Hüseyin KIRKGÖZ
Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği’nin yayınlanmasının yıldönümünde yönetmeliği kabul etmeyen ve iki gün süreyle iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri yeniden sokağa indi. Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen; Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Tabip Odası, Hekim Birliği, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık - İş Sendikası, Hekimsen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri bir kez daha taleplerini haykırdı. Burada sağlık çalışanları adına açıklama yapan MAHDER Başkanı Dr. Haydar Karakoyun, “Aile hekimliği sözleşme ödeme ve ceza yönetmeliğinin yayınlanmasının üzerinden 1 yıl geçti. Simgesel önemi nedeniyle eylemimiz için bu tarih seçilmiş olsa da aylardır tüm hekimler ve tüm sağlık çalışanları tarafından sürdürülen mücadeleye hala gözler kapalı kulaklar sağırdır. Sağlıkta şiddet diye yapılan etkin olmayan düzenlemeye rağmen sağlıkta şiddet artmaya devam ediyor. İnsanca çalışma koşulları emekliye yansıyan insanca ücret artışı ek gösterge düzenlemesi malpraktis giyotini ve tüm taleplerimizle ilgili hiçbir olumlu somut düzenleme olmamıştır. Aile hekimlerinin cari giderleri günden güne erimekte ve artık karşılanamaz noktaya geldi. Pandeminin tüm yükü üzerlerimize yıkılmışken bizlere tam anlamıyla köstek olundu. Bu zor süreçlerde bizlere önce alkış sonra ‘’Ceza Yönetmeliğini’’ reva gördüler” ifadelerini kullandı.
“BİZİ HEP OYALADILAR”
“Tüm bu nedenlerle bu 1 yıl içerisinde haklarımızı aramak için dönem dönem iş bırakmalar yaptık. Son olarak da Ceza Yönetmeliği'nin yıl dönümünde 30 Haziran ve 1 Temmuz'da iş bırakıyoruz. Bakanlık içerisinde var olan bazı bürokratlar ki artık onların aile hekimleri ve çalışanlarına son derece kötü niyetli yaklaştıklarından eminiz. İnsanlık dışı angaryalar ve ceza hükümleri yüklediler. Daha nasıl yaparız da aile hekimliği sistemini çökertiriz diye çalışmaya devam ettiler. Yine aynı grup sağlık emekçilerine nasıl diz çöktürürüz diye mesai harcamaya devam ettiler. Biz sağlık emekçileri ağır iş yükünden ve kendini bilmezler tarafından uygulanan sözlü, psikolojik ve fiili şiddetlerden bıkanlarız. Bu bıkkınlık hak mücadelemizden vazgeçeceğimiz anlamına gelmemektedir. Biz asla diz çökmedik, çökmeyeceğiz” şeklinde konuşan Karakoyun, “2. ve 3. basamakta performans sistemi denen sistemle zarar ediyoruz diyerek, birçok hastanede aylardır ek ödeme verilmemektedir. Hekimlere hızlı hasta bakması konusunda baskı yapılmaktadır. Bu durum hata yapma riskini arttırmaktadır. Halkımıza böyle bir uygulamayı reva görmek doğru değildir. Güzel gösterişli binalar yapmak ile kaliteli sağlık hizmeti sunulacağını düşünmek büyük gaflettir. İçi boşaltılmış binalarda kaliteli hizmet beklemek gerçekçi değildir. ‘’Giderlerse Gitsinler’’ diyerek sağlık emekçilerini küstürmek ile sağlık sistemi yürütülemez. Biz sağlık çalışanları yıllardır gece demeden gündüz demeden halkımıza hizmet etmeye çalıştık. Bizler yeri geldi eşimizi, çocuğumuzu, ailemizi ve sevenlerimizi bir tarafa bırakarak halkımızı sağlığına kavuşması, insanlarımızın sağlığının bozulmaması için canı gönülden çalıştık pandemi döneminde gözümüzü kırpmadan göremediğimiz düşman olan Covid-19 ile savaştık ve canımızı hiçe sayarak halkımıza sağlık hizmeti verdik. Yeri geldi hastalandık, yeri geldi can verdik ama halkımız için siper olduk. Bu süreçte dahi Covid-19 hastalığı meslek hastalığı sayılmadı. Saymakla bitmeyecek fedakarlıklarımıza rağmen bizleri sadece oyaladılar ve oyalamaya devam ediyorlar” dedi.
“YILMIYORUZ, KORKMUYORUZ, ASLA DİZ ÇÖKMÜYORUZ”
Yılmadıklarını, korkmadıklarını ve asla diz çökmediklerini kaydeden Dr. Karakoyun, “Bu vatan bizim, bu memleket bizim, hiçbir yere gitmiyoruz. Aylardır bizleri oyaladınız. Bizleri yok saydınız. Bizlere sadece vaatlerde bulundunuz ama verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Sağlıkta şiddete karşı yasa çıkartıyoruz dediniz fakat etkisiz maddeler yayınladınız. Tüm sağlık emekçilerinin özlük haklarının düzeltilmesini beklerken bizi kandırmaya kalktınız. Emekliye yansıyacak temel ücret artışı beklerken yine hayal kırıklığı yarattınız. Bizlere kısa sürede daha çok hasta bakın dediniz, muayene sürelerini bilime aykırı bir şekilde kısalttınız. Bu nedenle halkımıza kaliteli sağlık hizmeti vermemize engel oldunuz. Pazartesi Diyarbakır’da, salı günüde Şanlıurfa’da yine Hekime sağlık şiddeti uygulanmıştır. Bunun gibi Sağlık Emekçilerine şiddet uygulayanları lanetliyor ve buna seyirci kalınmasını kınıyoruz. Oyalama değil, icraat istiyoruz. Sağlıkta şiddete karşı etkin ve caydırıcı kanun çıkarılmasını istiyoruz. Daha güvenli ortamlarda çalışmak istiyoruz. Toplumun sağlığının bozulmaması için koruyucu hekimliğin desteklenmesini istiyoruz. Aile hekimliği ‘’Ceza Yönetmeliğinin’’ derhal çekilmesini istiyoruz. Emekliliğimize yansıyacak temel ücret artışı talep ediyoruz. Kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için baskılardan uzak bağımsız, huzurlu çalışma ortamları istiyoruz. Taleplerimiz yerine getirilmediği sürece mücadelemizi artırarak devam edecektir” diye konuştu.