NEYİ BEKLİYORSUNUZ?


2011 yılında hizmete açılan Mersin Yat Limanı aradan geçen 8 yılda Marina özelliğini yitirip kaçak alışveriş merkezine dönüşen yapısı ile eleştiri oklarının hedefi haline gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili konuşan Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, “Marina yönetimi, 1/binlik planlarda toplam alanın yüzde 10’unun kullanılabileceğine dair kurala uyulmayarak, bunun yüzde 20’ye çıkarılmasıdır ki bu plan tadilatı 1/5 binlik plana da yansıtılmamıştır. Planlar küçük ölçekten büyük ölçeğe doğru gider. Dolayısıyla 1/binlik planda yapılmış olan tadilat 1/5 binlik planda yapılmamış olan bu plan havada kalmıştır ve mahkemede bu konuda doğru karar vermiştir. Bu konuyla ilgili kurumların, yaptırımı olan her kurumun devreye girmesini bekliyoruz ve bunun da takipçisi olacağız” dedi.

 

Tarih : 10 Aralık 2019 Salı 14:55

Necdet TAŞ

Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 2011 yılında hizmete açılan Mersin Yat Limanı aradan geçen 8 yılda Marina özelliğini yitirip kaçak alışveriş merkezine dönüşen yapısı ile eleştiri oklarının hedefi haline gelmeye devam ediyor. TBMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Marinadaki turizm amaçlı bölgenin ticari amaçla kullanılması ile ilgili Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin, “2011 yılında faaliyete geçer ve kamuoyunda Marina olarak bilinen Mersin Yat Limanı, büyük oranda amacı dışında kullanılmaktadır. Yat limanından çok bir alışveriş merkezi işlevi görmektedir. Bu kapsamda inşa edilmiş olan ticari alanlara yeni alanlar eklenerek ticari alan arttırılmaktadır. İnşaatı devam eden ek binalarla birlikte Marina’daki toplam inşaat alanı 20 bin 718 metrekarelik alana ulaşmıştır” dedi.

“İNŞAAT ALANI NEYE GÖRE PLANLANDI?”

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Mimar Odası Mersin Şubesi olarak yaptıkları tespitlere göre uygulamaya konulan bu inşaat alanı projede izin verilen 21 bin 981 metrekarelik inşaat izninin üzerinde olduğunu kaydeden Şahin, “21 bin 981 metrekare de yasal değildir çünkü bununla ilgili şuanda mahkemenin konusu olan iptal kararı, 1/1000’lik İmar Planları’nda inşaat oranının yüzde 20’ye çıkarılmasının, 1/5 bin ölçekli İmar Planları’nın atlanarak yapılması nedeniyle durdurma kararı alınmıştır. Dolayısıyla normalde inşaat alanı olan 142 bin metrekarelik alanın yüzde 10’u esas alındığında. Oradaki kara parçasının yüzde 10’nun kullanılıyor olması yani 14 bin 200 metrekarede inşat yapılması gerekirken, bu alan şuanda 21 bin 18 metrekareye ulaşmıştır. Bunu bir şekilde elde ettiğimiz projelerde görmekteyiz. Marina’nın toplam alanı 142 bin metrekaredir. Bu durum maksimum inşaat alanı 14 bin 200 metrekaredir. Mendirekler arsaya dahil edildiğinde ise toplam alan 185 bin metrekareye ulaşmakta ve inşaat alının da 18 bin 500 metrekare olması mümkündür. Ancak Mersin Marina’da yapılan inşaat uygulaması ile ilgili baz alınan 209 bin 817 metrekarelik alan neye göre hesaplanmıştır bilinmemektedir. Ne kadar geniş hesaplama yapılırsa yapılsın Marina’nın toplam arsa alanı 185 bin metrekareyi geçmezken toplam inşaat alanının 2 bin 500 metrekare arttırılmasına sebep olan 209 bin 817 metrekarelik alanın toplamına nasıl ulaşılmıştır?” diye sordu.  

“YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”

Marinanın bir alışveriş merkezi olduğunun altını çizen Şahin, “Buradaki yat limanı yaklaşık 209 bin metrekare olup maliyeti yaklaşık 150 milyon TL civarındadır. Bu maliyet hepimizin cebinden çıkan vergilerle yapılmış bir Marina’dır. Bu marina bir şekilde bir gruba kiraya verildi, bu kira neticesinde acaba kiraya verenler acaba şuanda Türkiye’nin en yüksek kiralarını ödeyen diğer iştirakçilerle yürütülmektedir. Bu aradaki rant farkı neye giriyor? Sonuç itibariyle böyle bir kazanım olduğu halde bu kazanım ile ilgili insanlara yansıtılan ne? Böyle bir Marina amacı dışında alışveriş merkezi olarak kullanılıyor ve bu da kabul ediliyorsa, en azından buradaki rant farkının insanlara yansıtılması ile ilgili bir takım söylemleri ve çalışmaları yetkililerden bekliyoruz.  Zamanında basın açıklaması yapmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak görüş talep etmiştik ancak bu artış ile ilgili tarafımıza ‘bununla ilgili her hangi bir bilgi bulunmamıştır’ diye cevaplar yollanmıştır. Buradaki bilgileri, metrajları, büyüme alanlarını, su alanını, yüzeyleri, eski ve yeni eklenen yapı miktarları ile ilgili nasıl bir seviyeye ulaşıldığı tarafınıza iletilecektir. Bunun dışında toplam yapılan inşaatın miktarı şuanda 21 bin 700 metrekareye ulaşmış olup, 142 bin metrekare dolgu alanı üzerinde hesaplanıp, bunun yüzde 20 ile çarpımı ile yapılarak 1/1000 binlik plan çalışmasına eklenmiş ancak bu da 1/5 binlik plana yansıtılmamış. Burada bir usulsüzlük vardır. Zaten mahkemenin de yürütmeyi durdurması ve iptali ile ilgili karar bu gerekçeyle alınmıştır.  Bakanlar kurulu kararı ile 142 bin metrekare alana ancak 14 bin 200 metrekare inşaat yapılabilir. Bu alan şuanda bunun neredeyse iki katına ulaşmış durumda. Bunun sebebi de 1/1000’lik planlarda toplam alanın yüzde 10’unun kullanılabileceğine dair kurala uyulmayarak, bunun yüzde 20’ye çıkarılmasıdır ki bu plan tadilatı 1/5 binlik plana da yansıtılmamıştır. Planlar küçük ölçekten büyük ölçeğe doğru gider. Dolayısıyla 1/1000’lik planda yapılmış olan tadilat 1/5 binlik planda yapılmamış olan bu plan havada kalmıştır ve mahkemede bu konuda doğru karar vermiştir. Bu konuyla ilgili kurumların, yaptırımı olan her kurumun devreye girmesini bekliyoruz ve bunun da takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.  TMMOB İKK Genel Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar ise, “TMMOB İl Koordinasyon Kurulu kentte yapılacak olan tüm projelerle ilgili gözlemleme, irdeleme ve sonuç odaklı çalışmalara her türlü desteği vermeye hazırdır ve devam edecektir. Bu noktada bilindiği gibi İKK kentte yapılacak her türlü projede gönüllülük esasıyla, çevreden, insandan, doğadan yana olan projelere destek vermeye devam edecektir. Çevre ve doğayı, yaşamı olumsuz yönde etkileyecek her türlü projeye dair de yorumlarımızı yapmaya, kenti izlemeye devam ediyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA