image

Okunma : 437  Tarih : 19.04.2021  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

KÖY ENSTİTÜLERİ ÜZERİNE…

Köy Enstitülerinin varlığını kabul etmek, faydalarını bilmek  gerek... Her ne kadar bizim yaşıtlarımızdan çok çok önceleri kurulmuş da olsa Köy Enstitülerinin varlığı inkar edilemez.

Ben Köy Enstitülerini Abdulkadir Özdemir Hocam sayesinde öğrendim..Tanıdım.. Sağlığında Abdulkadir  hocamla sık sık görüşür, onun bilgilerinden faydalanırdım... Öğretmenliği yanında çok iyi bir marangozdu da.. Güzel de şiir yazardı..
Tüm bu meziyetleri Köy Enstitüleri sayesinde kapmıştı... Sohbetlerimizde kendisi Köy Enstitülerini anlatır, her yıl 17 Nisan’larda Tarsus’taki bazı sivil toplum kuruluşlarının organizasyonunda İvriz’e, Düziçi’ne gider, yıllar önce öğrenim gördüğü Köy Enstitülerini ziyaret ederdi..
Peki nedir Köy Enstitüsü?
17 Nisan 1940 Türkiye’de bir dönemin, çağdaş eğitim sürecinin  başlamasının   tarihidir. Ülkemizin orta çağ karanlığını aydınlığa götürecek bir oluşumun başlangıcı, yani Köy Enstitülerinin kuruluş tarihidir 17 Nisan. Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet Devrimlerini  halka yayma, çağdaş uygarlık  hedeflerine varma olgusunu gerçekleştirip halka anlatacak olan yürekli eğitimcilerin bayramıdır  17 Nisan..
Dönemin Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel ile İsmail Tonguç’un önderlik ettiği bu kurum  1950’li yıllarda siyasi çekememezlik uğruna kapatılmış olsa da bugün bile halà güncelliğini koruyor. Köy Enstitüleri, köy çocuklarının usta öğretici, halk adamlarının yöneticilerin, insanların sorunlarını çözmek için giriştikleri bir eğitim imecesidir.
O zamanlar gerçekleştirilen bu güzel imece sayesinde bugün halà aramızda olan, yaşayan  emekli birçok  eğitimcimiz Köy Enstitüsünden mezun olmuştur. Zaman zaman karşılaştığım, sohbet ettiğim bu emekli eğitimcilerimiz o zaman hiçbir siyasi amaç gütmeden sadece eğitim ordusunun bir neferi olarak çalışmış, öğretmen olmuş ve yeni kuşak öğrenciler  yetiştirmiştir. Abdulkadir Özdemir Hocamız’da bunlardan biridir. Kendisi Düziçi Köy Enstitüsünden mezun olmuş, yıllarca öğretmenlik yapmış bir eğitim emekçisidir.
Yürürlükte kaldıktan 10 yıl gibi bir süreden sonra bu güzel  proje rafa kaldırılmıştır. Bunun tek nedeni vardır, o da siyasi rekabet, siyasi hazımsızlıktır. Oysa bu projede eğitimcilerimize ve aydınlarımıza düşen görev Cumhuriyetin yaşam biçimi olarak özümleten bir eğitim sistemi gerçekleştirerek Cumhuriyet ile aydınlanmayı kuşaktan kuşağa aktarabilen kendi kendine karar verebilen belgelerin, bilgilerin ışığında öğrendikleriyle değişebilen insanlar yetiştirmektir.
Köy Enstitüleri aradan geçen 70 yıla yakın sürede unutulmamış ve bugün bile halà geçerliliğini, güncelliğini koruyor. Bu sistem tekrar kurulup amacı korunarak günümüzde tekrar hayata geçirilirse yine iyi eğitimciler yetiştirilebilir. Bilgi toplumuna geçişte geçiş sürecinde bilgisayarlarla  eğitimin gerçekleştiği günümüzde karanlık günlerin umutlarla filizlendiği yarınlara kavuşmak dileğiyle eğitim yaşamımızda tüm insanlara örnek olabilir.
Büyük Önder Atatürk ne güzel demiş: "Cumhuriyet, fikren, ilmen, fen’nen, bedenen güçlü ve yüksek karakterli ve kişilik sahibi koruyucular ister.."
Evet...bir 17 Nisan gününü daha geçtik.. Ama birkaç yıldır Köy Enstitülü ve Köy Enstitüsü aşığı hocamızdan ayrıyız. Çünkü Abdulkadir Özdemir hoca, geçen yıl 23 Aralık 2005  tarihinde ebedi yolculuğa çıkmış ve hem bizleri hem de Köy Enstitülerini öksüz bırakmıştır. İşte bu satırları yine bir 17 Nisan gününün ertesinde yazarken Abdulkadir Hocamızı da yad etmiş olduk. Kendisinin sağlığında yayınlamam için verdiği Köy Enstitüsü başlıklı şiirini de sütunlarıma alıyor, kendisini rahmetle anıyorum..
Daha aydınlık bir Türkiye dileğiyle...Abdulkadir Hocamızın sağlığında yazdığı Köy Enstitüleri adlı şiirini bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.
KÖY ENSTÜTÜSÜ..
Ülkemin yüz akı Köy Enstitüsü
Söylenir dillerde gençlik türküsü
En büyük ülkü Atatürk ülküsü
Türkiye’nin  malı Köy Enstitüsü.
Öğretmenlik bitsin, çıkmasın sesi
Sandılar ki,  tükendi  nefesi
Yok ettiler, söylenir efsanesi
Türkiye’nin kanı Köy Enstitüsü..
Yol nerede, dağları düzelttiniz,
Ovalara pamuklar, pancar ektiniz
Cehaleti kökünden yok ettiniz
Türkiye’nin  canı Köy Enstitüsü.
Dedemden aldım ben Ata sevgisi
Kalbime yazdım Atatürk  ilkesi
Yaksalar, yıksalar sönmez ateşi
Nerede yok hani  Köy Enstitüsü?
ABDULKADİR ÖZDEMİR
(Köy Enstitüsü mezunu-Emekli öğretmen)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA