image

Okunma : 971  Tarih : 2.04.2020  E-Mail : yasarbilen1333@gmail.com

 
Yaşar Bilen

Pazarlar ve Alınan Tedbirler

Salgın Çin'den başlayıp tüm gezegene diz çöktürdü. Virüsün kalabalık alanlarda hızlı yayılma özelliği tehlikenin farkına varıldığı andan itibaren hükümetleri, insanları olabildiğince birbirinden uzakta tutma çabası içine soktu.

Vuhan’da virüsün bir pazar yerinden yayılması karar vericilerin pazar yerleri için daha dikkatli ve sonuç alıcı tedbirler alması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Vaka'nın görülmesiyle tüm ülkede olduğu gibi Mersin'de de pazar yerleriyle ilgili sıkı tedbirler alındı.
Öncelikle eldiven ve maske kullanımı zorunlu hale getirildi.
Yoğunluğu azaltmak için tezgahlar arası 3 metre mesafe bırakılması ve müşterinin ürünleri seçmesinin yasaklanması gibi kısıtlamalar getirildi.

Bununla beraber sebze-meyve ve gıda ürünleri dışında satış yapan tezgahların geçiçi süreliğine kapatılması alınan başka bir önlemdir.

İçişleri Bakanlığının yayınladığı bu genelgelerin yürürlüğe sokulmasında Pazarcılar Esnaf Odası yönetimi öncülüğünde pazarcı esnafının özverili çalışması da takdir edilmesi gerekli bir husustur.


Peki alınan bu kararlar salgının pazarlarda yayılması konusunda yeterli midir?
İşte bu soruya gönül rahatlığıyla evet diyemiyorum. Çünkü; bilindiği gibi virüs temas halinde yayılmaktadır. Bu nedenle uzmanlar insanların arasına en az 1,5 metre mesafe konulması uyarısı yapmış ve yapmaya devam etmektedirler. Ancak pazar koşullarında bu pek mümkün görünmüyor. Mümkün görünmemesinin nedeni de müşterilerin bu mesafe kuralına uymak istememelerinden kaynaklanıyor.
Pazar esnafı alınan kararları uygulamaya çalışsa da, alışverişini yapan müşterilerin ürünleri seçme ısrarı, en az 1,5 metre mesafeli kalınma uyarısına uymamaları olayın ciddiyetini tam manasıyla kavrayamadıklarını gösteriyor.

Bir diğer önemli husus ise son zamanlarda sıkça dillendirilen sokağa çıkma yasağının konulmasının istenmesi.
Fakat evden dışarı çıkılmaması durumunda insanların sebze-meyve ihtiyacının nasıl karşılanacağına dair somut fikirler sunulmuyor. Olası bir sokağa çıkma yasağında tarlada-bahçede ürünü olan üreticinin ürününün nasıl toplanacağı, toplanan ürünlerin tüketiciye nasıl ulaştırılacağı bu zor zamanlarda bu organizeyi kimlerin nasıl yapacağı cevabı bilinmeyen sorular.
Tüm bu soruların yanıtlarını öğrenmek için biraz daha beklemek gerekecek.



 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA