Tarım Bakanlığı bakliyatta yol haritasını belirledi


Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Bakliyat Sektörü Politika Belgesinin sektör açısından moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, “Bakanlığımız tarafından oluşturulması planlanan bu politikalar ivedilikle hayata geçirildiği taktirde üretim hacmimizde yaşanacak artış ile orantılı olarak ilk etapta kendi kendine yeten, takip eden aşamada bakliyat ihracatında yeniden rekabetçi olan bir ülke konumuna ulaşabileceğiz” dedi.

 

Tarih : 20 Ocak 2020 Pazartesi 13:35

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir, bir açıklama yaparak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan ve baklagil üretimi ve tüketiminin artırılması amacıyla hazırlanan ‘Bakliyat Sektörü Politika Belgesi'ni değerlendirdi.

“BAKANLIĞIMIZ YOL HARİTASINI BELİRLEDİ”
 

Türkiye’nin, 1980'li yıllarda bakliyat ithalatı yapmayan ve dünya bakliyat ihracatının yüzde 20'sini gerçekleştirerek bu alanda ilk sırada yer alan bir ülke konumunda olduğunu belirten Özdemir, aradan geçen 30 yılda bakliyat üretimindeki önemli azalış sonucunda Türkiye’nin 2010 yılından bu yana net ithalatçı pozisyonda bulunduğunu ifade etti. Bu olumsuz tablonun tersine çevrilebilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından hazırlanan 'Baklagil Sektör Politika Belgesi'nin, bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlandığını kaydeden Özdemir, belgeye Mersin Ticaret Borsası ile Ulusal Baklagil Konseyinin de aktif olarak katkı sağladığını vurguladı.

“BAKLAGİL ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ ARTIRILACAK”
 

Rapor kapsamında, baklagil üretimi ve tüketiminin artırılması ana hedefi çerçevesinde önümüzdeki dönem için atılması planlanan adımlara ilişkin bilgilendirme yapıldığını dile getiren Özdemir, 11 maddeden oluşan belgeyi, şöyle açıkladı: “Dönemsel arz ve fiyat dalgalanmalarına karşı baklagiller ‘özel ürün’ olarak tanımlanacak. Kuru tarım alanlarında baklagillerin münavebe (ekim nöbeti) programlarına alınması özendirilecek. Bölgeye göre hangi baklagilin tüketimi yaygınsa o türün ürün deseninde yer alması sağlanacak. Baklagil üretiminde ihtisaslaşmış alanlara öncelik verilecek. Baklagil üreticilerinin piyasadaki fiyat oluşumunda ve pazarlama ağında rolü artırılacak. İhracat pazarlarının kaybedilmemesi için uygun kalite ve miktarda baklagil üretilecek. Üretici bilinçlendirilerek talebe uygun üretim teşvik edilecek ve Ar-Ge hizmetleri artırılacak. Arz-talep dengesi dikkate alınarak, dinamik bir üretim planlaması oluşturulacak. Tarla, depo ve lojistik aşamalarında kayıplara karşı tedbirler alınacak. Çeşitli etkinlikler ve eğitimlerle yeni baklagil çeşitleri üreticilere tanıtılacak. Baklagil ürünlerinin sağlık açısından faydaları konusunda yazılı ve görsel medya tanıtımları ile ürünlerin tüketimi özendirilecek.”

“SEKTÖRÜMÜZ ALTIN ÇAĞINI YENİDEN YAKALAYACAKTIR”
 

Özdemir, bakanlık öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılar sonucunda hazırlanan belgeyle son 5 yıldır dile getirdikleri sorunların sahiplenildiğini görmenin ve bu sorunların aşılması konusunda bakanlığın icraat odaklı yaklaşımının, sektör açısından moral ve motivasyon kaynağı olduğunu belirtti. Özdemir, “Bakanlığımız tarafından oluşturulması planlanan bu politikalar ivedilikle hayata geçirildiği taktirde üretim hacmimizde yaşanacak artış ile orantılı olarak ilk etapta kendi kendine yeten ve takip eden aşamada bakliyat ihracatında yeniden rekabetçi olan bir ülke konumuna ulaşabileceğimiz kanaatindeyiz. Diğer yandan, sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının yaygınlaştırılması ile bakanlığımız tarafından sadece nohutla pilot proje olarak başlatılan Nadas Alanlarının Üretime Kazandırılması Projesinin tüm baklagil ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesine yönelik çalışmaların da üretime ivme kazandırılması açısından bu sürece dahil edilmesinin yararlı olacağı kanısındayız. Böylece, ülke olarak, sektörümüz 1980'li yıllarda yaşadığı altın çağını yeniden yakalayabileceği gibi bakliyatta hem iç hem de dış ticaretin merkezi olan Mersin de konumunu daha da güçlendirecektir. Sektörümüz açısından kangren haline dönüşmüş sorunlarımıza neşter vuran başta Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli olmak üzere, tüm ekibine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA