BAKLİYAT TİCARETİNİN MERKEZİ MERSİN


Mersin bakliyat sektörünün salgın sürecini başarıyla yönettiğinin altını çizen Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Tedarik zincirinde hiçbir kırılma yaşanmadan ülkemizin göstermiş olduğu bu başarılı performansta Mersin bakliyat sektörünün önemli bir payı olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye bakliyat sektörünün tüm bileşenleri kümelenmiş bir şekilde kentimizde toplanmıştır. Rakamlar ile ifade etmek gerekirse, ülkemizde bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70’i Mersin’de kuruludur. Ülkemiz bakliyat dış ticaretinin yüzde 80’i Mersin üzerinden yapılmaktadır. Mersin’de yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmakta olup istihdama önemli katkı sağlamaktadır” dedi.

 

Tarih : 17 Haziran 2020 Çarşamba 13:14

Haber Merkezi

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, salgın sürecinde Mersin bakliyat sektörünün süreci çok iyi yönettiğini ifade ederek, “Nasıl Dünya genelinde yaşanan koronavirüs salgınıyla birlikte öncelikle tarım-gıda sektörü ve özelinde ise anavatanı Anadolu olan bakliyat ürünlerinin önemi kendisini açık bir şekilde göstermiştir. Bakliyat ürünleri virüs salgınının başlangıcından bu yana temizlik ve kişisel hijyen malzemeleri ile birlikte en fazla talep gören ürünler arasında yer almaktadır. Bu satın alma eğiliminin ise üç temel nedeni bulunmaktadır: (1) Bakliyat ürünleri sağlıklıdır. (2) Ekonomiktir. (3) Bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilirler. Tüm bu özellikleri nedeniyle bugüne kadar sadece diyetisyenler tarafından önerilen bakliyat ürünleri, son beş aylık süreçte başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere Birleşmiş Milletler ve birçok ülkenin ilgili bakanlıklarının da hastalık ile mücadele rehberlerinde kendisine yer bulmuştur” dedi.

 

 

BAKLİYATIN DEĞERİ DAHA İYİ ANLAŞILDI

 

Korona virüs sürecinde bakliyat ürünlerinin değerinin daha iyi anlaşıldığını hatırlatan Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti: “Bakliyat ürünlerine olan yoğun talebin nedenlerinin de iyi analiz edilmesi gerektiği kanısındayım. Çünkü, salgının başladığı ilk zamanlar bakliyat ürünlerinin tercih edilme nedeni daha çok ekonomik olma ve bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilme özelliklerine dayanıyordu.  Ancak sonraki aşamada bakliyat ürünlerinin sağlık açısından olan faydalarına ilişkin de önemli bir farkındalık oluştu. Yüksek besin değerinin yanında özellikle virüslerin çoğalmasını engelleyen (antiviral) ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren (prebiyotik) gıdalar olarak ön plana çıkmaları, bakliyat ürünlerinin daha da fazla talep görmesi ile sonuçlandı. Bu yoğun talebin karşılanmasında ise ülkemizin ve kentimizin önemli bir misyon üstlendiği kanısındayım. Öncelikle yurtiçinde 2-3 kat artmış olan talebin yerine getirilmesinde ülkemiz hiçbir sıkıntı yaşamadı. Diğer yandan, yurtdışında gerçekleşen talep artışından da pay alabildik. AKİB verilerine göre 2020 yılının ilk beş aylık döneminde ülkemizin bakliyat ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 artış göstermiştir.”

 

BAKLİYAT TİCARETİNİN MERKEZİ MERSİN

 

Tedarik zincirinde hiçbir kırılma yaşanmadan ülkenin göstermiş olduğu bu başarılı performansta Mersin bakliyat sektörünün önemli bir payı olduğunu vurgulayan Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çünkü Türkiye bakliyat sektörünün tüm bileşenleri kümelenmiş bir şekilde kentimizde toplanmıştır. Rakamlar ile ifade etmek gerekirse, ülkemizde bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70'i Mersin'de kuruludur. Ülkemiz bakliyat dış ticaretinin yüzde 80'i Mersin üzerinden yapılmaktadır. Mersin’de yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmakta olup istihdama önemli katkı sağlamaktadır. Başta Sayın Valimizin icraat ve çözüm odaklı yaklaşımı, diğer yandan İçişleri Bakanlığımızın özellikle sokağa çıkma yasağı olduğu dönemlerde tarım-gıda sektörünün muaf tutulmasına yönelik hızlı adımları sayesinde bakliyat ticaretinin merkezi Mersin’de firmalarımız kesintisiz, özveriyle ve günde üç vardiya halinde çalışarak bu sürecin herhangi bir aksama yaşanmadan geçirilmesine büyük katkı sunmuşlardır. Sonuç olarak, özellikle pandemi sürecinde bakliyat ürünlerinin protein ve mineral içeriği, yüksek besin değeri, antiviral ve prebiyotik özellikleri, çok çeşitli hastalıklar ile mücadelede etkinliği vb. birçok niteliği ön plana çıkmıştır. Bundan sonraki aşamada bakliyat ürünlerinin bu çok yönlü faydalarına ilişkin oluşan önemli farkındalığın başta genç nesillerimiz olmak üzere artarak devam etmesini sağlamamız gerektiği kanaatindeyim.  Ana hedefimizin bakliyat üretimi ve tüketimini daha da artırmak olmalıdır. Böylece, ülke olarak, sektörümüz 1980'li yıllarda yaşadığı altın çağını yeniden yakalayabileceği gibi bakliyatta hem iç hem de dış ticaretin merkezi olan Mersin de konumunu daha da güçlendirecektir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA