Süt hayvanları kesime gidiyor!


Süt destek fiyatlarının 1 TL’den 0,20 TL’ye çekilmesi nedeniyle süt hayvanlarının kesime gittiğinin ve bunun da sorunu artıracağı uyarısından bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Çiğ süt litre fiyatı, prim dahil 6,7 TL’den 7,7 TL’ye çıkartılıp yüzde 14,9 yükseldi. Bu fiyatların içinde olan destek primleri de 1 TL’den 0,20 TL’ye çekilip yüzde 80 azaltıldı. Bu düşme nedeniyle süt hayvanları kesime gitti. Süt hayvanlarının kesime gitmesinin ülkemizde et boyutunda da sorunların, artarak devam edeceğinin sinyallerini vermektedir” dedi.

 

Tarih : 1 Haziran 2022 Çarşamba 14:38

Necdet TAŞ

Mersin Tarım Platformu tarafından 1 Haziran Dünya Süt nedeniyle Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi. Mersin Tarım Platformu bileşenlerinden Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Değirmenci, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Tarım OR-KAM Sen Başkanı Ömer Özden ve Ziraatçılar Derneği Mersin Temsilcisi Gülşen Talaş’ın da katıldığı basın açıklamasını Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim okudu.

SÜT HAYVANLARI KESİME GİDİYOR

İnek sütünün, ırklara ve mevsimlere göre değişmekle birlikte, ağırlıklı olarak yüzde 3.2 - 4.9 aralığında yağ, yüzde 2,9 - 3.8 aralığında protein içerdiğine dikkat çeken Birim, “Bu oranlar daha az veya daha fazla da olabilir. Eğer süt proteinyağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir. A sınıfı süt protein ve yağ oranları; Ekim-Mart ayları arasında sırasıyla yüzde 3,2 ile yüzde 3,6 olarak, Nisan-Eylül ayları arasında yüzde 3,1 ile yüzde 3,5 arasında baz alınır. Buna göre çiğ süt fiyatı belirlenip, konsey tarafından tebliğ edilir.   Biz Tarım Platformu Bileşenleri olarak bitkisel ve hayvansal üretime bir bütün olarak bakmaktayız. Hayvansal üretim bitkisel üretimden ayrı düşünülmemeli, yem maliyetleri düşürülmeli, süt-yem paritesi 1/1,5 olarak uygulanmalıdır. Son zamanlarda yem fiyatlarındaki artışla 1 litre sütle 1 kilodan daha az yem alınmaya başlandı. Ulusal Süt Konseyi, 5 Mayıs 2022'de, 15 Mayıs 2022 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının 7,50 TL/Litre olacağı ve Tarım ve Orman Bakanlığından alınan bilgiye göre 1 Mayıs 2022’den itibaren geçerli olmak üzere Çiğ Süt Prim desteğinin litre başına 0,20 TL olacağı açıklaması yapıldı. Çiğ süt litre fiyatı, prim dahil 6,7 TL'den 7,7 TL'ye çıkartılıp yüzde 14,9 yükseldi. Bu fiyatların içinde olan destek primleri de 1 TL'den 0,20 TL'ye çekilip yüzde 80 azaltıldı. Bu düşme nedeniyle süt hayvanları kesime gitti.  Süt hayvanlarının kesime gitmesinin ülkemizde et boyutunda da sorunların, artarak devam edeceğinin sinyallerini vermektedir. Mayıs ayında yemin kilo fiyatı 8 TL`nin üzerindeyse, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği 1 litre sütle 1,3 kilo yem paritesiyle çiğ süt referans fiyatının 8,3 TL’den az olmaması ve teşvik priminin azaltılmaması gerekir. Yeni çiğ süt referans fiyatının açıklanmaması, üreticinin piyasadan çekilmesine neden olacaktır. Süt yemi yüzde 130, besi yemi yüzde 140 oranında artmışken, böylesi bir ortamda gerçek maliyetler üzerinde üreticiye 8,3 referans fiyatı açıklamayıp teşvik primini 1 TL’ye çıkarmazsak bizi et ve süt ürünlerinde daha pahalı bir sezon bekliyor diyebiliriz. Raflarda artan süt ve süt ürünleri fiyatları yürütülen yanlış politikalar sonucunda oluşmuştur. Bizim süt sorunumuzu Ot-Et-Süt denkleminde yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Meralarımızı koruyup, doğal hayvancılığına devam etmemiz, yem bitkilerinin ekim alanlarını artırarak yemde dışa bağımlılığımızı azaltmamız gereklidir” ifadelerini kullandı.

UYGULANAN POLİTİKA DEĞİŞMELİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üreticiye sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Birim, “Bakanlık, Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı kararlara yönelik, gerekli müdahaleleri de önceden açıklamalı ya da sonradan teşvikleri açıklamalı. Teşvik fiyatlarının indirilmesi bakanlığın tercihini sanayiciden yana yaptığını göstermektedir. Burada çözüm; demokratik, özerk, güçlü üreticilerin kurduğu kooperatiflerle, kendi ürettiklerini işlemesi, demokratik güçlü tüketici kooperatifleriyle gıda tedarik zincirinin kısaltılması, dolayısıyla üreticinin ürününden para kazandığı tüketicinin ise daha sağlıklı ucuz gıdaya erişebildiği sistemler kurmaktır. Bugün uygulanan bu yanlış tarım politikaları üreticilerde mağduriyet yaratmaktadır. Özellikle küçük, orta ölçekli aile çiftçiliği yapan üreticilerin ürettiği sütün protein oranları, kaliteli yem fiyatları çok yüksek olup kullanılamadığından dolayı düşük olur. Böylece hiçbir zaman tavsiye edilen çiğ süt satış fiyatlarında satış yapamazlar. Çiğ sütün yağ ve protein değerleri analizlerinin sütü satın alan sanayi kuruluşu tarafından yapılması da başlı başına bir handikap oluşturmaktadır. Çiğ süt analizlerinin bağımsız laboratuvarlar tarafından yapılması zorunlu bir uygulama haline getirilmelidir. Ulusal Süt Konseyi uyguladığı çiğ süt fiyat politikası ile üreticiye sahip çıkamamış, üreticimiz girdi maliyetleri altında zor günler geçirmektedir. Oysa geçmişte bulunan Et Balık Kurumu ve Süt Enstitüsü kapatılmasaydı, üretimdeki yapıyı çiftçilerle düzenleyip tüketiciye daha uygun fiyat sağlayabilirdi. Yem fabrikaları kapatılmasaydı biz bugün yemde dışarıya bağlı hale gelmeyecektik. Bizim tarımsal kitleri yeniden kurma, piyasanın insafına bırakmayan üreticiyi tüketiciyi koruyan politikalara dönmemiz gereklidir. Piyasanın tamamen özel sektöre bırakıldığı bir ortamda hem tüketici hem üretici kaybetmektedir. Tarımsal üretimi artırmak ve yeterliliği sağlamak için kamunun ucuz ve kaliteli üretim girdilerini üretmesi, üreticiye ucuz girdi, destek ve sübvansiyonları artırması gerekmektedir” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA