Çevreyi kirleten fabrikalara ceza geliyor


Akdeniz Belediye Meclisi; yeni yılın ilk toplantısını M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda, Adanalıoğlu Mahalle ve Taziye Evi’nde gerçekleştirdi. Bölge sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda bölgedeki çevre kirliliği damga vurdu. Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan fabrikaların, atıklarını Nacarlı Mahallesi’nin içinden geçen dereye bıraktığına dikkat çeken HDP’li Meclis Ali Tanrıverdi, çevreyi kirleten bu fabrikalara gerekli cezanın verilmesini istedi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 2 kez yazı yazdık. Doğayı ve çevreyi kirleten işletmelere gereken yasal müeyyideler uygulanacak ve cezalar kesilecek” dedi.

 

Tarih : 2 Ocak 2020 Perşembe 14:46

Necdet TAŞ

Akdeniz Belediye Meclisi; yeni yılın ilk toplantısını M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda, Adanalıoğlu Mahalle ve Taziye Evi’nde gerçekleştirdi. Bölge sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda görüşülen tüm gündem maddeleri, üyelerin oybirliğiyle kabul edilerek ilgili komisyonlara havale edildi. Meclis Denetim Komisyonu’nun oluşumuna ilişkin oylamanın ardından gündem maddelerine geçildi. Kazanlı Mahallesi’nde, mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne tahsisli futbol sahasının ve tesislerinin bakım onarım giderlerinin Akdeniz Belediyesi’nce karşılanması şartıyla, kullanım hakkının belediyeye verilmesi ile ilgili teklif görüşülerek oybirliği ile komisyonlara havale edildi. Ankara’nın Beypazarı Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi arasında yapılacak olan Kardeşlik Anlaşması ile ilgili protokol hazırlama ve sözleşmeler imzalama konusunda da Başkan Gültak’a tam yetki verilmesi ve Kardeş Belediye ilişkisi kurulması ile ilgili teklif de oybirliğiyle komisyonlara sevk edildi. İller Bankası’ndan teminat mektubu almak suretiyle, yurtiçi bankalardan da kredi kullanılması için Başkan Gültak’a yetki verilmesiyle ilgili teklif de oybirliğiyle komisyonlara havalesi yapıldı. Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde, 8-13 Kasım 2020 tarihlerinde düzenlenecek olan 14’üncü Uluslararası Turunçgil Kongresi’ne, 50 bin TL maddi destek sağlanmasını içeren komisyon raporları da oybirliğiyle ile kabul edildi. Mersin İli Akdeniz İlçesi 1.Etap Kent Merkezi 950 Hektar Alanda 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı Yapımı Hizmet Alımı" işine ilişkin hazırlanan 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı hakkında daha kapsamlı ve teknik çalışmaların yapılması amacıyla ek süre talep edilmesini içeren komisyon raporları oybirliğiyle geçti. Toroslar Yalınayak Mahallesi 3388 adanın doğusunda bulunan Yılmaz Güney Park alanının, “Sosyal Tesis Alanı  (Akdeniz Belediyesi Çok Amaçlı Hizmet Binası)”  planlanmasını içeren komisyon raporları oybirliğiyle kabul edildi. Mesudiye Mahallesi 909 ada 4 parsele takas-trampa işleminin yapılmasına ilişkin Başkan Gültak ve Belediye Encümenine yetki verilmesini içeren komisyon raporları da üyelerin oybirliği ile Meclis’ten geçti. Meclis üyeleri, Adanalıoğlu sakinleri ve muhtarların; bölgenin sorunları ve ağırlıklı olarak geçimini tarımla sağlayan vatandaşların taleplerini dile getirmesinin ardından söz alan Başkan Gültak; ilk olarak vatandaşların yeni yılını tebrik etti; Meclis toplantılarını mahallelerde yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

HDP’Lİ TANRIVERDİ: “OSB’DEKİ FABRİKALAR ZEHİR SAÇIYOR”

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan fabrikaların, atıklarını Nacarlı Mahallesi’nin içinden geçen dereye bıraktığına dikkat çeken HDP’li Meclis Ali Tanrıverdi, “Bölgede D7 denilen bir kanal var ve burası sürekli çöküyor. Güvenli bir yer değil. Etrafta çoluk çocuk var. Ve burası fabrika atıkları nedeniyle kokuyor. Adeta zehir saçıyor. Nacarlı bölgesindeki sanayi atıkları arıtmadan ve arıtılmadan dereye akıyor. Biz sanayiye ve yatırıma karşı değiliz ancak fabrikatör para kazanacak diye de çevreye zehir saçmasına da göz yummamayız. Bu fabrikaların halkı zehirlemeye hakkı yok. Kış günü böyle kokuyorsa yazın kim bilir nasıl bir koku yayıyordur etrafa. Belediye olarak önce bir uyarı yazısı gönderelim eğer uymazlarsa cezai müeyyide uygulanmalı. Bunun yanında sera atıklarının da depolanması lazım” dedi.

BAŞKAN GÜLTAK: “KAVGANIN, ÇATIŞMANIN OLMADIĞI YERE HİZMET GELİR”

Bölgeye yapılan ve yapılması planlanan olan hizmet ve çalışmaları da anlatan Başkan Gültak,  “Sorunlar, dertler çözülmek için var. Biz de elimizden geldiği kadar, Meclis üyelerimizle birlikte bu işi sürdürüyoruz. Meclisimizde çok güzel bir uyum yakaladık ve hemen her kararımız oybirliği ile geçiyor. Akdeniz’de farklı renklerimiz var ve bu renklerin barış ve kardeşlik içinde yan yana oturup muhabbet etmesi ve Akdeniz için alınacak kararları oybirliği ile Meclisten geçirmesi çok anlamlı. Desteklerinden ötürü tüm Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. Kavganın, çatışmanın olmadığı yerde Akdeniz’e her türlü hizmet gelir. Büyükşehir Belediyesi ile çok uyumlu ve verimli çalışıyoruz. Her ikimiz de seçildik ve her ikimizin de amacı şehrimize hizmet etmektir” diye konuştu.

“DOĞAYI KİRLETEN İŞLETMELERE GEREKEN YASAL MÜEYYİDELER UYGULANACAK”

Gelecek hafta içinde asfalt ihalesi yapacaklarını kaydeden Başkan Mustafa Gültak, ardından da asfalt ve kaldırım eksiği olan mahallelerde gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi. Akdeniz’in bütününde altyapı açısından ciddi eksikler olduğunun altını çizen Başkan Gültak, hibe projeleri sayesinde yaklaşık 65 milyon lira tutarında bütçeyi Büyükşehir Belediyesi’ne kazandıracağını vurguladı. Biberin; bölgenin en önemli ürünü olduğunu hatırlatan Başkan Gültak, bu sene yeniden yapılacak olan Biberexpo Fuarı’na ana sponsor olarak destek vermeye devam edeceklerini de dile getirdi. Çevreyi çok önemsediklerini kaydeden Gültak, “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne 2 kez yazı yazdık. Doğayı ve çevreyi kirleten işletmelere gereken yasal müeyyideler uygulanacak ve cezalar kesilecek. Adanalıoğlu’nda, okaliptüs koruluğuna dökülen 25 yıllık çöpün çok büyük bölümünü bölgeden çıkardık, kalan kısmını da iş makineleri yardımıyla toprağa gömerek olası tehlikelerin önünü kestik. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve farklı kolejlerle anlaşmalar yaparak, Adanalıoğlu’nda birçok kez orman ve sahil temizliği yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak; Adanalıoğlu’nun; yol, asfalt, kaldırım hizmeti, düğün salonu yapılması, öğrencilere servis tahsisi, sera atıkları ve tarımsal sulama kanallarının temizliği ve çöp konteynırlarının arttırılması gibi konularda çalışmaların en kısa sürede başlatılacağını dile getirdi.

“HAVAALANI İLE BİRLİKTE BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞECEK”

Merkezi Hükümetin, Çukurova Havalimanı’nın 2 yıl içinde bitirmeyi planladığını aktaran Başkan Gültak, “Havalimanı bittiği andan itibaren de Kazanlı ve Adanalıoğlu’nun da kaderi değişecek. Şu an iki pisti bitti havalimanının, altyapısı bitti, sadece üstyapısı kaldı. Büyük firmaların da bu işe talip olduğunu duydum. İhalesi açıldığı anda Türkiye ve dışarıdan bu işi yapan büyük firmalar yaparız diyorlar. İki yılda havalimanı bitecek inşallah. Bu havalimanına tüm kargo uçakları inebilecek, dünyanın farklı ülkelerine de bu havalimanından uçaklar gidebilecek. Yapımı bittiği anda, İstanbul Havalimanı’ndan sonra ülkemizin ikinci büyük havalimanı olacak. Bu hem turizmi etkileyecek, hem de çiftçilerimizi etkileyecek. Ürünlerinizi uçak kargo ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok ülkesine gönderebileceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımızla her görüştüğümüzde de Sayın Lütfi Elvan Bakanımıza ve bize soruyor. Sayın Lütfi Elvan Bakanımıza ve milletvekillerimize de desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra kentte, 25 yıldır devam eden imar sıkıntısını da ortadan kaldırdık. DSİ, tarım ve diğer kurumlardan gelmez denilen görüşleri aldık. Büyükşehir Meclisi’nden geçti ve şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazıldı. Oradan uygun yazılar gelecek, sonra tarım bakanlığına gidecek. Oradan da uygun yazılar geldikten sonra artık Büyükşehir Belediyesi; 2. etap dediğimiz, Akdeniz’in doğusunu ilgilendiren imar sıkıntısı olan bölgelerin hepsini bizle beraber çalışacak. Çok şükür hep beraber çalıştık ve şehrin kilitlenmiş olan imarı noktasında da birlik beraberlik içinde yol aldık” dedi.

Bir sonraki Meclis toplantısının 7 Ocak 2020 Salı günü saat 10:00’da belediye merkez binasında yapılmasının karara bağlanmasından sonra toplantı sona erdi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA