Limanları yandaş şirketlere peşkeş çektiriliyor!


CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Uluslararası Limanı işletmesini alan PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu ve İskenderun Limanı işletmesini alan LİMAK Şirketi ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

Tarih : 9 Ocak 2020 Perşembe 11:35

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Mersin Limanı işletmesini 2007 yılında alan PSA-AKFEN şirketlerinin sözleşme dışı TCDD’ye ait olan arsayı 13 yıldır bedavaya kullandıkları 2018 Sayıştay Raporu’nda açıkça ifade edilmektedir” dedi. İskenderun Limanı işletmesini alan LİMAK Şirketi’nin de 9 yıl önce sözleşmedeki yatırım zorunluluğu şartlarını yerine getirmediğini belirten Başarır, sözleşmenin bir an önce fesih edilmesi gerektiğini ifade etti.

HİÇ KİMSE VATANDAŞIN HAKKINI YANDAŞ ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKTİREMEZ

CHP’li Başarır, “her iki limanın işletmelerini alan şirketlerin AKP iktidarına yakınlığı herkes tarafından bilinmektedir. PSA-AKFEN bedavaya kamuya ait olan arsayı kullanacak, LİMAK sözleşme şartlarını yerine getirmeyecek siz de buna yıllarca göz yumacaksınız. Bunun neresi kabul edilebilir? Unutulmamalıdır ki hukuk dışı hiç kimse vatandaşın hakkını yandaş şirketlere peşkeş çektiremez” dedi. Başarır yazılı soru önergesinde; “Mersin Uluslararası Limanı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları(TCDD) tarafından işletilirken, 11 Mayıs 2007 tarihinde işletme hakkı 755 milyon Dolar’a PSA-AKFEN Ortak Girişim Grubu’na 36 yıllığına devredilmişti. Meclise sunulan 2018 Sayıştay Raporu incelendiğinde, Mersin Limanı’nın sözleşme kapsamı dışında kalan ve TCDD’ye ait olan 12.040 metrekarelik arsa ve üzerindeki taşınmazların 2007 yılından bu zamana kadar işletmeci firma tarafından bedelsiz olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca söz konusu alanda firmalar yaptıkları yükleme ve boşaltma işlemleri için sözleşmeye aykırı biçimde ücret almışlardır. İskenderun Limanı ise 2011 yılında, 372 milyon dolar bedelle, İşletme hakkı 36 yıl süre ile LİMAK Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ’ye devredilmişti. 2018 Sayıştay Raporu’na bakıldığında LİMAK tarafından, 9 yıl önce sözleşmede öngörülen yatırım zorunluluğu şartının yerine getirilmediği anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETE YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR”

Bu durumda ilgili madde gereği sözleşmenin fesih edilmesi ve LİMAK Şirketi’nin, bütün taşınır malları (üstyapı yapıları da dâhil olmak üzere) bedelsiz olarak TCDD’ye devretmesi gerekmektedir” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi: “PİSA-AKFEN Ortak Girişimi Grubu’ndan, TCDD’ye ait sözleşme dışı alanı bedelsiz kullandığı için geriye dönük 13 yıllık kira bedeli tahsil edilmiş midir? Edilmemiş ise gerekçeleri nelerdir? Söz konusu sözleşme dışı alanın bedelsiz kullanılmasına göz yuman kamu görevlileri kimlerdir? Bu görevliler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamış ise gerekçeleri nelerdir? Mersin Uluslararası Limanı’ndaki TCDD’ye ait olan arsayı ortak girişim grubunun hukuk dışı bedavaya kullanmasının arkasında söz konusu firmaların AKP İktidarına yakın olması mı yatmaktadır? İskenderun Limanı’nın 36 yıl işletme hakkına sahip olan LİMAK Şirketi’nin 9 yıl önce sözleşmede öngörülen yatırım zorunluluğu koşullarını yerine getirmemesine rağmen sözleşmesi neden fesih edilmemiştir? Bu konudaki sorumlu kamu görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçeleri nelerdir? Sözleşmedeki yatırım zorunluluğunu yerine getirmeyen LİMAK Şirketi’nin sözleşmesi, ilgili maddeler gereğince fesih edilecek midir? Edilecekse ne zaman edilecektir? LİMAK Şirketi’ne sözleşme dışı imtiyazlar tanınmasının altında AKP İktidarına yakınlığı mı yatmaktadır?”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA