BERDAN ISLAH EDİLMELİ!


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Zafer Yıldırım, son günlerde bölge genelinde de etkili olan sağanak yağış nedeniyle Tarsus’un ova kısmında bulunan binlerce dönümlük tarım arazisinin yine sular altında kaldığını hatırlatarak, “Berdan ırmağı ve çevresinde bulunan diğer kanalların gerekli ıslah çalışmaları yapılmamasından dolayı debisinin düşmesi, maalesef ki üreticilerin yine bir taşkın sorunu yaşamalarına neden oldu” dedi.

 

Tarih : 4 Ocak 2020 Cumartesi 14:01

 Hüseyin KIRKGÖZ

Tarsus’ta aşırı yağışlardan dolayı binlerce dönüm tarla su altında kaldı. Ağzıdelik, Baharlı, Çatalça, Çağbaşı, Yaramış, Çiçekli, Çöplü ve Kefeli mahallelerinde ekili tarım araziler su altında kaldı. Konuyla ilgili konuşan ZMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ziraat Mühendisi Zafer Yıldırım, Tarsus’un Türkiye’nin önemli üretim bölgelerinden bir olduğunun altını çizerek, “Berdan ırmağı onbinlerce dönümlük tarım arazisinin beslenmesini sağlayan su kaynağıdır. Son yıllarda küresel ısınmadan dolayı maalesef ki, dönem dönem ya hiç yağış düşmüyor, ya da düştüğü zamanda 500-600 kg gibi yağış bir anda düşüyor. Durum böyle olunca debisi düşük olan Berdan ırmağı ve çevresinde bulunan yan drenaj ve kurutma kanallarında taşkınlar yaşanıyor. Maalesef ki son günlerde etkili olan yağışlardan dolayı Tarsus’a bağlı olan Şahin, Mantaş, Yeniçay, Aliefendioğlu, Aliağa, Hasanağa, Yeşiltepe, Özel Bahşiş, Kulak, Atalar, Alifakı, Kelahmet, Çatalca, Ağzıdelik, Egemen, Baharlı, Halitağa, Çayboyu ve bazı yerleşim yerlerinde ekili tarım arazileri, seralar, sert çekirdekli meyve ağaçları ve narenciye bahçeleri sular altında kaldı” ifadelerini kullandı.

 “BİRAN ÖNCE ISLAH ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Son yağışlarda yaklaşık 70-80 bin dönümlük tarım arazisinin sular altında kaldığını ve üreticilerin ciddi zarar ettiğini kaydeden Zafer Yıldırım, “Söz konusu bu bölgeden 30 bin üreticimiz ve aileleri var. Zaten son yıllarda yaşanan ekonomik daralmadan dolayı zor ekim yapan çiftçilerimiz, bu gibi felaketlerle karşılaşınca deyim yerindeyse çıkmaza giriyorlar. Ve maalesef ki hemen hemen her yıl söz konusu ova mahallelerimizde aynı sorun yaşanıyor. Üreticilerimiz artık bu konuda korkulu rüya görmek istemiyor. DSİ yetkililerinin acil bir şekilde başta Berdan ırmağı olmak üzere, çevresinde bulunan diğer kanallarla ilgili ıslah çalışması yapmalı, köprü ve diğer altyapı düzenlemelerini de biran önce hayata geçirmelidir. Vatandaşlarımızın çektiği çilelerin son bulmasını istiyoruz” dedi.

 “YAĞMUR YAĞDIĞI ZAMAN İNSANLARIMIZ UYUYAMIYOR”

Yeşiltepe Mahalle Muhtarı İmadettin Söyleme ise ova da yaşayan vatandaşların yağışlardan dolayı diken üstünde olduklarını belirterek, “Berdan ırmağı ve kanalların acilen düzenli bir şekilde ıslah edilmesi gerekiyor. Yağmur yağdığı zaman insanlarımız uyuyamıyor, canından ve malından endişe ediyor. Lütfen her yıl yaşadığımız taşkın sorununa kalıcı bir çözüm bulunsun” şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA