ihracat kalemlerinden nohut ürününe yönelik bir kısıtlama vardı. Bu uygulamaya da Ticaret Bakanlığımızın desteği ile son verilerek kota uygulamasına geçildi. Temennimiz, bu uygulamadan da vazgeçilerek ihracatın önünün tamamen  açılmasıdır. Bu vesile ile ihracat kısıtlamalarının kaldırılması sürecinde emeği geçen herkese, özellikle her ihtiyaç duyduğumuzda ulaşabildiğimiz Sayın Mehmet Hasdemir’e, siz değerli hazirunun önünde,  ihracatçılarımız adına çok teşekkür ediyorum. Birliğimizin ve sektörümüzün ihracat rakamlarından da kısaca bahsetmek isterim. 2021 yılında Türkiye geneli Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektör ihracatı, bir önceki seneye göre yüzde 26 artışla 9,15 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.  AHBİB olarak 2021 yılı ihracatımız ise yüzde 34 artışla 1,57 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Diğer bir deyişle, Türkiye geneli sektör ihracatının yüzde 17’sini AHBİB üyeleri gerçekleştirmiştir. Amacımız, bu oranı yüzde 30’un üstüne çıkarmaktır. Sayın Valim, şehrimize gelir gelmez, ayağınızın tozuyla, tarım zirvesi düzenleyerek sektörümüze olan ilgi ve alakanızı gösterdiniz. Bu yaklaşımınız, sektörümüzün geleceğe umutla bakmasını sağlamaktadır. Bundan ötürü sizlere, tüm ihracatçılarımız adına çok teşekkür ediyorum. Değerli Vahap Seçer Başkanıma da hem ziraat mühendisi hem üretici hem de şehrimizin Belediye Başkanı olarak, sektörümüze katkılarından dolayı, sorunlarımızın çözümündeki desteklerinden, gayretlerinden ötürü hepinizin huzurunda çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA