Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamı film oldu


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, son konargöçerler olan Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamının anlatıldığı “Turna Misali” adlı filmin setini ziyaret etti. Başkan Seçer, Yörüklerin sadece Mersin’in değil, tüm Türkiye’nin en önemli kültürel unsuru olduğuna dikkat çekti. Mersin Büyükşehir Belediyesi, Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamının anlatıldığı ‘Turna Misali’ filminin ana destekçisi oldu. Yakın zamanda vizyona girecek olan film, son konargöçerler olan, bin yıllık bir geleneği ısrarla yaşatan Sarıkeçili Yörüklerinin Mersin ve Karaman arasındaki göç yolculuğunu anlatan ilk drama eserlerden biri olacak.

 

Tarih : 8 Haziran 2020 Pazartesi 14:19

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, son konargöçerler olan Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamının anlatıldığı “Turna Misali” adlı filmin setini ziyaret etti. Filmin yönetmeni İffet Eren Danışman Boz ve Sarıkeçililer Dernek Başkanı Pervin Çoban Sarvan ile sohbet eden Başkan Seçer, “Turna Misali” adlı filmin hem Yörük kültürünün, hem Mersin’in tanıtımına katkı sunacağına inandığını söyledi. Başkan Seçer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de ana destekçi olduğu “Turna Misali” adlı filmin Silifke ilçe merkezindeki setini ziyaret etti. Silifke Kaymakamı Ersin Emiroğlu ve Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altınok ile birlikte seti gezen Başkan Seçer, filmin yönetmeni İffet Eren Danışman Boz’dan film hakkında bilgi aldı. Başkan Seçer, Sarıkeçili Yörükleri Dernek Başkanı Pervin Çoban Sarvan’la da sohbet ederek, Yörüklerin göç yollarında yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi aldı.

“KADİM KÜLTÜRLER YOK OLUYOR”

Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamından kesitler sunan film ve konargöçer kültürü hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, “Yaşanan gelişmeler kadim kültürleri bir bir yok ediyor. Sarıkeçililerin geleneksel yaşam biçimi de bu gelişmelerden nasibini alıyor. Burada güzel bir çalışma var. Yönetmenden oyuncusuna, destek veren kurumlarına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Yörük Türkmenlerin sadece Mersin’de değil, tüm Türkiye’de önemli bir kültür, önemli bir kitle olduğuna değinen Başkan Seçer, “Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözünde olduğu gibi, ‘Gidin Toroslar’ın tepesine bakın. Bir Yörük çadırında dumanlar tütüyorsa hiçbir kuvvet bu ülkeye zarar veremez.’ Bu veciz bir söz. Bundan mesaj çıkartmak lazım.  Mersinimiz’de de bu yerleşik kültür önemli bir nüfus. Tabi artık kentleşmeyle beraber bu kültür ortadan kalkıyor. Konargöçerler dönemsel sorunlar yaşadıkları gibi mevzuat sorunu da yaşıyor. Artık eski mera alanları yok. Hayvanlarını otlatacakları alanlar bulamıyorlar. Orman farklı bir mevzuat, şehir farklı bir mevzuat, tarım farklı bir mevzuat. Bütün bu mevzuat da yaşam alanlarını ortadan kaldırmış durumda” diye konuştu.

“MERSİN’İN TANITIMI AÇISINDAN ÖNEMLİ”

“Turna Misali” filminin, kadim kültürün tanıtılması açısından önemli olduğuna işaret eden Başkan Seçer, “Bu çalışma Mersin’in tanıtımı açısından da önemli. Bizi ilgilendiren taraflarından biri de bu. Kentimizin tanıtılmasını istiyoruz. Bu güzel bir araç olacak. Mersin’in, tabiri caizse dağın başında, tam anlamıyla keşfedilmemiş nadide bir çiçek olduğunu düşünüyorum. Bunu sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtmak için çaba gösteriyoruz. İşte bu tip çalışmalar buna çok büyük katkı sunacak diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Filmin yönetmeni İffet Eren Danışman Boz, film fikrinin 12 yıl önce doğduğunu söyledi.  Görüntü yönetmeni Eyüp Boz’un, göç yollarında engellerle karşılaşan Sarıkeçililerle ilgili belgesel çektiğini hatırlatan Boz, daha sonraki süreçte, Sarıkeçili kültürünü daha iyi anlatabilmek için drama bir eser üretilmesi gerektiği fikrine ulaştıklarını söyledi. Filmin çekimi için Eyüp Boz’un önce kendisini, daha sonra Yörük kültüründen gelen oyuncu Yüksel Aksu’yu ikna ettiğini belirten Boz, “Filmin kaba kurgusu TRT’de izlendi ve çok beğenildi. Korona salgını nedeniyle bazı gecikmeler oldu. Film çekimi için bize her türlü kolaylığı sağlayan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.

EYÜP BOZ, “BENİM EN BÜYÜK HAYALİM BU KÜLTÜRÜN YOK OLMAMASI”

Turna Misali filminin senaristi ve yönetmeni Eyüp Boz,  “Benim en büyük hayalim bu kültürün, özellikle geleneksel şekilde deveyle göçün yok olmaması. Bu koruma altına alınırsa bu film amacına ulaşmış olacak” dedi. Turna Misali filminin oyuncuları arasında yer alan ve kendisi de Sarıkeçili bir Yörük olan Yüksel Aksu ise filmle ilgili duygu ve düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi: “Biz 12 yıl önce buraya belgesel çekmeye gelmiştik. Ben de Yörüğüm ve Sarıkeçili kökenli bir Yörüğüm, Muğlalıyım. Bir Yörük olarak Yörük olmayı bu belgesel çekimlerinde öğrendim ve çok çok büyük bir kıymet olduğunu anladım. Nenemin de lakabı ‘Yörük Ayşaydı.” Onunla gurur duymayı öğrendim. Şimdi bu 12 yıl içinde Eyüp ve iffet demlendirdi güzel bir senaryo yazdılar. Evrensel yada yerel kültürümüzü nakşetmek, yansıtmak bizlerin sanatçı olarak sorumluluğu.” Sarıkeçili Yörükleri Derneği Başkanı Pervin Çoban Sarvan da, “Biz aklımız erdiğinden beri, bu kültürün yaşatılması için feryat figan kopardık. Sesimizi duyan olmadı. Bizim için makamlar, mevkiler, rütbeler gelip geçicidir. Bizde kalıcı olan doğadır. Doğaya değer veren bize de değer vermiş olur” dedi. “Turna Misali” filmini sadece bir film olarak görmediklerini ifade eden Pervin Çoban Sarvan, “Bu kadim kültür bütün canlıları ilgilendiriyor. Koronavirüs salgını bu kültürün değerini bir kez daha ortaya çıkardı. Bu kültüre, bu yaşam biçimine eninde sonunda herkes uyacak. Sesimize ses olun ki bu kültür sonsuza dek yaşasın. Bizler ölümlüyüz, öleceğiz. Ama bu kültür yaşasın” diye konuştu.

“GÖÇ YOLLARINDAKİ ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLÜYOR”

Sarıkeçili Yörükleri Derneği Başkanı Pervin Çoban Sarvan’ın, “Mersin’den geçen göç yolumuzun bazı yerlerine ilçe belediyeleri çöp döküyor” yönündeki sözleri üzerine Başkan Seçer, sorundan haberdar olur olmaz çözüm için düğmeye bastıklarını söyledi. Anamur, Aydıncık, Bozyazı ve Mut’un katı atıklarının bundan sonra Silifke’deki aktarma istasyonuna getirileceğini, adı geçen ilçelerde vahşi çöp depolamasına izin vermeyeceklerini ifade eden Başkan Seçer, Yörüklerin göç yollarında bundan sonra çöp sorunu yaşamayacağını kaydetti. Mersin Büyükşehir Belediyesi, filmin ana destekçisi oldu. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çekimleri yapan set ekibinin konaklama ve beslenme ihtiyaçlarını, çekim sırasında gerekli olan mobil wc, çadır, sandalye gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. Set ekibinin ekipmanları ve çekim yapılacak alanlar dezenfekte ediliyor. Çekimlerin sürdüğü ve ikinci bölge olarak adlandırılan bölgede Büyükşehir ekipleri tarafından zemin iyileştirme çalışmaları yapılarak, çekim şartları kolaylaştırılıyor. Konargöçerlik geleneğini, doğayla iç içe bir yaşam anlayışını ve ‘ihtiyacın kadar üret, ihtiyacın kadar tüket’ felsefesini yaşatan son Yörük aşireti olan Sarıkeçililerin yaşamı sinemaya aktarılıyor. Kışın sürüleriyle birlikte Mersin’e gelen, yazın Karaman taraflarına göç eden ve bu göçü bin yıldan fazla süredir develerle yapan Sarıkeçililerin bu gelenekleri, sinema filmi sayesinde gelecek kuşaklara da aktarılmış olacak.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA