Promosyon sözleşmesini yenileyin!


Ziraat Bankası, Sağlık Sen ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2019’da imzaladığı ve Ocak 2025’te bitecek promosyon sözleşmesi nedeniyle sağlık çalışanlarının zarar uğratıldığını iddia eden Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Gürbüz şen, 31 Aralık 2019’da Ziraat Bankası ile İl Sağlık Müdürlüğü arasında 15 bin TL olarak imzalanan maaş promosyon sözleşmesinin rekor ücretle yenilenmesini talep ederek, “Bugün itibariyle 14 bin çalışanı olan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü maaş promosyon sözleşmesini rekor ücretle yenileyelim. Süreci tüm şeffaflığı ile üyelerimizle paylaşalım” dedi.

 

Tarih : 21 Eylül 2022 Çarşamba 13:06

Neşet TORUN

 Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, 2019 yılında imzalanan ve bugünün şartlarında çok az bir paraya denk gelen maaş promosyonu sözleşmesinin yenilenmesini isteyerek, yetkililere çağrıda bulundu. Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Ziraat Bankası, Sağlık Sen ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün 2019'da imzaladığı ve Ocak 2025'te bitecek promosyon sözleşmesi ile ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) basın açıklaması yaptı. Son günlerde kamu çalışanlarının maaş ve banka promosyon sözleşmelerinin gündemi meşgul ettiğine dikkat çeken Şen, “Sorunun kaynağı olanlar çözümün parçası olmaya çalışıyorlar, ancak aylardır sağlık çalışanlarını oyalıyorlar. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Sen 31 Aralık 2019 yılında Ziraat Bankası ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm birimleri içeren bugün itibariyle yaklaşık 14 bin sağlık çalışanı için maaş promosyon sözleşmesi imzalamıştır” diye konuştu.

“NEDEN ISRARLA 5 YILI SEÇİTİNİZ?”

Sözleşmenin bankanın 3 yıl olarak istemesine rağmen ısrar üzerine beş yıla çıkarıldığını ifade eden Şen, “Bu sözleşmeye imza koyan eski İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, kamu çalışanları adına sözleşmeye yetkili sendika olarak katılan Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Özer'e buradan soruyorum; Sözleşmeyi beş yıl yaparken ne düşünüyordunuz? Sözleşmenin 20. maddesini yazarken ticari anlamda hiç mi hukuki görüş almadınız? Ticaretle uğraşan herkesin bildiği gibi bankaların yıl sonu itibariyle hesap kapatacaklarını da düşünerek promosyon bedelinin en düşük olacağı 31 Aralık 2019 da bu sözleşmeyi imzalamak yerine 1 Ocak tarihinde imzalasaydınız sözleşme bedelinin çok daha yüksek bir bedel olacağını neden görmezden geldiniz? Üstelik sözleşme 01. 01. 2025 de yürürlüğe girecek şekilde imzalanmış. Aynı kamu bankasının diğer kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladığı maaş promosyon sözleşmesinde enflasyon oranının, memur maaş zammının promosyon bedeline yansıtılacağı sözleşme maddelerine konmuş iken siz neden koymadınız? İçinde bulunduğumuz çıkmazın asıl sorumluları olarak aylardır sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz? Sözleşmenin tek taraflı tazminatsız feshi konusunda yapılan çalışmalar, konuyu asliye ticaret mahkemesine taşıyacakken buna idari olarak cesaret edemeyecekseniz. Sözleşme ihlalleri için bilgi- belge toplamanın ne anlamı var? Bugüne kadar topladığınız belgeler ve çekilen ihtarlar yeterli iken hala neden bekliyorsunuz? İl Sağlık Müdürlüğü olarak doğa bilecek tazminat yükümlülüğünü idari olarak göze alabilecek misiniz? Tüm bunlara cevabınız hayır ise hala neden sendikamızın önerdiği anlaşmalı fesih için bankayla görüşmüyorsunuz?"

“BU GÜNCELLEMEYİ KABUL ETMİYORUZ”

Genel Sağlık İş yönetim kurulu olarak Ziraat Bankası merkez müdürü ile maaş ve banka promosyon sözleşmesinin görüştüklerini ifade eden Şen, “Sözleşmenin Madde 9.6 promosyon ödemesi ve süresi ile ilgili maddesinde Banka, promosyon aldıktan sonra herhangi bir nedenle nakil, emeklilik, istifa, izin, ölüm gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden ödenmiş promosyon iadesini talep edemez. Bu maddeye göre filli çalışan kişiler dışında tazminat yükümlülüğü yokken, Protokolün 17. maddesinde; banka tarafından ödenen meblağı, protokolün fesih tarihinde geçerli olan T.C. Merkez Bankası avans kredisi faiz oranında hesaplanacak faiz ve yasal yükümlülükleri ile birlikte, herhangi bir itiraz ve def'i iddiasında bulunmaksızın defaten bankaya cezai şart olarak ödeyecek ve banka o tarihten sonra promosyon ödemesini durduracaktır. Bu durumda dilerse banka sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etmek hakkına da sahiptir. Protokolün bu maddesi kapsamında sözleşmenin feshi için bankayla görüşmeniz oldu mu? Yaptığımız görüşmede fesih bedelinin ilgili madde kapsamında yaklaşık 10 bin lira civarında olacağı ve bankayla yapılacak ek protokolle fesih ve sonrasında yapılacak yeni ihale ve sonrasında ihaleyi alan banka ile yapılacak sözleşmede fesih tutarının Ziraat Bankası hesabına yatırılması mümkünken neden sahayı bu konuda bilgilendirmediniz? Banka ile promosyon güncellemesi ile yaptığımız görüşmede bu oranın mevcut süre için genel merkez onay verirse enflasyon oranında olabilecek olduğu ifade edilmiştir. Bu güncelleme sendikamızca kabul edilmez, böyle bir güncellemeyi kabul etmemeniz için, bankayla ihalesiz kalan süreyi uzatıp piyasa şartlarından daha düşük bir bedeli kabul etmemeniz için yetkili sendika ve müdürlüğümüzü buradan uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

“SEBEP OLDUĞUNUZ ZARARIN FARKINDA MISINIZ?”

Gerek banka ile yapılan sözleşmenin beş yıl olarak yapılması gerekse de sözleşme ve protokol maddelerinin değerlendirilmesi konusunda dikkat ve özen eksikliğinizin sebep olduğu zararın farkında mısınız? diye soran Şen, “Tüm bu gerçekler ortadayken bugün hala maaş promosyon sözleşmesi konusunda üyelerinizi ve sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz?" Şen, sendika olarak önerilerini ise şöyle sıraladı: "Bugüne kadar sahayı tazminatsız tek taraflı fesih konusunda oyaladınız. Böyle bir niyetiniz varsa daha fazla gecikmeden bir an önce fesih işlemini gerçekleştiriniz? Buna cesaretiniz yoksa protokolün 17. maddesi uyarınca tek taraflı tazminatlı ve banka ile görüşme sonrası yapılacak ek protokolle sözleşme feshini gerçekleştiriniz? Yeni yapılacak ihalede ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunmasını sağlayınız ki bir daha böyle garabet bir sözleşme imzalanmasın. Buradan ilgili tüm sendika ve sivil toplum kuruluşlarına sesleniyoruz. Gelin sağlık çalışanlarının maaş promosyon sözleşmesinin yenilenmesi için ülkemizin ekonomik koşullarında bankaların emekli maaşlarına üç yıllığına 10-15 bin lira ödediği bu günlerde hep beraber hareket edelim. Bugün itibariyle 14 bin çalışanı olan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü maaş promosyon sözleşmesini rekor ücretle yenileyelim. Süreci tüm şeffaflığı ile üyelerimizle paylaşalım” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA