01:08   MERSIN OSB’DE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK VE YEŞIL DÖNÜŞÜM MASAYA YATıRıLDı   01:06   TARSUS’UN YENI BULUŞMA NOKTASı KLEOPATRA MEYDANı AÇıLDı   01:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, BIR BABANıN OMUZLARıNDAKI YÜKÜ HAFIFLETTI   01:02   MESKİ, ÇÖPLÜ VE YARAMıŞ MAHALLELERINDE IÇME SUYU SORUNUNA SON VERDI   00:33   2000 RAKıMDA YAŞAYAN YÖRÜKLERE GÜNEŞ PANELI DESTEĞI   00:29   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “TISAN’ıN KADERI DEĞIL, MERSIN’IN GELECEĞI YARGıLANıYOR”   00:27   TARSUS BELEDIYESI HAZIRAN AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTIRILDI   00:25   TOROSLAR’DA SPORLA DOLU BIR YAZ BAŞLıYOR   00:22   YENIŞEHIR ORTAK AKıLLA YÖNETILIYOR   00:21   MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN MASALSı BIR SEZON FINALI  
 
   
 
 
image

Okunma : 2138  Tarih : 16.05.2022  E-Mail : 

 
Harun Arslan

“TÜRK SANAT MÜZİĞİ” DOLU GÜNLER

Bir süre korosunda da bulunma zevkini yaşadığım  şef Burcu Sungu Bayrak yönetimindeki Gönül Dostları Musiki ve Kültür Derneği Türk Sanat Müziği Korosu geçtiğimiz hafta muhteşem bir konser vermişlerdi.

Başkanları Fatin Erdoğan’ın, Türk Sanat Müziğinin kentimizde gelişmesi konusunda değerli fikirleri olduğunu biliyorum.

Uzun yıllardır başarılı olarak koro çalışmalarını sürdürüyorlar.

Konserlerine Devlet Korosu sanatçıları da katılmıştı; böylece Devlet Korosunun katkısını ve önemini gördük.

 

Bu hafta da Mersin Çağdaş Sanat Derneği’nin şef Filiz Çolak yönetiminde çok başarılı bir konseri gerçekleşti. Konserin bir bölümüne seyircileri de sahneye alarak konsere ayrı bir renk kattılar.

Çağdaş Sanat Derneği de Başkan Nurdan Karlıer ve eşinin özverili gayretleri ile çalışmalarını sürdürüyor.

 

Yukarıda sözünü ettiğim iki koronun birbirine benzer yönleri var:

İki koro da dernekleşmiş; çalışma yaptıkları yerin kirasını ve elektrik su gibi tüm masraflarını kendileri karşılıyorlar

Yerel yönetimlerin bu tür desteklerinden yararlanamıyorlar.

İki koroda da amatör sazlar da birlikte çalıyorlar.

*                      *                      *

Salgın nedeniyle uzunca bir ara dönemden sonra, arka arkaya Türk Sanat Müziği konserleri yapılıyor.

Halkımızın yoğun ilgisini görüyoruz.

Hatta aradaki iletişimsizlikten dolayı tarihleri birbiri ile çakışan konserler yapılıyor.

Mersin zaten geleneksel olarak uzun yıllardır Türk Sanat Müziğinin çok önemli olduğu ve çok sayıda sanatçı yetiştiren bir kent…

 

Türkiye’deki 8 Devlet Türk Sanat Müziği Korosundan biri Mersin’de.

Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çok sayıda saz ve ses sanatçısının bulunduğu bir Türk Sanat Müziği Konservatuvarı var.

Bugüne kadar her iki oluşumun da kentte verdikleri çeşitli konserler dışında bir katkılarının olduğunu söyleyemeyiz.

 

Bu dönem her iki oluşumunda başında yeni yöneticiler var. Yeni yöneticilerin gayretlerini ve hizmet isteklerini görebiliyoruz.

Yeni dönemde bu oluşumların  yeni yönetim anlayışı ile korolarla işbirliklerinin ve desteklerinin artacağını ümit ediyorum.

Bu destek yalnızca korolara olmayacak; bu korolara devam eden, konserlerine giden binlerce Mersinli hemşerimizin de gönüllerine girecektir.

Gelecekte de kentimizde birçok yeni sanatçı yetişmesine katkı vermiş olacaktır.

 

Kentte büyük özveriyle çalışan müzik dernekleri ve korolar, olabildiği kadarıyla müziğimizi canlı tutarak hemşerilerle paylaşıyorlar ve amatör düzeyde hevesli insanlarımıza hizmet veriyorlar. Fakat buralardan, potansiyel olarak daha ileri düzeyde ses ve saz sanatçılarının yeterli imkana ulaşması çok sınırlı, neredeyse imkânsızdır. Devlet Korosu ve Belediye Konservatuarı gibi kurumsal yapıların bu derneklerle daha yakın çalışması gerekir; böylece hem müziğin kuramsal yanıyla da öğrenilmesi mümkün olabilir, hem de amatör derneklerde dikkat çeken özel ses ve saz icracıları için uygun fırsatlar yaratılabilir.

 

Mersin’de, sanatın diğer alanlarında olduğu gibi Türk Müziği alanında da, kurumsal yapıların sorumluluk alarak çalışmaların çok daha ileri seviyelere taşınmasına hizmet etmeleri gerekir. Değilse, çok kıymetli çabalar ve insanlar kendi yalnızlıklarında çırpınarak kayboluyorlar.

 

 

 

 

 

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2026 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA