Metro projesine inanıyorum ve arkasındayım!


Geçtiğimiz hafta tanıtımı yapılan metro projesi hakkında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Metro büyük bir proje, iyi bir proje, inanıyorum, arkasındayım. İş olsuna yapmıyorum. Birileri böyle dedi diye yapmıyorum. Biz bunun ödemesine 6 yıl sonra başlayacağız. Kazmayı vurduk, 6 yıl sonra saat çalışmaya başlayacak, ödemeler başlayacak. Bu konuda desteğinizi istiyorum. Sadece yolcu indirdik, bindirdik meselesi değil. Kente katacağı önemli bir değer var, bunu görmek lazım” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2020 Pazar 13:18

Adem GÜNEŞ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin tarafından düzenlenen toplantıda, dernek üyesi iş insanlarıyla bir araya geldi. İş İnsanlarına Mersin’e yapacakları yatırımları anlatan Başkan Seçer, “Metro büyük bir proje, iyi bir proje, inanıyorum, arkasındayım. Biz bunun ödemesine 6 yıl sonra başlayacağız. Bu konuda desteğinizi istiyorum. Sadece yolcu indirdik, bindirdik meselesi değil. Kente katacağı önemli bir değer var, bunu görmek lazım. Şimdi üretiyoruz. Kendimize değil, kentimize, ülkemize, insanlığa üretmeye çalışıyoruz. Bu ayrı bir haz. Bunun parasal bir karşılığı yok. Bu başka bir şey. Bunu yaşamak lazım. Son derecede keyifli ve mutlu bir belediye başkanıyım. Son derece zor bir görev olarak değerlendirilebilir. Ama vicdanım rahat, akşam da rahat uyuduğum için kendimi çok mutlu bir insan olarak addediyorum. Zaten bu mutluluk olmasa kente bir şeyler katma enerjimi yitiririm” dedi.

SEÇER, MECLİSTEN MEMNUN

Kavganın topluma ve ülkeye hiçbir fayda getirmeyeceğini bilecek kadar deneyimli siyasetçiler olduklarını ifade eden Başkan Seçer, “Yeni dönem, 31 Mart sonrası oluşan tablo gayet iyi bir tablo. Meclisi izliyorsunuz. Meclis çoğunluğu belediye başkanının partisinde değil. Ama bizim vatandaşlarımızı incitecek, onların moralini bozacak hiçbir kelam da o meclisten çıkamaz. Yükselemez. Biz bunun teminatıyız. Onun için tecrübeliyiz diyoruz. Siyasi görgümüz, hayat görgümüz, piyasa görgümüz var. Buna güvenerek yola çıktık ve bir iddia ortaya koyarken de geçmişimize güvenerek iddia ortaya koyuyoruz. Bu projeyi yaparız, bu kararı alırız, siyasi sonuçlarına katlanırız. Geriden gelen liyakatın sağladığı özgüven kaynaklıdır bunlar. Meclisimizden son derece memnunum. Kentin yararına olan her konuda destek alıyorum. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Zaten ben de kentin yararına olmayan hiçbir konuda ısrarcı olmam. Meclisin bana muhalefet eden kesimi zaman zaman küçük sığ sularda boğulmuyor değil. Çok önemli konularda muazzam kararlar çıkıyor, çok basit konularda maalesef bazen siyaseten engel çıkarıyor. Allah’tan sonuca tesir edecek, kente öyle çok olumsuz yansıyacak kararlar değil. Mersin iş dünyasının uzun süredir beklediği 1/5 binlik nazım planları konusunda bürokrasiyi hızlandırmaya çalışıyoruz. İktidara mensup çok değerli mesai arkadaşlarımız, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz, Sayın Bakan, önceki dönem bakanı, benim de Plan Bütçe Komisyonu’ndan mesai arkadaşım Sayın Elvan’ın da katkılarıyla bürokrasideki tıkanmaları aşmaya çalışıyoruz. Bürokrasi bir an evvel bitsin işleri elden takip ediyoruz diye” ifadelerini kullandı.

“TURİZM BÖLGELERİNE 2.5 MİLYAR LİRALIK ALTYAPI YATIRIMI YAPACAĞIZ”

Çukurova Havalimanı konusunun merkezi yönetimin konusu olduğunu, kendisinin de Belediye Başkanı olarak konuyu takip ettiğinin altını çizen Başkan Seçer, “Burada bir eleştiri yapmak durumundayım. Çok gereksiz uzayan bir yatırım. Gerçekten bir muamma. İstanbul Havalimanı’nı yaptı bu iktidar. Bunu bir an evvel yapması lazım. Onun yanında bonus bile değil. O kadar küçük bir proje. Ama bizim için önemli sonuçlar doğuracak, her sektöre önemli katkılar yapacak bir proje. Bunun yanında turizm bölgelerinde altyapıya önem veriyoruz. Kalan 4 yılda, bizim projeksiyomuzda, Mersin’in batı bölgelerinde, turizmin yoğun yaşandığı yerlerde altyapı, temiz içme suyu, kanalizasyon, atıksu arıtma tesisleri gibi önemli yatırımlarımız olacak. Bu bölgeye harcayacağımız yaklaşık 2.5 milyar lira gibi bir yatırım bedeli var. Hibe kaynaklardan faydalanabiliriz. Bunun farklı yolları var, bunları bulmak ve proje ile gitmek lazım. Mezitli içme suyu şebekesi için Fransız Kalkına Ajansı’ndan 17 milyon avroluk hibe alacağız. Hibeler, farklı referanslarla oluyor. Bu referansların birçoğuna Mersin haiz. Başta Suriyeli misafirler. Uluslararası kuruluşlardan, ajanslardan, bankalardan, ülkelerden Suriyeli sığınmacılar referansıyla önemli hibeler alınabilir, bunlar alt yapıda kullanılabilir. Bunlar için önemli çalışmalar yapıyoruz. Tabi bunların yanı sıra sosyal projeler için de kullanılabilir. Bizim için iki önemli kaynak var. Bunu en maksimum seviyede iyileştirerek kullanmamız lazım. Bunun bir tanesi insan kaynağı. 10 bin çalışan var ama çok sıkıntı yaşıyoruz. Liyakat önemli. İyi neticeler elde etmek için en iyilerle çalışmanız lazım. Diğeri de finansman. Finansman olmazsa insan kaynağının yarattığı projeksiyonları hayata geçiremezsiniz. Benim gelirim 90 milyon ile 130 milyon lira arası. Bunun üstü olmaz. Bunla bu şehrin cari harcamalarını yapabilirsiniz. Ufak tefek projeleri hayata geçirebilirsiniz. Bunların çoğu sosyal projelerdir. Ama kalıcı, devasa, büyük projelerin altına imza atma şansınız yoktur. Bu bir realite, bunu görmek lazım. Onun için bizim finans kaynağı yaratmamız lazım. Bunu da yurtdışından sağlamamız lazım. Maliyeti düşük, uzun vadede ödemeli, uygun finans kaynakları yaratmalıyız. Hibeler konusunda bir proje birimi oluşturup, mutlaka o hibeleri bölgemize taşımamız lazım.”

“METRO PROJESİNE SAHİP ÇIKIN”

Konuşmasında metro projesine de değinen Başkan Seçer, “Metro büyük bir proje, iyi bir proje, inanıyorum, arkasındayım. Önce benim inanmam lazım. İş olsuna yapmıyorum. Birileri böyle dedi diye yapmıyorum Seçim öncesi birileri metro dedi biz de söz verdik onun için yapmıyorum. Yanlış olsa yanlıştan dönerdim, bunu topluma izah ederdim. Biz bunun ödemesine 6 yıl sonra başlayacağız. Kazmayı vurduk, 6 yıl sonra saat çalışmaya başlayacak, ödemeler başlayacak. 3.5 yıl inşaat,  6 ay opsiyon, 4 yıl inşaat süresi, 2 yıl ödemesiz, ondan sonra başlıyoruz 11 yıl. Toplam 17 yıl.  Bugün başladık 17 yıl içinde ödeyeceğim ama 6 yıl sonra başlayacağım.  Bu konuda desteğinizi istiyorum. Sadece yolcu indirdik, bindirdik meselesi değil. Kente katacağı önemli bir değer var, bunu görmek lazım. Toplumları kaynaştıracak. Öyle bir proje hayata geçireceğiz ki alt gelirli, üst gelirli, orta gelirli, herkes o metroya binecek. Akdeniz’e de gidecek çünkü. Şehir Hastanesi’ne de gidecek, otogara da gidecek, Mezitli’ye de gidecek. Forum’a giden de ona binecek, Marina’ya giden de ona binecek, üniversiteye giden de ona binecek. Toplumu, bütün o katmanlarını buluşturan bir proje. Kenti küçültüyor. Kent küçülüyor. Çünkü şu anda 40 dakikada ulaşamayacağı yere 10 dakikada, 15 dakikada ulaşıyor. İşte alışveriş canlandı. Bir yere kümelenmiyor insanlar. Bu kadar taşıt sokağa çıkmıyor, bu kadar emisyon olmuyor, bu kadar akaryakıt tüketilmiyor, bu kadar gürültü olmuyor. Onun için sahip çıkın, önemli proje. Bugün pahalı dediğiniz yarın ucuz olacak” dedi.

TAŞUCU TERSANESİNE MECLİS KARAR VERECEK

Taşucu Tersanesi’yle ilgili konunun şu an belediye meclisinin ilgili komisyonlarında incelendiğini kaydeden Başkan Seçer, bu konuda aceleye getirmeden, konunun tam olarak anlaşıldıktan sonra karar verilmesinden yana olduğunu ifade etti. Başkan Seçer, Karaduvar Mahallesi’nde kurulmak istenen polipropilen tesisine olumsuz görüş verdiklerini de hatırlattı. Liman A kapısındaki tıkanıklığın giderilmesi, limandan otobana direkt bağlantı sağlanması için bir imar planı değişikliği hazırladıklarını da ifade eden Başkan Seçer, bu konuda inisiyatifin TCDD’de olduğunu vurguladı. Başkan Seçer, geçtiğimiz haftalarda yaşanan sel felaketi sırasında tespit edilen eksikliklerin gelecek kış sezonundan önce giderilmesine yönelik çalışmaların da başladığını kaydetti.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA