Demir çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve ham maddeleri ile yaş meyve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren 22 bini aşkın üyesiyle Türkiye’nin kalkınmasına 82 yıldır güç veren AKİB, 160’ın üzerinde ülkede 20 binin üzerinde şirket ve şirket dışı kuruluşun üye olduğu UN Global Compact’ın sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalara önümüzdeki süreçte etkin destek verecek.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM VE İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇACAK ÇALIŞMALAR HIZLANACAK
AKİB, yapılan iş birliği ile UN Global Compact’ın insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanındaki “10 İlkesi”ne uyacağına ve sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmaları paylaşacağı Sorumluluk Bildirimi Raporu’nu yayımlayacağını taahhüt etti. Bu doğrultuda AKİB, sektörlerin ve ihracatçı firmaların ihtiyaçlarını belirmeye yönelik çalışmalarıyla sürdürülebilir üretim ve ihracatın önünü açacak. Global Compact ilkeleri ve kurumsal sürdürülebilirlikle ilgili konularda seminer, çalıştay ve benzeri etkinlikler ile eğitimler organize edecek. AKİB, üyelerinin, UN Global Compact ile ilgili konularda ortak hareket etmesini sağlamak için çalışmalar yapacak ve üyelerinin UN Global Compact’a üye olmasını teşvik edecek. AKİB Genel Sekreteri Mehmet Ali Erkan, UN Global Compact’ın plastik kirliliği ile mücadeleden emisyonların azaltılmasına kadar çeşitli programlara rehberlik ettiğini belirtip, sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atarken bu kurumun çatısı altında paydaş şirketlerle ve şirket dışı kuruluşlarla iş birliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını vurguladı. Erkan, “UN Global Compact, 20 yıldır sorumlu olduğu şirketlerle ve şirket dışı kuruluşlarla birlikte sürdürülebilir kalkınma yolunda somut ve ölçülebilir etki yaratmayı hedefliyor. Bu doğrultuda küresel deneyimi Türkiye’ye taşıyan platformun şirketlere sunduğu araçları, programları ve uzmanlığını AKİB üyesi firmalara yansıtarak önemli bir misyonu yerine getireceğiz.” dedi.
UN GLOBAL COMPACT’IN BAŞARIYA ZEMİN HAZIRLAYAN ‘10 İLKE’Sİ
Hâlihazırda Türkiye’de 379 üyesi bulunan UN Global Compact’ın “10 İlke”si İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Uluslararası Çalışma Örgütü Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi ile BM’nin Rio Çevre ve Kalkınma Bildirgesi ile Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’ne dayanıyor. İnsan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında iş dünyasının temel sorumluluklarını ele alıyor. UN Global Compact’ın 10 İlkesi arasında şu konu başlıkları bulunuyor; İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve bu haklara saygı göstermelidir. İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalıdır. İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemelidir. Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmelidir. Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmelidir. İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmelidir. İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemelidir. İş dünyası çevresel sorumluluğu artıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermelidir. İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemelidir. İş dünyası, rüşvet ve haraç dâhil her türlü yolsuzlukla savaşmalıdır.