CHP’li Varal, tarım işçilerini ziyaret etti


CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği (TAPARİD) Başkanı Cumali Erbay, 2. Başkan Emin Tamuci ve diğer dernek yöneticileriyle birlikte Tarsus’a bağlı Kamberhöyüğü Köyü yakınlarında bulunan narenciye bahçesinde budama işi ile uğraşan yevmiyeci tarım işçileri ile bir araya geldi.

 

Tarih : 25 Mart 2023 Cumartesi 12:31

Haber Merkezi

Tarım işçileri ile birlikte sohbet edip, sofralarına da misafir olan Başkan Ozan Varal, işçilerin sıkıntı ve önerilerini dinledi, Ramazan ayının huzur ve bereket getirmesini dileyerek Ramazan ayı öncesi sofralarına misafir ettikleri için teşekkür etti. Ziyaret sırasında tarım işçilerinin sosyal güvencesinin olmaması, aldıkları yevmiye ücretlerine karşılık kullandıkları aletlere harcadıkları paralar nedeniyle ellerinde fazla bir miktarın kalmaması ve yaşanan diğer sıkıntılar konuşuldu.

“KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR”

CHP olarak tarım işçilerinin sorunlarını bildiklerini ifade eden Varal, “Tarım işçilerinin emeğini tam olarak alabilmesi için bir sistem çalışması yapılması gerekli. Bahçe sahibi veya üretici için her gün artan girdi maliyetleri, maalesef ki ciddi bir sorun haline gelmiş durumda. Akaryakıt, gübre, tohum ve diğer kalemler oldukça arttı.  Ülkemizin AKP iktidarı eli ile getirildiği durumda çiftçi kazanamıyor, kazanamayınca tarım işçisi hak ettiği şartları da hali ile alamıyor. Sıcakta güneşin altında, soğukta çamur toprakta çalışan tarım işçisi sosyal güvenlikten mahrum durumda. Çiftçinin-üreticinin düşünülmesi, yeni ve nitelikli pazar alanlarının oluşturulması gerekiyor. Hatalı politikalar nedeniyle dünyada Türkiye’ye güven kalmadığı için yeni pazarların oluşturulması ve mevcut pazarların verimli olması konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Yağmurlu havalarda ve sezon dışında çalışamayan tarım işçileri, tek bir yevmiye ile ailelerini geçindirmeye çalışıyor. Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve tarım işçilerinin çalışamadıkları dönemlerde de devletin güvencesi altında olmaları çok elzem. Tarım işçileri ve aileleri için ayrı bir kamusal ücretsiz sağlık hizmeti sistemi oluşturulmalıdır.  Tarım işçileri iş kazaları, meslek hastalıkları, trafik kazalarına karşı güvence altına alınmalıdır. Tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü için sistemin tamamını ilgilendirecek şekilde kalıcı çözümler bulunması gerekiyor, yasal düzenlemeler gerekiyor.” dedi.

“KRİTİK BİR SEÇİME GİDİYORUZ”

CHP Tarsus ilçe Gençlik Kolları Başkanı Adil Bal’ın da eşlik ettiği ziyarette değerlendirmelerde Varal, “AKP iktidarında; tek adam zihniyetine eşlik eden liyakatsiz kadroların, ülkemizde birçok alanda olduğu gibi tarım alanında da güzel ülkemizi getirdiği olumsuz nokta ortada. Hem üretici hem de tarım işçileri mağdur durumda. Üretimin en önemli unsuru tarım işçilerinin çektikleri sıkıntıların had safhaya ulaştığına her gün tanık oluyoruz. Tarım sektörünün ayakta kalması, insanların beslenebilmesi adına üreticilerin ve tarım işçilerinin rolünün çok önemli olduğunu bizler biliyoruz.  Ülkemiz kritik bir seçime gidiyor. 14 Mayıs aynı zamanda dünya çiftçiler günü, 14 Mayıs günü ‘tarım sektöründe emeğinin karşılığını alamayan, girdi maliyetleri nedeniyle üretimden uzaklaşan çiftçinin ve hayvan üreticisinin işine yeniden dört elle sarılabileceği, gelecekten umudunu yitirmeyeceği yepyeni bir başlangıcın tarihi olacak. Tarım işçileri ve çiftçilerimiz, tarım ve hayvansal gıda üreticilerimiz için ve toprağı işleyen halkımız için yeni bir başlangıcın tarihidir 14 Mayıs. Üreticinin, emeklinin, işçinin, tarım işçisinin, esnafın, ezilen halkın sorunlarını büyüten AKP iktidarının gitmesine, toplumu ayakta tutan tüm unsurların iktidara gelmesine sayılı günler kaldı.” diye konuştu.

RBAY: “DEVLET TARIMA ÖNEM VERMELİ”

Tarım sektöründe çalışan işçilerin öncelikli sorununun sosyal güvenlik olduğunu belirten Tarsus Paketleme ve Tarım İşçileri Derneği Cumali Erbay ise, “Özellikle budama işçiliği gerçekten bilgi ve tecrübe gerektiriyor. Bugün budama işçilerinin yevmiyesi, diğer tarım işçilerinin günlük ücretlerinden biraz daha yüksek. Çiftçilerin de üreticilerin de artan girdi maliyetleri karşısında zorlandıklarını biliyoruz.  Fakat işçiler eldiven, budama makası, bıçkı, yemek ihtiyaçlarını kendilerini karşılıyorlar. Bu da günlük yevmiyelerinden ellerinde fazla bir şey kalmamasına neden oluyor. Biz üretimin emek kısmında olan işçiler olarak iktidarın politikalarının değişmesini talep ediyoruz. Devletin tarıma önem vererek tarım işçilerini desteklemesini istiyoruz.” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA