image

Okunma : 866  Tarih : 29.07.2020  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

MOLLA KERİM VE 28 TEMMUZ’DA TOPRAĞA VERİLEN ŞEHİT!

100  yıl önce 28  Temmuz tarihinde   Tarsus’lu yiğit Molla Kerim (Çeliktaş) ve silah arkadaşları şehit olmuştu.

O tarihlerde ülkemiz düşman istilası altında idi. Tarsus’ta da  düşmanlar kol geziyor, Fransızlar, Ermeniler bu kenti  ve Çukurovayı ele geçirmeye çalışıyorlardı. İşte o tarihlmerde Osmanlı parçalanıp Türkiye Cumhuriyetinin tohumları toprağa atılırken, bir avuç yiğit, vatansever silah kuşanarak ülkesini ve yaşadığı toprakları düşman çizmelerinden kurtarmaya çalışıyordu. Düzenli ordu olmadığı için Kuvayi Milliye hareketi başlatılmıştı. O dönemde adlarına çete de denilen Kuvayi Milliyecilerin fedakarlıkları ile bu  vatan kurtarılmıştır. En büyük Kuvayi Milliyeci olan başkomutan Mustafa Kemal gibi Kuvayi Milliyeci arkadaşları Tarsus'un kurtuluş mücadelesinde canlarını feda edercesine bu toprakları savunmuşlardı. O dönem Çeliktaş müfrezesi komutanı Kuvayi milliyeci  Molla Kerim ve silah arkadaşları sayesinde bu topraklar düşman çizmelerinden kurtarılmıştır.

Araştırmacı yazar, ressam  Hikmet Öz’ün Yakın tarihte Tarsus kitabında bahsettiğine göre,  düşmana esir düşen Molla Kerim, 28 Temmuz 1920'de şehit düşmüştü.  Molla Kerim, bac köprüsü üzerinde elleri kelepçeli halde Tarsuslu bir Ermeni olan Diran tarafından şehit edilmişti.

Öyle ki,  Ermeniler  Molla Kerim’in başını kesmişler ve cesedi ile birlikte başını  Berdan’a atmışlardı. Yani Molla Kerim’in  cenazesi  Berdan nehri'ne atıldığı için bugün bir  mezarı dahi yoktur.

 311  erle Fransızlara esir düşen Molla Kerim ile birlikte birçok asker otomatik tüfekler ile bac köprüsü civarında şehit edilmiştir. Yine Molla Kerim'in komuta ettiği Çeliktaş müfrezesi'nden Kamberhöyüğü'nde şehit edilen 60 askerin kemikleri ise Anıt mahallesi'ne de adını veren Şehitler anıtı (Şehitlik) altındaki mahzende gömülmüştür.

Onca yiğidin canlarını kanlarını vermesiyle Tarsus ve Çukurova kurtulmuştu. Dolayısıyla tüm Türkiye Atatürk ve silah arkadaşları olan Kuvayi Milliyecilerin can siperane vatan savunması ile kurtulmuş ve bugünkü özgür Türkiye topraklarına kavuşmuşuzdur.

Tabi aradan yıllar yılı geçti. Dün baktım, bu anlatılan vatan savunması ve Molla kerim ile arkadaşlarının şehit edilmesinin üzerinden koskoca 100 yıl geçmiş.

İşte bu yiğit Molla Kerim ve arkadaşlarının şehadete erdiği tarih, geçtiğimiz yıllarda görev yapan belediye başkanları tarafından anma günü olarak idrak edilmiş ve yeni nesile  Molla Kerim ile arkadaşlarının kahramanlıkları anlatılmıştı.

Geçen yılda yeni belediye başkanı haluk Bozdoğan, güzel bir anma proğramı tertip etmişti. Ancak bu yıl Molla Kerim destanı, Pandemi sürecine denk gelince arada kaynayıp gitti. O yiğitleri biz unutmadık. Ama unutanlar vardı elbette.

Oysa o yiğitler unutulacak kahramanlar değildi!. Onların unutulmaması gerekiyordu. Üstelik Tarsus yine bir 28 Temmuz günü kahraman bir şehidini  toprağa veriyordu. Molla kerim’in torunu sayılan hemşehrilerinden Tepeköylü Mustafa Dağlı, bir gün önce Mut yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu şehit düşerken Molla Kerim gibi, 28 Temmuz’da kara toprağın bağrına teslim ediliyordu.

XX

BAYRAM TEBRİĞİ

31 Temmuz kurban bayramının ilk günü. Siz değerli halkımızın ve okurlarımızın bayramını kutlar, nice sağlıklı huzurlu bayramlara kavuşmanızı dilerim.

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA