Deprem, Mersin iş dünyasını da etkileyecek


Deprem bölgesinin yaralarının sarılmaya başladığı ilk kentin Mersin olduğuna dikkat çeken MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Deprem bölgesiyle ticari hacmimiz de hayli yüksek. Mersin iş dünyası da çok etkilenecek. Bölge şirketleriyle işbirliklerimiz, ticaretimiz var borçlarımız, alacaklarımız var. Deprem bölgesine sağlanan tüm ekonomik finansal, vergisel desteklerin, teşviklerin Mersin’e de sağlanması gerekiyor ki Mersin bu yükün altından alnının akıyla çıksın. Ayrıca devletin afet kapsamında Mersin’e de ciddi bir maddi destek vermesi gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 16 Şubat 2023 Perşembe 12:01

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Bloomberg HT’de Zeliha Saraç’ın sunduğu 60 Dakika Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Programda deprem sonrası Mersin’e gelen yoğun göç ve bu göçün sağlıklı yönetilebilmesi için duyulan ihtiyaçlarla talepler ele alındı. Mersin iş dünyası olarak önümüzdeki günlerde neler yapmaları gerektiği konusunda bir toplantı yaptıklarını ifade eden Kızıltan, “Niye yaptık çünkü Mersin herkesin bildiği gibi aslında 10 ilimiz var deprem bölgesinde, Mersin’de fiziki bir zarar olmamasına rağmen depremden en çok etkilenen 11’inci il olarak görülmesi gerekiyor” dedi.

“MERSİN YARALARI SARIYOR”

Deprem bölgesinin yaralarının sarılmaya başladığı ilk kentin Mersin olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “Depremzede yurttaşlar ilk olarak Mersin’e gelmeyi düşündü çünkü büyük çoğunun Mersin’de akrabası var ve bölge olarak da çok yakın. Mersinli hemşerilerimiz, kurum kuruluşlarımızla, insanlarımızla şirketlerimizle gurur duyuyoruz çünkü ilk andan itibaren hiçbir şeyi eksik bırakmadı ve bırakmayacak. Mersin’in depremden en çok etkilenen 11. İl kabul edilmesi gerekir. Şu anda 300 bine yaklaştı deprem nedeniyle Mersin’e sığınan misafir sayısı. Bu sayıyı nasıl tespit ediyoruz. Şehrin su tüketiminin artışıyla bu sonuca ulaşıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nden aldığımız bir bilgidir bu. O bölgeden başka bölgelere insanların kalıcı olarak yerleştirilmemesi gerekiyor çünkü orada ciddi bir sanayileşme var Ayhan Bey’in dediği gibi. Buradaki kalifiye insanları başka bölgelere yerleştirirsek özellikle İskenderun’daki demir çelik fabrikaları işlemez durumda olacak. Bunu dikkate almalıyız” şeklinde konuştu.

“MERSİN İŞ DÜNYASI DA ÇOK ETKİLENECEK”

Mersin’e deprem bölgesinden gelen göçlerin planlanması gerektiğini kaydeden Kızıltan, “Aslında bu işi planlamamız gerekiyor. Depremzede yurttaşlarımızın Mersin dışında da bölgemizdeki diğer illere de yerleştirilmesi planlanmalıdır. Mersin’de zaten depremden önceki sığınmacı sayısı 400 bindi. Şimdi 300 bine yakın depremzede yurttaşımız var. Tabi hepsini bağrımıza basıyoruz ama bu sayı 1 milyonu bulacak neredeyse. Buna bir planlama yapılması gerekmekte. Mersin 400 bin Suriyeliyi de misafir ediyor. Bazı şehirler biz istemeyiz Suriyeli diye konular dönüyor. Diğer illerimizin de Türk, Suriyeli ayrımı yapmadan depremzedelerimizi misafir etmesi gerekiyor. Çok önemli bir konu. Deprem bölgesiyle ticari hacmimiz de hayli yüksek. Mersin iş dünyası da çok etkilenecek. Bölge şirketleriyle işbirliklerimiz, ticaretimiz var borçlarımız, alacaklarımız var. Deprem bölgesine sağlanan tüm ekonomik finansal, vergisel desteklerin, teşviklerin Mersin’e de sağlanması gerekiyor ki Mersin bu yükün altından alnının akıyla çıksın. Ayrıca devletin afet kapsamında Mersin’e de ciddi bir maddi destek vermesi gerekiyor. Aslında Mersin’e gelip durumu görseniz tüm içtenliğiyle bu deprem felaketindeki yaraları sarmaya çalışıyor ama bizim de deprem bölgesinde uygulanan desteklere ihtiyacımız var” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA