Kiraz üreticisi fiyatlara tepkili


Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde üretilen ve çoğu Avrupa ülkelerine ihraç edilen kirazın alım fiyatının 65 TL’den 35 lira seviyelerine düşürülmesinin ardından üreticiler ürün satmama kararı aldı.

 

Tarih : 3 Temmuz 2023 Pazartesi 15:26

Türkiye’nin büyüklük ve lezzet açısından en değerli kiraz üretiminin gerçekleştiği yerlerden birisi olan Sultandağı ilçesinde hasadı bayram öncesinde başlayan kiraz üretimi devam ediyor. Kilogram alım fiyatlarının tüccarlar tarafından 65 TL’den bir anda 35 TL seviyelerine düşürülmesinin ardından bir araya gelen üreticiler kirazı satmama kararı aldı. Üreticiler dün itibari ile hasadın devam ettiği ilçede kiraz toplamamaya başlarken, ilçenin bir noktasında adeta kiraz dalında kaldı.

“BİZ BUGÜN KİRAZ TOPLAMADIK”

Alınan kararla ilgili açıklamalarda bulunan kiraz üreticisi İhsan Medine, icatçıların alım fiyatlarını anormal derecede düşürdüğünü dile getirdi. Medine, “Kirazı üretiyoruz ama değerinde satamıyoruz. Girdi fiyatları çok pahalı ama alıcılar değerini vermiyor. Belki dünyanın en değerli kirazı ama yeteri kadar değer görmüyor. Dün 65-70 TL’ye aldıkları kirazın kilogram fiyatını bir gün içerisinde 35-40 TL’ye düşürdü ihracatçılar. Türkiye’de bir gün içerisinde ne değişti? Çalıştığımız havaya boşa gidiyor. Güzelim kirazı adamlar 35 TL’ye alıyor. Üretici ne yapacak, üreticinin elinden tutan kimse olmayacak mı? Yazık değil mi bize?” diye konuştu. Tüccarların verdiği fiyatın maliyeti bile düşürmediğini ifade den Medine açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İhracatçı kendi kesesini düşünüyor ama bize gelince sıfır. Maliyetine fiyat versin bari. Vatandaş olarak toplandık ve kiraz toplamayalım, tepki gösterelim dedik ve biz bugün kiraz toplamadık. Satmayacağız kirazı, ben kazanmıyorsam o da kazanmasın. Sağolsun kaymakama gittik, bize sahip çıktı. Duruma anlattık o da bize destek oluyor. Çiftçiye, üreticiye sahip çıkıyor.” Öte yandan, durumun duyulması üzerine valilik ile milletvekillerinin de olaya dahil oldukları ve ilgili bakanlıklar ile görüşmelerin başladığı öğrenildi.

KİRAZ AFYONKARAHİSAR’DA 35 TL, ALMANYA’DA 11,90 EURO

Öte yandan İl Genel Meclisi (İGM) toplantısında konuşan MHP’li Meclis Üyesi Faruk Kökçür, bir kilogram kiraz üretim maliyetinin 40 TL olduğunu, ancak alıcıların ihraç değeri olan kirazı 35 TL’ye almak istediklerini ifade ederek, fiyatların yükselmesini istedi. Kökçür, Afyonkarahisar’da bir kilogram kirazın tarlada 35 TL, Almanya’da raflarda ise 11,90 Euroya satıldığına dikkat çekti. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından MHP’li Faruk Kökçür gündem dış söz alarak kiraz üreticilerinin sıkıntılarını gündeme taşıdı. Kökçür, kiraz kilogram üretim maliyetinin 40 TL olduğunu ancak şuan üreticilerden kirazın 35 TL’ye alınmak istediğini ifade ederek şöyle konuştu: “Biliyorsunuz Çay ve Sultandağı’nda Napolyon kirazımız var. Bu kirazımız ihracata yönelik bir kiraz. Kiraz alımı 65 TL açılıyor 2 gün geçmeden 35 TL’ye düşüyor alım yapan firmalar tarafından. Acaba o 2 gün içinde ne oldu? Kiraz ile ilgili hiçbir sorun yok, döviz ile ilgili hiçbir sorun yok. Üstelik İzmir Kemalpaşa’da kiraz 80 TL’ydi. Buraya geliyorlar 65 TL’den almaya başlıyorlar ancak 35 TL’ye düşürülünce kiraz üreticileri bu rakamı her yerde dile getiriyorlar. Bu rakamın kabul edilemez olduğunu ifade ediyorlar. Çünkü kiraz üretiminin maliyeti 40 TL, bir işçinin maliyeti 450- 500 TL. Bunun sulaması, ilacı, gübresi, budaması gibi giderleri düşündüğümüz zaman üreticiye kirazın maliyeti 40 TL’ye geliyor. Kiraz 80 TL olmalı ki, vatandaşımız buradan gelir elde etsin. Çünkü ancak kurtarıyor. Dün Almanya’ya telefon edildi. Orada marketlerde kirazın 1 kilogram fiyatı 11,90 Euro olduğunu söyledi. 300 TL’nin üzerinde. Şimdi bizim kirazımız ihraç oluyor. 10 katı bir fiyata orada halka yansıyor. Üreticilerimiz ‘bunu kabul edemeyiz’ dedi. Firmalar ile görüşüldü ancak bir sonuç elde edilemedi. Bakanlığımızla iletişime geçildi üreticimizin mağduriyeti dile getirildi. Çay, Sultandağı kiraz üreticileri olarak şunu istiyoruz. Dışarda isterse 500 TL’ye satsınlar ama maliyeti üreticiye 40 TL’ye gelen kirazı 80 TL’ye alınmasını istiyoruz biz. Üreticilerimiz kiraz vermiyor. Hal binalarımız kapalı. Biz üreticilerimizin yanındayız.” (İha)

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA