Depremle ilgili kalıcı çözümler aranmalı!


Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Baki Şimşek, olası bir deprem ile ilgili yapılacak olanların ilkokuldan başlamak üzere çocuklara ve gençlere öğretilmesini, bundan sonraki süreçte de sağlıklı ve yaşanabilir binaların yapılması gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 31 Ocak 2020 Cuma 13:23

Haber Merkezi

 

MHP Mersin Milletvekili Şimşek, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleriyle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması’ hakkında MHP adına TBMM’de yaptığı konuşmasında “Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem hiç şüphesiz hepimizi çok derinden üzmüştür. Elazığ ve çevre illerinin de etkilendiği bu depremde 41 vatandaşımız hayatlarını kaybetmiş, 45 vatandaşımız sağ olarak kurtarılmıştır. 1607 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Hasar tespit çalışmalarında şimdiye kadar Elazığ, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta 378 binanın yıkıldığı, 214 binanın orta hasarlı olduğu acil olarak 50’nin üzerinde bir binanın da yıkılması gerektiği anlaşılmıştır. Depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize şifalar diliyorum. Bölge halkına ve aziz milletimize başsağlığı temennilerimi iletiyorum. Rabbim her türlü afetten Türk milletini korusun” dedi.

 

TÜRKİYE DEPREM KUŞAĞINDA BİR ÜLKE

 

Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan MHP’li Baki Şimşek “Bu nedenle tedbirli olmaktan muhtemel risk ve tehlikeleri en aza indirmekten başka çaremiz yoktur. Türkiye her türlü zorluğu aşacak güçtedir. Devlet seferberlik içerisindedir. Afet bölgesine her türlü insani yardım ve destek sağlanmaktadır. Allah’ın izniyle bu felaketin üstesinden elbirliğiyle, güç birliğiyle gelinecektir. Depremle canla başla mücadele eden AFAD, belediye ve itfaiye, JAK ve UMKE görevlilerine, askerlerimize, polislerimize, sivil toplum kuruluşlarına ve vatandaşlarımıza kısaca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türk devletinin ne kadar büyük bir devlet olduğunu yapılan çalışmalar neticesinde göstermiş ve depremzedelerin yardımına koşmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye’nin değişik yerlerinden ve dünyanın değişik ülkelerinden depremzedelere gerek maddi yardımlarda bulunan, gerek yaraların sarılmasında destek veren, dua eden bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyor, Büyük Türk Milleti’nin bir ferdi olmaktan bir kez daha onur ve gurur duyduğumu belirtmek istiyorum” diye konuştu. Türkiye’nin milli gelirine göre dünyada en çok sosyal yardım yapan ülke olduğunu, acıları ve tasaları ve sevinçleri paylaştığını bir kez daha bütün dünyaya ispat ettiğinin altını çizen MHP Milletvekili Şimşek “Bundan dolayı da milletimizin her bir ferdine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fay hatlarındaki yapılaşmalara son verilmesi, daha sağlam binaların yapılması ve bütün Türkiye genelinde kırsal kesimler dahil ciddi bir tarama yapılarak oturulamaz raporu verilen binalarla ilgili önlemlerin alınması gerekmektedir. Artık kırsal kesimlerde de dönüşüm gerekmektedir. Bununla ilgili çalışmalarda mutlaka yapılmalıdır. Türkiye deprem gerçeğiyle beraber yaşamak zorundadır. Üzülerek görüyoruz ki yıkılan binaların, en çok can kaybı olan binaların son 40 yıl içerisinde köyden kente, doğudan batıya göç edilerek oluşturulan varoşlarda yapılan çarpık yapılaşmalarda ve özellikle 1980 yılından sonra yapılan binalarda toplu ölümlerin olduğunu görmekteyiz. Elazığ’da yıkılan 8 binanın 1980 sonrası yapıldığı, planlı, projeli ve ruhsatlı ama maalesef malzemelerden çalınarak yapılan binalar olduğunu görmekteyiz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur” ifadesini kullandı.

 

“YAPILACAK İŞ NET VE BASİT”

 

“Yapılacak olan net ve basittir” diyen MHP Mersin Milletvekili Şimşek, konuşmasının devamında şu görüşlere yer verdi: “Depremde kırsalda yaşadığımız kerpiç evlerin yıkılmasıdır. Elazığ ve Malatya’da yoğun şekilde görmüş olduğumuz gibi. Projesiz ve denetimsiz yapılan binalar, ruhsatlı olmasına rağmen müteahhitler tarafından yapılan, malzemeden çalınarak yapılan, demirden ve betondan çalınarak yapılan veya bazı tadilatlar sırasında kolonlar ve kirişlerin kesilmiş olduğu görülen binalar. Onun için Türkiye deprem konusunda bir seferberlik ilan etmek mecburiyetindedir. Ve kaynakları olumlu bir şekilde kullanarak bununla ilgili kentsel dönüşümde öncelikle yıkılacak binaların olduğu bölgeleri belirleyerek sadece kentin siületini ve görüntüsünü düzeltmekten ziyade önce insanlarımızın hayatını kurtaracak projeler hayata geçirilmelidir. Türkiye bunu yapacak güce sahiptir. Yalnız duygusal bir toplumuz. Yaşadığımız hadiseler sonrasında günlerce bu depremi konuşuyoruz, yapılması gerekenleri tartışıyoruz ama maalesef daha sonra her şey normale dönüyor, hiç bir şey yaşanmamış gibi herkes hayatına devam ediyor. Ama bu deprem bu coğrafyanın kaderi. Hem eğitim olarak, hem bilinçlendirme olarak, ilkokuldan başlayarak insanlarımız bu konuda bilinçlendirilmeli, depremde yapılacak olanlar çocuklarımıza, gençlerimize ilkokuldan başlayarak öğretilmeli, hem de sağlıklı ve yaşanabilir binaların yapılması sağlanmalı ve bütün Türkiye’de genel bir tarama yapılmalıdır. Ben bunu sayın bakanımızın yapacağına inanıyorum ve bu noktada da yapılacak çalışmalara da Milliyetçi Hareket Partisi olarak her zaman olduğu gibi destek vereceğimizi belirtiyorum. Binayı yapan suçsuz, müteahhit suçsuz, binayı alan suçsuz, ama sadece bunu denetleyen yapı denetim firması suçlu. Bunun burada yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesi lazım. Binanın statik aksamında veya sağlamlığıyla ilgili, kullanılan malzemeyle ilgili bir kusur yoksa yapılan ilavelerle buradaki yapı denetim firmalarına yaptırım uygulanmamalıdır. Geçmişe dönük bu yaptırımlar da affedilmelidir.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA