Kayyum o işi haletti, size gerek kalmadı!


Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Olağan 1. Oturumunda gündem yine Büyükşehir bünyesinde çıkarılan işçiler oldu. AK Partili Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in diyalogu damga vurdu. Gültak’ın “Ben işçi çıkarmıyorum” sözlerine yanıt veren Başkan Seçer, “Yapmayın Sayın Gültak. Size gerek kalmadı zaten. Sizden önce Akdeniz Belediyesi’nde kayyum vardı. O zaten atacağını attı” dedi.

 

Tarih : 9 Aralık 2019 Pazartesi 17:40

Necdet TAŞ

Mersin Büyükşehir Meclisi’nin Aralık Ayı Olağan 1. Oturumuna CHP’li Vahap Seçer ile AK Partili Gültak arasında geçen diyalog damga vurdu.

GÜLTAK: “İŞÇİ ÇIKARMA KONUSUNDA FRENE BASIN”

Konuyla ilgili mecliste söz alan AK Partili Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Geçen ay mecliste gündeme gelmişti, İmam Hatip Lisesi önümüzde duruyor. Milli Eğitim Bakanlığı ihalenin iptali ile ilgili bir geri dönüş olmadı size. Eski müteahhidin bizimle ve başka yerlerle görüşmesi sonucunda ihale şartlarına aynen devam edebileceğine dair bir iddiası var. Bütçemiz içinde çok tutan bir rakam değil. Dışarıda bununla ilgili ciddi bir algı var. Büyükşehir bir söz vermiş. Bir konuyu bir an önce inceleyin biz de size meclis olarak destek verelim. Ortada bir cenaze var bir şekilde kaldırılacak. Siz değil ama daha önce söz verilmiş. Devlette süreklilik esastır.  Evet belediyelerde personel giderleri çok. Herkesin hataları olmuş olabilir Akdeniz Belediyesi de bu konuda sorunlu. Ama biz işçi çıkartmaktan çok nasıl kazanırız diye çaba sarf ediyoruz. MHP, CHP ve HDP’li meclis üyeleri ile bir araya geliyoruz. Onlarla anlaşarak bir orta yol buluyoruz. Bende de ciddi bir personel var, çıkartmam gerek ama bu kamburu bir şekilde çekiyoruz. Siz kendinize göre haklısınız ama mesajla performans adı altında işten çıkarmalar kamuoyunda ciddi bir travma yaratıyor. Performansın ne olduğu en azından grup sözcülerine aktarılır ise onlarda gruplarına aktarırlar çünkü bu konu gittikçe büyüyerek, kartopu gibi önümüze geliyor. Şuandan itibaren bir frene basılıp, durdurulması gerekiyor. Gerekçeler partilere aktarıldığı takdir de onlar da kendi fikirlerini söyleyecektir. Vicdanımızla arada gidip geliyoruz. Ama bu konuda ciddi bir kamuoyu var, insanlar tedirgin. Biz de bu çıkarılan işçileri buraya taşımak istedik. Bu konuda bir fren yapalım, bundan sonra da çıkartılacaksa tüm grupların sözcülerinin olduğu bir alanda bunu netleştirirsek tüm kamuoyu adına yararlı olur” ifadelerini kullandı.

MHP’Lİ TAT: “İŞÇİ ÇIKARMALARI GÖZDEN GEÇİRİN”

Konuyla ilgili dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat da, “Konuşmalarımız siyasi amaçlı, şov değil. Bu memlekette yaşayan insanlar bizi meclise gönderdi. Büyükşehir Belediyesi’ni yönetmek üzer ede CHP’yi yerel iktidar yaptı. Şehri ilgilendiren kararlar bu meclisten çıkacak, beraber çalışacağız. Su zammı dedi, destek verdik. Kadınlarla ilgili pozitif ayrımcılık yapılacak dedi, daire başkanlığı kuruldu. Biz de siyaset yapıyoruz, doğrudur. Belediye içerisinde gerek sosyal medyasında gerek yaşantısında bize destek veren, çalışan binlerce insan var. Bu insanlar hakaret etmeden, rencide etmeden destek verdi. Bu insanlar fişlenir gibi tek tek seçilerek çıkarılırsa biz de bu insanlara sahip çıkabilmek adına onların sözcülüğünü yalpak adına dertlerin idile getiriyoruz. Sayın başkanımızdan rica ediyoruz; seçim bitti, mecliste kendileri ifade etti; ‘bir sürü işe gitmeden maaş alan insanlar var’ denildi. Biz de, ‘belediye başkanısınız, bizim başkanımızsınız eğer ki geçmiş dönemde işe gitmeden maaş alan insanlar var ise bankamatik var ise bunlar tespit edilsin, anında kapının önüne konulsun, bunlara göz yuman amiri, müdürü de kanun izin verdiği ölçüde aldığı maaşlar bu insanlara zimmet çıkarılsın’ dedik. 8 ay geçti beklerdik ki ‘şu kadar insan şunu yaptığı için çıkarttım’ denilsin. Bu kadar insan performans eksikliğinden dolayı çıkarılıyor. Çalışan insanlara yüzde 30 zam veriliyorsa demek ki kaynak bulunabiliyor. Bu kaynak çalışan insanları benim gibi düşünmüyor diyerek, Cumhur İttifakı’na destek veren insanlar çıkarılarak bir kaynak oluşturulması düşünülüyorsa şehre yazık edersiniz. İnşallah öyle bir karar yoktur düşüncenizde. Çünkü kıt kanaat geçinen bir belediyeden söz ediyorsunuz ama yapılanlara bakıldığında biraz rahatlık görüyoruz. Bu konunun tekrar değerlendirilmesini istiyoruz. Gerekirse grup başkanları, daire başkanlıkları ile bir araya gelelim. Öyle inanıyoruz ki hak etmeden haksızlığa uğrayan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımızın ‘bugüne kadar sesiniz çıkmıyordu’ gibi ithamları da kabul etmiyoruz. Bırakalım yönetim kendi çalışacağı ekibe kendi karar versin. Daire başkanları atadınız, müdürler atıyorsunuz bunlara müdahil olmadık. Sonuçta asgari ücretle çalışan işçilerin çıkartılıp çıkartılmaması konusunda tek yetkili biz olalım gibi bir talebimiz olmadı. Bunların idarece daha titiz bir süzgeçten geçirilmesini rica ettik. Grup başkanları ile bir araya gelinsin bilgi verilsin istedik. İdarenin işine gücüne karıştığımız yok” diye konuştu.

 

CHP’Lİ ÖZYİĞİT: “5 YIL ÖNCE NERDEYDİNİZ?”

CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ise, Burhanettin Kocamaz döneminde çıkartılan işçileri hatırlatarak, “Abdullah Özyiğit, “Çoklukla Cumhur İttifakı söylemleri kuruluyor ama artık seçildik ve göreve geldik, Şuan itibariyle görevimiz kente hizmet etmek. Bana ayak uyduracak arkadaşlarla çalışmak isterim. Siyaset yapmayayım diyorum yapmak zorunda kalıyorum. 17 yıldır bu ülkede bir hastanede süpürgeci olmak isteyen arkadaşımızın bir partiye üye olmadan süpürgeci olma şansı var mıdır yok mudur? 5 yıl önce CHP il başkanıydım. Geldiğimiz gün Özgür Çocuk Parkı’nda insanlar çadır açılmıştı, çünkü binin üzerinde vatandaş hiçbir şeyine bakılmadan kapı dışarı edilmişti. Şimdi Büyükşehir Belediye Başkanımıza ırkından, milliyetinden veya siyasi görüşü gibi özelliklerinden dolayı ne bize ne Vahap Seçer’e yakışmaz. Biz emeğinde, işinde, aşında olan insanın yanındayız. Çok ciddi haksızlıklar yapılıyor. Biraz da bu kurumu yönetecek olan iradeye de belli alanda saygı göstermek lazım” dedi. Bunun üzerine yeniden söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Bir fren yapmanız ve çıkarılanların tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettim. İşin ucu yeniden bize getirildi. Siz konuştukça biz de sizin yanlış aktardığınızı ifade edeceğiz. Ben 5 yıl il başkanlığı yaptım. O dönemde aldığım insanların hepsi belli. O aldığım insanların parti üyesi olmadığımı da belli. Hüsnü kuruntu yapıyorsunuz. Peki, 250 işçi aldınız şu işçileri bir görelim bakalım kaç tanesi bizim sağ cenaha uygun? Onlar getirip koyarsanız görürüz ayrımı. Getirin o 250 kişi görelim. Biz burada şunu yapıyoruz, belediye ile ilgili çok nazik güzel, incitmeden, saygı çerçevesinde düşüncelerimizi aktarıyoruz. Siz de görüşlerinizi aktarıyorsunuz, bunun iktidarla, AK partiyle, Cumhur İttifakıyla alakası yoktur” şeklinde konuştu. CHP’li Meclis Üyesi Hasan Özalp da işten çıkarılanlar arasında CHP’lilerin de olduğuna dikkat çekerek, “Bir komisyon oluşturulmalı ve bu çıkarılanlar denetlenmeli. Çıkanlar bize ulaşıp ‘biz yılların partilisiyiz’ diyerek bize yükleniyorlar. Çünkü CHP’li olup çıkarılanlar var. 10 bin kişilik kadro var belediyede. Her hangi bir odaya karşılıklı ellerinde cep telefonu deniz manzaralı odalarda oturuyorlar. Çıkarılanların çoğu CHP’li. Hükümetsiniz biraz para gönderin. 3-5 kuruş gönderin Cumhur İttifakı olarak” dedi.

SEÇER: “FRENE BASAMAM, HİZMET ÜRETMEM LAZIM”

Eleştirilere yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Bu tartışmalardan rahatsız değilim. Bu doğal. Demokrasilerde böyle oluyor. Bu meclis ‘parmak kaldır, indir, ben ne diyorsam doğrudur. Sus, oturma konuşma’ gibi bir durum yok. Kafayı koyduğum zaman küt diye gidiyorum. Vicdanım rahat, ateş basmıyor, ne yaptığımı biliyorum. Hata yapabilirim kuluz. Yanlış yapmam, yapsam da dönerim. Personelleri değişik nedenlerle yollarımızı ayırıyorum. Biz yönetime gelir gelmez son 6 ayda işe giren tüm personelle yollarımızı ayırdık. Ben siyasi etik gereği Allah ömür verir tekrar partim beni aday yapar, 2024 seçimlerinden 6 ay önce dramatik bir rakamla personel alırsam gelin karşıma.  Toplamda 149 MESKİ’den, yaklaşık 90 civarında da Büyükşehir olmak üzere 200 civarında personelle yollarımızı ayırdık. Bir art niyet olsa, siyasi ideolojisinden dolayı insanları temizleme gibi bir durum olsa 2 bin elemanın işine son verirdim. Bir sürü çalışan ama işe gelmeden maaş alan var. Bir çok personel çalışıyor gibi görünüyor ama yaptığı için aldığı maaşla alakası yok. Biz tespitler yaparken 10 süzgeçten geçiriyoruz. Oldu bittiye getirmek istemiyoruz. Bu olayı getirip getirip önünüze koymayın. Sayın Gültak’ın çıkarmaya ihtiyacı yok çünkü sizden önce kayyum yaptı bu işi. Bunu siyasi polemik meselesi yapmayın. Geçen nahoş bir olay oldu. Cahil cühelayı cesaretlendirmeyin. İşten çıkarmak; bir devlet kurumunu gidip saldırmak. Bu medeniyet mi? Vandallık. Bana frene bas deniliyor, frene basacak zamanız yok. Ben son gaz hizmet için tedbir alacağım. Biz ne İsa’ya yaranabiliyoruz ne de Musa’ya. Dün 155 personel alımı için mülakat yapıldı partisini sormadık. Bir ayrım yapamayız. Ama ben bu belediyeyi yönetirken özellikle karar alma mekanizmalar noktasında benimle güven içinde çalışacak arkadaşlarıma dair de kendi dünya görüşümden tercih koyma hakkım vardır. Ben sosyal demokrat, seküler bir insanım” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  AK Parti, CHP, Vahap Seçer, Mustafa Gültak

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA