LİBYA TEZKERESİ KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulunda Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere kabul edildi. Tezkereye 325 kabul, 184 ret oyu verildi.

 

Tarih : 2 Ocak 2020 Perşembe 17:49

Haftalardır tartışılan Libya tezkeresi meclisten geçti. Tezkeyere CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi Hayır oyu verirken, AK Parti ve MHP Evet oyu verdi. Tezkereye 325 kabul, 184 ret oyu verildi. Askerin yanı sıra sahada dengeyi değiştirecek en önemli unsur gönderilecek silahlar. BM’nin silah ambargosu kararına karşın, Ankara’nın Sarraj ile imzaladığı mutabakat muhtırası, Türk ordusundan denizaltı dahil her türlü silahı göndermeye imkan veriyor. Türkiye’nin ağır silahların yanı sıra uçaksavar da göndermesi bekleniyor. Çünkü komutasındaki uçaklar, General Hafter’e Libya’da hava sahasında üstünlük sağlıyor. Türkiye de bu dengeyi değiştirmeyi hedefliyor.

SICAK SAVAŞ RİSKİ VAR MI?

Bu soru muhalefet partileriyle yaptığı görüşmede Çavuşoğlu’na da soruldu. Çavuşoğlu, amaçlarının savaşın tarafı olmak olmadığını, ateşkes sağlamak olduğunu belirtti ancak Türk ordusuna Libya’da saldırı olması halinde buna yanıt verileceğini de ekledi. Çavuşoğlu, TSK’nın Libya’da ne kadar süreyle kalacağına, nasıl çıkacağına dair sorulara ise yanıt vermedi. TSK’nın gitmemesi halinde savaşın 10 yıl daha süreceğini söyleyen Çavuşoğlu, Türk askerinin gitmesi halinde savaşın ne kadar süreceğine yanıt vermedi. Çünkü Çavuşoğlu'nun iddia ettiği gibi Türkiye’nin askeri varlığı eğer Libya’da ateşkesi sağlayacak olursa, çıktığı anda da ateşkesin bozulması kaçınılmaz olacak.

TSK HEDEF OLUR KAYGISI

TSK, ilk defa yabancı bir ülkede görev yapmayacak. Ancak ‘meşru müdafaa” teziyle dahil olduğu Suriye savaşı dışında Türkiye, bugüne kadar uluslararası bir kurumun şemsiyesi olmadan savaş halindeki bir ülkeye asker göndermedi. Irak’ta Türkiye’nin meşru müdafaa teziyle yaptığı operasyonlar uluslararası örgütlerin kararlarıyla paralel gitti. AK Parti, Libya’ya gidiş nedenini olarak UMH’dan gelen davet ile açıklıyor. Bunun için de örnek olarak Rus askerlerinin Suriye’ye gitmesi gösteriliyor.Ancak Libya’nın daveti, Türk askerine bir koruma sağlamayacak.Afganistan, Lübnan, Bosna, Kongo, Gürcistan gibi ülkelerde de Türk askerleri BM’nin, NATO’nun ya da AGİT’in şemsiyesi altında görev yaptı. Oysa Libya’da Türk askeri görev alırsa uluslararası bir kurumun koruyucu şemsiyesi olmayacak. Ve devam eden savaş nedeniyle Hafter güçleri için Türk bayrağı açık hedef haline gelecek. Örneğin Musul’da Türk personelinin esir alınması gibi bir süreç Libya’da Türk askerinin başına gelirse, Türkiye yalnız kalacak ve askerlerini kurtarmak için diğer ülkelerden yardım isteyemeyecek.

TÜRKİYE’Yİ LİBYA’DA KİM İSTİYOR, KİM İSTEMİYOR?

Rusya, Suriye’ye girdiğinde uluslararası toplum buna tepki göstermemişti. Türk askerinin Arap toprağına girmesine hem AB ve ABD, hem de çok sayıda Arap ülkesi ve Libya’nın komşuları karşı çıkıyor. Sudan'da Nisan ayında El Beşir'in devrilmesine kadar Türkiye-Katar ve Sudan işbirliği yapıyordu. Ancak bu denge Beşir sonrasında değişti.Karşı çıkanlar arasında Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Tunus, Çad, Nijer, Sudan, Fransa, Yunanistan Hafter’e destek verdikleri için Türk askerine karşı. Yani Türkiye, asker gönderme kararı ile bu ülkelerle ilişkilerini daha da kötüleştirmeyi göze alıyor.

ASKERİN GİDİŞ NEDENİ İHVAN’A DESTEK Mİ?

Şubat ayında Berlin’de Libya’da ateşkes sağlanması için geniş katılımlı görüşmelerin yapılması hedefleniyor. Bu toplantıya kadar, Türkiye’nin hızla Libya’ya girerek, savaşta Hafter lehine esen rüzgarları kısa sürede tersine döndürmeyi hedeflediği ve ateşkes masasında sağlam bir koltuk hedeflediği konuşuluyor. Hükümet resmi olarak kabul etmese de İhvan dayanışması bugün Ankara’nın dış politikasındaki temel çizgi olduğu öne sürülüyor. Türkiye’nin bu savaşa girmesinin nedeni de uluslararası camiada Libya’daki ihvancı hükümetin düşmemesini sağlamak olarak yorumlanıyor.

LİBYA’DAKİ MEŞRU HÜKÜMET KİM?

Hükümet, BM’nin UMH’yi meşru hükümet olarak tanıdığını söylüyor. Oysa CHP ısrarla hükümetin çelişkisine dikkat çekiyor ve BM’nin Suriye’de tanıdığı Esad ile görüşmeyi reddettiğini, onun yerine Suriye’de ihvancı grupları desteklemeyi sürdürdüğünü söylüyor. BM bugün de geçerli olan Libya'ya yönelik silah ambargo kararını 2011de aldı. 2015’te oluşturulan 9 kişilik başkanlık heyetinin Temsilciler Meclisi’nden onay alması hedeflenmişti. Ancak bu hükümet Meclis’ten onay almadı; üstelik heyetteki Hafter yanlısı 4 kişi zamanla istifa etti. Yani Sarraj’a meşruiyet kapısını açan mutabakat fiilen çöktü. Tobruk'taki Temsilciler Meclisi ise Hafter’i destekliyor.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA