İstanbul Sözleşmesi yaşasın, başka Özgecanlar ölmesin!


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te bindiği minibüste öldürülen ve kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın, katledilişinin beşinci yılında yaptığı yazılı açıklamasında, kadın cinayetlerinin önlenmesinde İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekerek, “İstanbul Sözleşmesi yaşasın, başka Özgecanlar ölmesin” dedi.

 

Tarih : 11 Şubat 2020 Salı 14:42

Haber Merkezi

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz açıklamasında, yapılan araştırmalara göre, 2016 yılında 329, 2017 yılında 409, 2018 yılında 440, 2019 yılında 474 kadının öldürüldüğünün bilgisini vererek, “2019 yılı, Türkiye'de son 10 yılda en fazla kadının öldürüldüğü yıldır. Kadın cinayetlerinde grafiğin her sene tırmanışa geçmesi kader değildir. Kadınlarımızı öldüren hukuksuzluktur. Çünkü var olan yasaların uygulanmaması, kadınlarımızın yaşam hakkını elinden almaktadır. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için var olan İstanbul Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülke Türkiye olmasına rağmen, bu sözleşme ülkemizde maalesef uygulanmıyor. Kadınlarımızı yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesi yaşasın, başka Özgecanlar ölmesin” şeklinde konuştu.

“KADIN CİNAYETLERİ BİREYSEL DEĞİL, TOPLUMSAL BİR SORUNDUR”

Kadın cinayetlerinin bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sorun olduğunun altını çizen Yeşilboğaz, “Devletin ve beraberinde toplumun, kadına bakış açısı değişmedikçe, kadına şiddet hep var olacaktır. Kadın hak ve özgürlüklerinin yok sayılması, erkek egemen anlayışının kök salması, kadının hak ve özgürlüklerinin tanınmaması, örf ve adetlerin kanunların önüne geçmesi, kadını yok sayan çağ dışı söylemler, kadına yönelik şiddette ve kadın cinayetlerinde iyi hal indirimleri, ayrımcılık, ötekileştirme, medyada yer alan haberler ve siyasilerin medya yolu ile yaptıkları açıklamalar, kadına yönelik şiddeti artırmaktadır. Kadına yönelik şiddetin kaynağının, toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğu bilinciyle yola çıkılarak, devletin kadına yönelik şiddetle mücadelede, bu doğrultuda bütüncül politikalar geliştirmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“ŞİDDET SESSİZLİKLE SONA ERMEZ”

Şiddete uğrayan kadınlara, şiddete sabretmemeleri konusunda uyarıda bulunan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet, sessizlikle sona ermez.  Şiddete sessiz kalmak, şiddeti artırır. Mersin Barosu olarak, Kadın Hakları Merkezi ile birlikte Özgecan Aslan davasına müdahil ve gözlemci olarak katıldık ve davanın her aşamasının takipçisi olduk. Mersin Barosu olarak, mağdur olan tüm kadınlarımızın yanındayız. Kadınların öldürülmediği ve şiddete maruz kalmadığı bir dünya diliyor, 19 yaşında katledilen Özgecan Aslan’ı rahmetle ve sevgiyle anıyorum” ifadesini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA