Dr. Çiçek; “Depremzede demeyin”


Depremi yaşayan vatandaşlara daha hassas yaklaşılması gerektiğinin altını çizen Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nurcan Çiçek, deprem acısını ve kayıplarını yaşayan kişilere artık "depremzede" değil "depremden etkilenen kişiler" denmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Tarih : 14 Mart 2023 Salı 11:28

Haber Merkezi

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Nurcan Çiçek; üniversitenin idari ve akademik personeline Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Konferans Salonu'nda "Deprem ve Psikolojik Etkileri Travma Sonrası Tepkiler" adı altında seminerler verdi. Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek; üst üste yaşanan depremler sonrasında oldukça fazla can kayıpları yaşadığımız bir dönemde insanların kaygılarını, korkularını, yaşam arzularını, bu kaygı ve korkularla nasıl başa çıkılacağını anlattığı ve çeşitli telkinlerle zenginleştirdiği seminerini beş bölümde gerçekleştirdi. Seminere Leo Buscaglia'nın "Öğrendim ki" adlı şiiriyle başlayan Dr. Çiçek ilk bölümde; yaşanılan psikolojik travmayı, bu travmanın sebeplerini ve yapılması gerekenleri aktardı. "Travma Bileşenleri" adını verdiği ikinci bölümde gerçekleştirdiği sunumunda personele psikolojik telkinlerde bulunarak kontrol duygusu, inanç ve bağ kurma konusunda bilgiler veren Dr. Çiçek, “Bu cennet vatanda yaşıyorsak deprem bölgesinde olduğumuzu da unutmamalıyız. Çok büyük bir doğal afet yaşandı. Daha yeni pandemiyi yaşadık. Tam normalleşecektik ki, büyük ve acı bir depremle sarsıldık. Biz burada sallandık ve korktuk, çok korktuk ama deprem bölgesinde yaşayanlar ağır ve acı kayıplar verdiler. Şimdiye kadar böyle bir deneyimimiz hiç olmadı. Şu anda buradaysanız ve korkularınız olsa da hayata tutunmaya devam ediyorsanız kendinizle gurur duyun” ifadelerini kullandı.

DEPREMZEDE DEĞİL, DEPREMDEN ETKİLENEN KİŞİLER

Bireysel farklılıkların, tepkileri ve duyguları da farklı kıldığını belirten Dr. Çiçek, konuşmasının üçüncü bölümünü "Travmatik Sistem Tepkileri" adını verdiği travma sonrası fizyolojik, duygusal, bilişsel ve kişiler arasındaki ilişkilerde verilen tepkilere ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı konusuna ayırarak, "Bu tepkiler, anormal bir olaya verilen normal tepkilerdir” şeklinde konuştu. Deprem sonrasında ilk bir haftada yemek yerken, uyurken, çay içerken utandığımızı, insanca duygularımızın yıprandığını ve kurtarma çalışmalarını televizyonda izleyerek olayın çok fazla içine girdiğimize dikkat çeken Dr. Çiçek, konuşmasının dördüncü bölümünde ise "Travma Sonrası Stres Bozukluğu" durumlarından ve yoğun olası duygularından bahsetti.  Bu acıları ve kayıpları yaşayan kişilere artık "depremzede" değil "depremden etkilenen kişiler" denmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Çiçek, konuşmasının beşinci ve son bölümünü "Dikkat Edilmesi Gereken Konular"a ayırdı. Tek tek bu konuda da personelimize tavsiyelerde bulunan ve telkinler veren Dr. Öğr. Üyesi Çiçek, sunumunun ardından salonda bulunan personelimizin sorularını cevapladı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA