Aratos Felsefe Dergisi’nin 115. sayısı yayınlandı


Tarsus’ta yayın hayatını 20 yıldır düzenli olarak sürdüren Aratos felsefe dergisinin 115. sayısı yayınlandı. Adını Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozoftan Aratos alan dergi gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık tarafından yayınlanıyor. Derginin bu sayısının kapağında Türkiye’de ilk defa bir filozofun adına ve Aratos’un 20. Yılı anısına özel olarak bastırılan PTT posta pulunun resmi bulunuyor.

 

Tarih : 23 Şubat 2023 Perşembe 11:42

Haber Merkezi

Yerel bir yayın olmanın ötesinde olduğu belirtilen açıklamada Aratos derginin, 115. sayısının konu ve yazarları şöyle: Toplumsal sorunlar kapitalizmin endüstrileşmiş politik söylem tarafından üretilmiştir/Sunu (Prof. Dr. Zehragül Aşkın), Çizgiyle-Karikatür “Savaş, Çocuk ve Oyun” (Mustafa Yıldız), Aratos’un Phaenomena “Gök Olayları” adlı eserini Yunanca’dan İngilizce’ye aktaran Aaron Poochigian’la Aratos Fenomenleri Hakkında Röportaj (Röportaj: Ali Çatal), Anadolu’nun Geçmişine ve Geleceğine Felsefeyle Bakmak (Doç. Dr. Mustafa Günay), Laiklik, İnanç Özgürlüğü ve Toplumsal Barış (Prof. Dr. Doğan Göçmen), Mucize Yıllar, Korku Yılları ve Sefil Yıllar… (Prof. Dr. Mehmet Emin Özel), Tekinsizliğin Sanatta ve Felsefede Görünür Hali (Havva Ağral), Sanatın Ölümsüz Dehası: Goethe ile Konuşmalar-2 (Bedriye Korkankorkmaz), Güçlü Duygular Yüklü Bir Şair Ali Özenç Çağlar’dan Hayat Seni Çok Özledim Şiirleri (Havva Ağral), Daha Kurulmadan Yıkılmış Modern Harabelerin Altında İnleyen, Unutulmuş Eşsiz Bir Kent Tyana-Kemerhisar-1 (Prof. Dr. Ahmet Ünal).

EN BÜYÜK PARADOKS YIKIMLAR

Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı ve Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehragül Aşkın “Toplumsal sorunlar kapitalizmin emrindeki endüstrileşmiş politik söylem tarafından üretilmiştir” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getirmektedir, “Değerli Aratos Dergisi Okurları,  felsefeyleyen bireyler olarak yanıtlamamız gereken soru,  içinde yaşadığımız çağın ortaya bir tahribat mı çıkardığı, yoksa insan eliyle yaratılan tahribat ve yıkımı görünür mü kıldığıdır? Bugün içinde yaşadığımız dünyada insanlığın en büyük paradoksu,  başına gelen tüm felaketler, yıkımlar ve şikâyet ettiği tüm soru ve sorunların nedenini kendi türünün oluşturmasıdır.  Nedir bu sorunlar diye soracak olursanız: Başta eko sistemin tahribi olmak üzere, adaletsiz gelir dağılımı, açlık, fakirlik, eğitim ve sağlıkta fırsat eşitsizliği, toplumun ötekisi olarak görülen kadınlara ve çocuklara yapılan şiddet, bu bağlamda insan ve hayvan hakları ihlali,  göçmen sorunları,  ırkçılık. Ötekileştirme, dogmatik ön kabul ve yargılarımızın başkalarının cehennemi olması, kadının erkek karşısındaki ikinci cinsliği ve sistematik olarak üretilen ve kışkırtılan cehalet. Örneklerini çoğaltabileceğimiz tüm bu sorunların ortak özelliği, şiddet ve çatışma sarmalından beslenen kapitalizmin emrindeki endüstrileşmiş politik söylem tarafından üretilmiş olmasıdır. Bu bağlamda felsefenin perspektifinden sorulması gereken soru, İnsan-doğa karşıtlığı yerine, insan- doğa uyumuna dayanan, içinde bencillikten çok cömertliğin bulunduğu birbirimizden ve her şeyden sorumlu olduğumuz düşüncesini merkeze alan bir dünya barışına evrilip evrilemeyeceğimiz midir? Diğer bir ifade ile türümüzün, çatışma ve şiddet döngüsünden, demokratik erdemler üzerinde yükselen ortak insani değerlerin yeşerttiği barış durumuna nasıl geçilebileceği sorusudur.  Değerli Aratos Dergisi Okurları, elinizde bulunan Aratos Dergisinin 20. yayın yılının 115. sayısı, bu sorulara verilen yanıtları,  farklı disiplinlerin perspektifinden siz değerleri okurları ile paylaşmaktadır. Aratos Felsefe dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık da derginin 115. sayının yayına dair ise, ”Felsefenin kenti Tarsus’ta dergimiz yoluna devam ediyor” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA