AHBİB, uzak pazarlarda etkinliğini artırıyor


Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Başkanı Hüseyin Arslan, şubat ayında yüzde 10 artışla 91,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, Orta Doğu’ya alternatif pazar arayışlarında büyük gayret gösteren Türk ihracatçıların Güney Asya, Güney Amerika, İskandinavya, Arap Yarımadası ve Afrika ülkelerinde rekor düzeyde artış yakaladığını belirtti.

 

Tarih : 9 Mart 2020 Pazartesi 14:15

Haber Merkezi

Sektörün 2020 Şubat ayı ihracat performansını değerlendiren AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan, söz konusu dönemde Türkiye geneli hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının 594,7 milyon dolar olduğunu, sektör ihracatında en yüksek payı yüzde 28’lik oran ve 169 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri olduğunu belirtti. Arslan, en fazla ihracat yapılan ürünün ise 80,8 milyon dolar değer ve yüzde 14’lük pay ile buğday unu olduğunu açıkladı.

"EN FAZLA İHRAÇ ETTİĞİMİZ ÜRÜN KIRMIZI MERCİMEK"

Yılın ikinci ayında 91,5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren AHBİB’in yüzde 14 artış ve 25,1 milyon dolar değer ile en çok pastacılık ürünleri ihraç ettiğini dile getiren Başkan Arslan, bitkisel yağlarda yüzde 77, bakliyatta yüzde 9 ve değirmencilik ürünlerinde yüzde 6 artış kaydettiklerini bildirdi. Arslan, bu dönemde kırmızı mercimeğin yüzde 15’lik pay ve 13,5 milyon dolar değer ile en fazla ihraç edilen ürün olduğuna dikkat çekti. Birliğin Şubat ayı ihracatını ülkelere göre mercek altına alan Başkan Arslan, “AHBİB’in şubatta en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında 14,8 milyon dolar ile Irak geldi. Bu ülkeyi, 6 milyon dolar ile Sudan, 5,3 milyon dolar ile Suudi Arabistan izledi. Birliğimize üye ihracatçılar Güney Asya, Güney Amerika, İskandinavya, Arap Yarımadası ve Afrika pazarlarındaki ülkelerde rekor düzeyde artışlar elde etti. Güney Asya ülkelerinden Bangladeş ve Güney Amerika ülkelerinden Meksika’nın yanı sıra Arjantin, Şili, Guatemala, Norveç, Güney Afrika Cumhuriyeti, Umman, Tayland, Myanmar, Angola, Kamerun, Filistin gibi ülkelere yaptığımız ihracat, Şubat ayında önemli ölçüde artış gösterdi” dedi.

"ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞLARIMIZ SONUÇLARINI VERMEYE BAŞLADI"

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe Türkiye’nin en önemli pazarlarının yüzde 43,4 ile Orta Doğu, yüzde 20,8 ile Afrika, yüzde 12,2 ile Avrupa Birliği, yüzde 8,7 ile Amerika ve yüzde 6,4 ile Asya ve Okyanusya ülkeleri olduğunu kaydeden Arslan, “Siyasi istikrarsızlık ve jeopolitik riskler nedeniyle ihracatta sıkıntılar yaşadığımız Orta Doğu’ya alternatif pazar arayışlarımızda yüz güldüren sonuçlar almaya başladık. Bakliyatta söz sahibi olan Kanada ve Avustralya’nın yanı sıra Rusya, Ukrayna, Kazakistan ve Orta Asya Cumhuriyetlerinin de üretimdeki ağırlığını hissettirmeye başladığı bir dönemde bakliyat üretimimizi artırmaya yönelik Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamaya koyduğu Baklagil Sektör Politika Belgesi’nin sektörde sürdürülebilir artışlar sağlayacağına inanıyoruz. Bu sezon iklim koşullarının elverişli gitmesi ve yağmur rejiminin dengeli olmasıyla 2020 yılında hem bakliyatta, hem de hububatta rekolte artışı bekliyoruz. Buna bağlı olarak ihracatımızda da yüzde 30’luk artış hedefliyoruz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA