Fırıncılar dert küpü


Mersin Fırıncılar Odası’nın bir süre önce yapılan genel kurul sonucunda seçimi kazanan Ali Çelik başkanlığındaki yeni yönetimi, sektörün sorunlarının çözüme kavuşturulması için kolları sıvadı. Tarım ve Zabıta müdürlerinin katıldığı toplantıda konuşan Başkan Ali Çelik, yıllardır biriken sorunlar karşısında fırıncı esnafının adeta kan ağladığını belirterek, ruhsatsız çalışan kayıt dışı fırın sorunu başta olmak üzere sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu. Toplantıya katılan tarım ve ilçe zabıta müdürleri ise sorunların çözümüne yönelik çaba içinde olacaklarını vurguladı.

 

Tarih : 8 Ocak 2020 Çarşamba 15:04

Adem GÜNEŞ

Mersin Fırıncılar Odası’nın yeni yönetimi Loca Restoran’da, İl Tarım Müdürlüğü ile İlçe Zabıta ve ruhsat müdürleriyle kahvaltıda buluştu. Başkan Ali Çelik ile yönetim kurulu üyeleri Atilla Vuruş, Salih Ağırman, Fethi Özen, Hüseyin Gönlübol, Hamit Öner, Ferhat Aygün’ün ev sahipliği yaptığı toplantıya İl Tarım Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Yılmaz Kaya, Akdeniz Zabıta Müdürü Ufuk Sivaslıoğlu, Yenişehir Zabıta Müdürü Ahmet Kurt, Mezitli Zabıta Müdürü Cüneyt Taşkıner, Toroslar Zabıta Müdürü Alim Sevim ile Akdeniz Ruhsat Müdürü Fatih Kaytancıoğlu katıldı.

SAĞLIĞIMIZI TEHDİT EDİYOR

Son derece sıcak ve samimi bir ortamda geçen toplantıda Başkan Ali Çelik, yaptığı konuşmasında fırıncı esnafının sorunlarına değindi. Yıllardır dağ gibi büyüyen sorunlarına dikkat çekmek ve bu konuda etkin çalışmalar yapılması için etkinliği düzenlediklerini anlatan Başkan Çelik, kayıt dışı hizmet veren işletmelerin sektörün yıllardır kanayan yarası olduğunu söyledi. Bu konunun çözümü için geçmiş yönetimlerin de yaptığı çalışmaların sonuç vermemesinin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Başkan Çelik, yaptıkları tespitlere göre il genelinde 300’ün üzerinde kayıt dışı olan işletme bulunduğunun altını çizdi. Kayıt dışı fırınlarda hijyenik koşullara uyulmadığı için halk sağlığı açısından büyük riskler oluşturduğunu, bu tür işletmelerin sektörü ciddi tehdit edip, haksız rekabete de yol açtığının anlatan Başkan Çelik, “Benim üyem kanun ve mevzuatlar ile her türlü koşulları yerine getirip, iş kanunları çerçevesinde eleman çalıştırıyor. Böylece vergisini ödeyip, ciddi bir istidam yaratırken, ancak kayıt dışı olanlar ise hiçbir koşulu yerine getirmeyerek haksız bir rekabete de yol açıyorlar. Maalesef haksız rekabet yüzünden birçok esnafımız ekmek kapısına kilit vurma aşamasına gelmiştir. Çaresizlyik içinde inim inim inleyen esnafımızın kimisi kapısına ‘Devren satılık’ tabelası asarken, kimisi de evinin üzerine ‘Satılık’ tabelası koymaktadır” dedi.

BU GÖRÜNTÜ MERSİN’E YIKIŞMIYOR

Fırıncılık mesleğinin son derece kutsal bir meslek olduğunu, savaşta dahi iş yerlerini kapatmayan fırıncı esnafının, artan maliyetler ve haksız rekabet sonucunda zor şartlar altında yaşama mücadelesi verdiğine de vurgu yapan Başkan Çelik şöyle devam etti: “Sektör açısından büyük sorun yaratan kayıt dışı işletmeler, el arabası, bisiklet veya motorlu araçlarla da gelişi güzel ekmek dağıtımı yapıyor. Bu da önemli bir sorun. Vergi vermeyen, çalışanlarını sosyal güvenceye kavuşturmayan hijyenik koşullara uygun olmayan kayıt dışı fırınlarla ciddi mücadele edilmesi gerekmektedir. Kentimizde sayıları giderek artan Suriyelilerin kent merkezinde uygun olmayan koşullarda ‘Suriye ekmeği’ üretip sattıklarına da tanık oluyoruz. Bu görüntü ise Mersin’e hiç yakışmıyor. Bu arada, son yıllarda ruhsatsız yerlerde üretilen tandır ekmeği yine kayıt dışı satılmaktadır. Evinde yaptığı tandır da ekmeğini yapan vatandaşımıza bir diyeceğimiz yoktur. Ancak, kayıt dışı üretilen tandır ekmeğinin piyasaya sürülerek satılması da hiç uygun değildir. Bu durum da sektörümüzün çözüm bekleyen sorunları arasında yer almaktadır.”

EN UCUZ EKMEK MERSİN’DE SATILIYOR

Sürekli artan maliyetlere rağmen Türkiye’nin en ucuz ekmeğinin Mersin’de satıldığını da anımsatan başkan Çelik şöyle dedi: “Girdi fiyatlarında gün günü tutmuyor. Şu anda 200 gram ekmeğin belirlenen kanuni fiyatı 1.25 TL’dir. Ancak, 75 kuruştan satan işletmelerde var. Bu işletmeler böylece haksız bir rekabete de yol açmaktadırlar. Bu fiyatlarla fırıncı esnafı ciddi bir çıkmaza sürüklenmektedir. Şu anda bankalara, SGK ve Maliye kurumuna borcu olmayan esnafımız yok denecek kadar azdır. Mersin’de yeni bir fiyat ayarlaması için gerekli girişimlerde bulunmamız artık kaçınılmaz olmuştur.” Öte yandan son dönemlerde unlu mamuller adı altında hizmet veren işletmelerin de ekmek üretip sattıklarının da bilinen bir gerçek olduğuna vurgu yapan Başkan Çelik sözlerini şöyle tamamladı: “Bu durum da fırıncı esnafımız açısından haksız bir rekabettir. Bu tür kanunsuz faaliyet gösterip ekmek üreten işletmelerle ilgili de etkin bir denetim yapılmasını istiyoruz. Yetkili kurumlarımız denetim konusunda bizden yardım istemesi durumunda her türlü katkıyı sunacağımızı ifade ediyorum. Bu önemli sorun ile amansız bir mücadele etmek yönetim kurulumuzun temel görevi olacaktır. Bu konuda denetim yapacak gerek tarım ve gerekse zabıta görevlilerimizin istekleri halinde her an yanlarında olabiliriz. Dile getirdiğimiz sorunların çözümü noktasında ilgili kurumların etkin bir denetim yapmasını arzu etmekteyiz.”

DENETİM SÖZÜ VERDİLER

Başkan Ali Çelik’in dile getirdiği sorunları tek tek not alan yetkililer ise kent bünyesinde etkin bir çalışma yapıldığını, bu çalışmaların dozunu daha da artıracaklarını dile getirdiler. Tarım İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Yılmaz Kaya, kendi yetki alanlarına giren konuların çözümü için oda ve zabıta işbirliğinde çalışacaklarını belirtti. Akdeniz Zabıta Müdürü Ufuk Sivaslıoğlu ise, bir süre önce Eskişehir’den Mersin’e geldiğini belirterek, “Daha önce görev yaptığım Antalya ve Eskişehir’de insan odaklı bir çalışmalar vardı. Ancak, bunu ne yazık ki Mersin’de göremedik. İlçe bünyesindeki Büyükşehir ve ilçe zabıta müdürlükleri olarak çok koordineli ve önemli bir işbirliği içindeyiz. Yaklaşık 7 aylık sürede denetime tabi tuttuğumuz 3 binin üzerindeki işyerinde 850’nin üzerinde ruhsatsız olduğunu belirleyerek gerekli kanuni işlemleri başlattık. Bundan sonra da kuracağımız özel bir ekiple yoğun bir çalışma içinde olacağız. Fırıncı esnafının yetkimiz ölçüsündeki sorunlarının çözümü için büyük çaba göstereceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA