SGK çalışanlarının çalışma şartları meclis gündeminde


Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “SGK çalışanlarının mesleki hak ve çıkarlarını temel alacak şekilde; çalışma ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ve düzeltilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir” dedi.

 

Tarih : 23 Mart 2023 Perşembe 12:03

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının yaşadıkları sorunları ve taleplerini meclis gündemine taşıdı. Rıdvan Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi.

 

“YENİ PERSONEL ALINSIN”

 

Dr. Rıdvan Turan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının; iş yoğunluklarının azaltılması ve yeni personel istihdamının sağlanması, maaşlarının iyileştirilmesi ve 666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerin geri verilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Rıdvan Turan’ın önergesinin gerekçe kısmında şu ifadeler yer aldı: “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanları; yurtiçinde ve yurtdışında yaşayan yurttaşlara, turistlere, sığınmacı ve vatansız statüsündeki kişilere toplamda yaklaşık 100 milyon kişiye hizmet vermektedir. Ancak ülkemizin sosyal güvenlik yükünü sırtında taşıyan, büyük fedakârlıklarla gecesini gündüzüne katarak çalışan SGK personeli büyük hak kayıpları yaşamaktadır. SGK personeli hem sayıca az kişiyle hem de yoğun bir iş temposuyla çalışmaktadır. Özellikle kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen ve emeklilik için gereken yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarından, diğer şartları taşıdığı halde yaş şartını yerine getiremeyenlere yönelik düzenleme kapsamında ve “Af Düzenlemesi” nedeniyle SGK personelinin iş yükü bir hayli artmıştır. Mevcut sayı ile Mevcut personelin yoğun iş gücü altından kalkması güçleşmiştir ve yeni personel istihdamı zorunlu hale gelmiştir.”

 

 

MECLİS ARAŞTRIMASI İSTEDİ

 

Toplumun her kesimine hizmet veren SGK çalışanlarına bu yoğun iş ve mevzuat yüküne karşılık olarak hiçbir ek ödeme yapılmadığını, en çok işi yapan SGK çalışanlarına en düşük memur maaşı ödendiğini ifade eden Turan, “Bunun yanında 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile SGK personelinin mali ve özlük hakları gasp edilmiştir. 666 Sayılı KHK ile ellerinden alınan ikramiyeler ve ek ödemelerin geri verilmesi, diğer kurumlarda benzer işi yapan ekonomik ve özlük hakları bakımından SGK personeline göre çok daha iyi imkanları olan çalışanlar gibi SGK personelinin de özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda düzenleme yapılması gerekmektedir. SGK personeli;  2012’ de haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerini ve geriye dönük diğer ödemeleri; Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100’ er puan eklenmesini;  Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge; Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini; ücretsiz yemek ve yol ücreti, ücretsiz servis olmayan illerde yol ücreti ödemesi talep etmektedirler. SGK çalışanlarının mesleki hak ve çıkarlarını temel alacak şekilde; çalışma ve ekonomik şartlarının iyileştirilmesi ve düzeltilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir” dedi.

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA