AKKUYU’DA ÇED SKANDALI!


Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli mahallesinde Rusya tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santralı (NGS) projenin ÇED raporunun ön lisanstan 7 ay önce verildiği ve Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının ÇED raporu olmaksızın yürütüldüğü ortaya çıktı.

 

Tarih : 19 Ocak 2020 Pazar 14:20

Haber Merkezi

Gazeteci Yusuf Yavuz’un haberine göre, nükleer santral inşaatının zeminindeki betonda çatlak oluşmasına rağmen inşaatı sürdürülen Akkuyu NGS’nin ÇED raporunun hukuken geçersiz olduğunu savunan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, ÇED raporu 1 Aralık 2014 tarihinde alınan projeye 25 Haziran 2015’te ise ön lisans verildiğine dikkat çekerek, “Elektrik Piyasası Kanununun 6. Maddesine göre, ÇED ve diğer işlemlere başlanmadan önce ön lisans verilmesi gerekmektedir. Bu durumda Akkuyu NGS’nin ön lisanstan önce alınan ÇED raporuyla inşaata devam edilmesi hukuksuzdur. Akkuyu’ya ön lisans veren EPDK tarafından süreç başa çevrilmiş olup, şu anda yeniden ÇED alınması ve arkasından yeni üretim lisansı verilmesi gerekmektedir” dedi. Projeye karşı açtıkları ve 2014’te Danıştay 14. Dairesi’nde görülen ÇED iptal davasının kaybedilmesinin bir öneminin kalmadığını savunan Atal, “EPDK’nın kendisi ÇED’i hükümsüz hale getirmiştir” diye konuştu.

‘AKKUYU, DURUMA UYMAYAN BİR KANUNA SIKIŞTIRILMAYA ÇALIŞILDI’

Akkuyu NGS’ye verilen ön lisansın iptali için açtıkları davanın seyrine ilişkin bilgiler veren Avukat İsmail Hakkı Atal, şunları dile getirdi: “Ankara 12. İdare Mahkemesinde açtığımız dava hukuka ve kanuna aykırı bir şekilde reddedilmiştir. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 8. İdari Dava Dairesi’nin, istinaf talebimizin reddine dair karar ile ÇED’i olmadığı için hukuksuz devam eden Akkuyu sürecini duruma uymayan bir kanun maddesinin içine sıkıştırmaya çalıştığı görülmektedir. Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararında,  Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin ‘ön lisans başvuru usulü’ başlıklı 12. maddesinin 5. fıkrasının d bendinin 24.02.2017 tarihinde değiştiği ve bu değişikliğe göre ‘ön lisans başvurusu yapılırken ÇED’in kuruma sunulması gerektiği’ şeklinde abesle edercesine gerekçe yazmıştır.” Akkuyu NGS’ye verilen ön lisans iptal davasın Eylül 2016’da açtıklarını anımsatan Atal, her davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan kanun maddesine göre çözümleneceğinin emredici bir hukuk kuralı olduğunu vurgulayarak, davanın açıldığı tarihteki mevzuata göre ÇED raporunun ön lisans sonrasında verilmesi gerektiği görüşünü savundu.

‘ZEMİNİ ÇATLAYAN AKKUYU’NUN İNŞAATI HUKUKSUZ YÜRÜTÜLÜYOR’

Yönetmelik değişikliğinin Şubat 2017’de değil, Ağustos 2019’da yapıldığını dile getiren Atal, ön lisans iptaline karşı açtıkları davayı reddeden Ankara 12. İdare Mahkemesi’nin bu kararını 15 Ocak’ta Danıştay’da temyiz ettiklerini belirterek, “anlaşılan odur ki; EPDK’nın yaptığı hata sonucu Akkuyu’ya ön lisans verilerek ÇED’in hükümsüz hale gelmesini engellemek, bilmeden yapılan hatayı telafi etmek için Akkuyu’ya özel yönetmelik değiştirilmiştir. Akkuyu’nun ÇED’i hükümsüzdür. EPDK ön lisans vermek suretiyle ÇED’in dolaylı olarak iptaline neden olmuştur. Her biri 14 bin tonluk 4 reaktör binmeden çatlayan betonuyla, aktif Kuzey Ecemiş Fay Hattı üzerindeki 6 karstik boşluk barındıran zeminiyle çocuklarımızın geleceğini tehdit eden Akkuyu NGS’nin inşaatı hukuksuz olarak yürütülmektedir” diye konuştu.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA