HDP’li Turan’dan sosyal konut çağrısı


Devletin barınma sorununu ancak sosyal konutla çözebileceğini ifade eden HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Türkiye’de ihtiyacı olandan çok daha fazla konut var, bunların büyük bir kısmı boş duruyor, bir sürü insan da konutsuz. Şimdi, bu temel meseleye yaklaşmadan bu inzibati önlemlerle, pansuman önlemlerle meseleyi çözmek mümkün değil. Biz buna “kapitalizm” diyoruz. Tek yol, gerçek, demokratik ve sosyal konut üretimidir, bu da devletin tek başına yapacağı bir şey değil, yerellerle, belediyelerle, kolektiflerle, komünlerle beraber yapılabilecek bir şeydir. Gerisi de bundan ötesi de lafügüzaftır” dedi.

 

Tarih : 26 Ocak 2023 Perşembe 16:09

Hüseyin KIRKGÖZ

Artan kira ve konut fiyatlarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Türkiye'de ihtiyacı olandan çok daha fazla konut var, bunların büyük bir kısmı boş duruyor, bir sürü insan da konutsuz. Şimdi, bu temel meseleye yaklaşmadan bu inzibati önlemlerle, pansuman önlemlerle meseleyi çözmek mümkün değil. Biz buna “kapitalizm” diyoruz. Yani bir tarafta yokla, yoksullukla yaşamaya mahkûm bırakılanlar varken diğer tarafta olağanüstü kaynakları berhava edenlerin sistemi bu. Milyonlarca insanın evi yokken az sayıda insanın da yüzlerce ev sahibi olduğu bir sistem. Şimdi, burada tabii bir kapitalist eşitsizlik var ama mesele yalnızca bu değil. Çünkü muhtelif kapitalist ülkeler, mesela Finlandiya gibi ülkeler, mesela eski Sovyet bloğuna dâhil olmuş ama şu anda başka bir rotaya yönelmiş olan ülkelerde konut sorunu önemli ölçüde çözülmüş durumda. Eski sosyalist ülkelerde yüzde 90’ların üstünde ev sahipliği oranı var, ortalama Avrupa ülkelerinde de yüzde 70 civarında seyrediyor bu. Bizde niye böyle arkadaşlar, niye böyle?” diye sordu.

“KONUT FİYATLARI FÜZE GİBİ ARTIYOR”

“AKP iktidarı geldiğinden bugüne kadar kendi ekonomi politikasını, esasen, inşaatçılık üzerine kurdu; yol yaptı, onu yaptı, bunu yaptı, işte konutlar yaptı, bunlara “sosyal” adını verdi ama bir temel mesele vardı ki o temel mesele bir türlü çözümlenemedi. Çözümlenebilir miydi?” diye soran HDP’li Turan, “Bu felsefeyle çözümlenmesi mümkün değildi. Çözümlenememesinin temel sebebi şudur: Konut, bir gelir elde etme aracıdır, bir spekülasyon aracıdır. 100 tane konut sahibi olan insanın amacı, bu konutlardan gelir elde etmektir. Oysa barınma, bizim felsefemize göre, bizim paradigmamıza göre, bir anayasal hak olmanın ötesinde, bir insan hakkıdır. Dolayısıyla, insanların bu haklarını kullanmaları noktasında onların para sahibi olması, belli bir varlığa sahip olması gibi bir faktör önemli ve anlamlı değildir. Konut edinmek kâr amacı güden bir şey hâline geldiğinden dolayı üst üste yapılan konutlar, bunun arkasında birikmiş olan inşaat sermayesi, iktidarla beraber hareket etmeyi marifet bilen müteahhitler ordusuyla beraber konut fiyatları ister istemez füze gibi artmaktadır. Konut fiyatlarının ve kiraların artmasının esas sebebi vatandaşın konut sahibi olarak enflasyondan korunacağına ilişkin talep çekişli bir mantığının olmasıdır. Talepler artmış olmasından kaynaklı bu alanda da enflasyon yükselmektedir ama kardeşim şimdi günün sonunda sen emekçileri, orta gelir de artık ne kadar kaldıysa o kadar emekçiler içerisinde mütalaa edilmesi gereken bir kesimdir” şeklinde konuştu. 

“DEVLET TEK BAŞINA ALTINDAN KALKAMAZ”

“Orta gelir grubunu, emekçileri borçlandırmak suretiyle kendi spekülasyonları ve konut politikan neticesinde ürettiğin, yükselttiğin fiyatları engelleyebilmen mümkün değildir. Bir taraftan konut politikan konut fiyatlarını ve kirayı inanılmaz biçimde artırırken diğer taraftan da emekçileri borçlandırmak suretiyle sözüm ona onları konut sahibi yapacaksın” ifadelerini kullanan Turan, “Burada bir çelişki var, bu çelişki şöyle çözümlenebilir: Amaç aslında bu kesimleri ev sahibi falan yapmak değildir. Zaten aylık ödentiler dikkate alındığında burada ev sahibi olmaları mümkün değil bu insanların ama yaklaşan seçimler dolayısıyla büyümekte olan bir ekonomi amacı ve özlemiyle birlikte kamu kaynaklarının bankalar vasıtasıyla ve çalışanların, emekçilerin borçlandırılması vasıtasıyla inşaat sermayesine devredilmesidir söz konusu olan. Bu sebeple, burada, geniş kesimlerin konut sahibi olabilmesi, orta gelir grubundakilerin konut sahibi olabilmesi mümkün değildir, amaç seçimdir. Seçime de büyüyen bir ekonomiyle gitmenin AKP tarafından bilinen tek yöntemi inşaat sermayesini provoke etmektir. Bu da daha fazla kaynağın berhava olmasına, insanların daha fazla borçlanmasına, yoksulluğun daha fazla boyutlanmasına ve konut enflasyonun da daha da artacağı anlamına gelir. Tek yol, gerçek, demokratik ve sosyal konut üretimidir, bu da devletin tek başına yapacağı bir şey değil, yerellerle, belediyelerle, kolektiflerle, komünlerle beraber yapılabilecek bir şeydir. Gerisi de bundan ötesi de lafügüzaftır” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA