Balık Çiftlikleri yine meclis gündeminde


HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin sahillerinde yapılması planlanan balık çiftliklerinin, hukuki süreç tamamlanmamasına rağmen üretime başladığı iddialarını meclis gündemine taşıdı.

 

Tarih : 3 Ocak 2020 Cuma 13:41

Haber Merkezi

Mersin sahillerinde kurulmak istenen 20’ye yakın balık çiftliklerine karşı hukuk mücadelesi sürse de atı alan Üsküdar’ı geçiyor! Hukuk mücadeleleri sürürken, mahkeme kararlarını beklemeyen bazı yatırımcıların oldu-bittiye getirerek, kurdukları kafeslerde üretime başladılar. Duruma tepki gösteren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ile CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu meclis gündemine taşıdı.

“BAKANLIK HUKUKSUZLUĞUN YANINDA MI?”

Balık Çiftliği şirketlerinin işi oldu bittiye getirmesine tepki gösteren HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan: “Bazı şirketler mahkeme kararını beklemeden bir oldu bittiye getirerek balık çiftliklerinde üretime başladı. Soruyorum; Tarım ve Orman Bakanlığı bu hukuksuzluk karşısında şirketlerin mi yanındadır yoksa Mersin’in doğası ve halk sağlığı konusunda duyarlı olan Mersinlilerin mi tarafındadır?” diyerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için konuyla ilgili soru önergesi verdi. HDP’li Turan, Bakan Pakdemirli’ye şu sorularu yöneltti: “Mersin’de yapılması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili hukuki süreç tamamlanmamasına rağmen bazı balık çiftliklerinin üretime başladığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise hukuksuz bir şekilde üretim yapan balık çiftlikleri şirketleri hangileridir? Balık çiftlikleri ile ilgili hukuki süreç tamamlanmamasına rağmen üretim yapan şirketler hakkında herhangi bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz? Mersin’de yaşayan insanlar balık çiftliklerinin yapılmasına karşı iken, balık çiftliklerinin üretim yapmasına göz yumulmasının gerekçeleri nelerdir? Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün Mersin’de yapılması planlanan balık çiftliklerinin deniz kaplumbağası ve Akdeniz foku için tehdit oluşturacağına ilişkin herhangi bir çalışması var mıdır? Eğer var ise bu çalışmalar nelerdir? Bakanlığınız tarafından balık çiftliklerinin deniz ekosistemine zarar vermesine karşılık denizleri korumak adına alternatif herhangi bir girişimi olacak mıdır? Tarım ve Orman Bakanı olarak balık çiftlikleri hakkında görüş ve yaklaşımlarınız nelerdir? Balık çiftlikleri ile kamuoyuna açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?”

CHP’Lİ ANTMEN: “GÖSTERMELİK DENETİMLER YAPLIYOR”

Mahkeme süreci devam etmesine rağmen Mersin’de balık çiftliklerinin dava sonucunu beklemeden işletmeye açılması sonrası konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen de  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için verdiği önergede, Mersin sahillerinde kurulmak istenen 20’ye yakın balık çiftliğine karşı demokratik kitle örgütlerinin hukuki mücadele verdiğini belirterek “Mahkeme kararlarını beklemeyen bazı kişiler balık çiftliklerini işletmeye açtı. Uzun dönemdir Mersin doğasının korunması için verilen mücadeleler görmezden gelinmekte ve balık çiftlikleri hukuksuz bir şekilde işletmeye açılmaktadır” dedi. Antmen, Türkiye’nin en uzun ve en güzel sahillerinin bulunduğu Mersin’de kurulan ve kurulmak istenen balık çiftliklerinin hem temiz sulara hem de turizme darbe vurduğunu belirtti. CHP’li Vekil, Konuyla ilgili olarak gerekli tedbirler alınmamaya ve yasalara uyulmamaya devam edildiği sürece geri dönülemez çevre felaketleriyle karşı karşıya kalınacağını söyleyerek “Yakın geçmişte, sualtında 30 metre derinliğin bile berrak bir şekilde görüldüğü koylarda görüş mesafesi kirlilik ve yağ tabakası nedeniyle 2-3 metreye kadar düşmüştür.  Balık çiftliklerini, kıyılarını denetleyen tek bir Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ya da Sahil Güvenlik yetkilisi bulunmamakta ve göstermelik denetimler kağıt üzerinde kalmaktadır. Birçok rapora ve uzmana göre balık çiftliklerinde patojenleri engellemek için sık sık bir takım kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddelerin başta çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerinde de son derece olumsuz etkileri olduğu yine çevreciler ve konunun uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Bahsi geçen maddeler nedeniyle her yıl binlerce insanın kansere yakalandığı konusu tartışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

“KİM İZİN VERDİ?”

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar; “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Mersin sahillerinde kaç balık çiftliği bulunmaktadır? Bu çiftlikler ne zaman ve kimler tarafından açılmıştır? Balık çiftlikleriyle ilgili mahkeme süreci devam ederken kim ya da kimlerin izni ile bahsi geçen balık çiftlikleri işletmeye açılmıştır? Bu hukuksuz süreçle ilgili ne tür idari ve hukuki girişimlerde bulunulacaktır?  Balık çiftliklerinde kullanılan katkı maddeleri ve kimyasalların yol açacağı zararların giderilmesi mümkün müdür? Balık çiftliklerinde kullanılan maddelerin çeşitli kanser türlerine yol açtığı iddiaları doğru mudur? Konuyla ilgili herhangi bir uzman kurumun görüşüne başvurulmuş mudur? Varsa bunlar nelerdir?  Çiftlikler nedeniyle turizmde ne kadar kayıp yaşanacaktır? Bu zararlar hesaplanmış mıdır? Kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili ÇED raporu alınmış mıdır? Varsa bu raporların sonuçları nedir?

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA