Çelik: “İktidar halkı soyuyor”


Araç muayene ücretlerindeki pahalılığa dikkat çeken İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “Halkın iktidar eliyle adeta soyulduğu araç muayene hizmetleri milletimizin feryatlarına sıklıkla konu olmaktadır. Muayene ücreti ise enflasyona göre değil, maaş zammına göre değil, bahsettiğim yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Bu oran üzerinden yapılan zam sonucunda geçtiğimiz yıl 507 lira olan bir otomobil araç muayenesi bu yıl bin 130 TL’ye yükselmiştir. Muayenesi geciken her araç için aylık yüzde 5’lik bir gecikme zammı uygulanıyor, muayenesiz trafiğe çıkmanın cezası 951 TL olmuştur. Bu gelirlerin yarısı söz konusu şirkete aktarılırken kalan yarısı ilgili Bakanlığın hesabına transfer edilmektedir, kendi aralarında bunu yani bir anlamda paylaşıyorlar. Acaba, acımasızca kendi halkını soyan kaç tane iktidar vardır?” diye sordu.

 

Tarih : 25 Ocak 2023 Çarşamba 13:41

Necdet TAŞ

19 milletvekili tarafından, araç muayene ücretlerindeki pahalılığın önlenmesi, bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşların sorunlarının tespit edilmesi ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 20/1/2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırma önergesi lehine konuşan İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, “Grup önerimiz araç muayene istasyonlarındaki fahiş artışlara ilişkindir. Halkımız uzunca bir süredir yüksek enflasyonun, artan hayat pahalılığının, geçim zorluklarının, işsizliğin, çaresizliğin, umutsuzluğun pençesindedir. Manipülasyonla düşürülen enflasyon yüzde 64 olsa da biz biliyoruz ki sokaktaki enflasyon en az 3 katıdır. Bununla birlikte, vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlarda yeniden değerleme oranı yüzde 122,93’e endekslenmiştir. Bu ne demektir? Bu, AKP iktidarının mali politikalarının bir iflasıdır. Enflasyona “yüzde 64” diyeceksiniz, maaş zammına “artı yüzde 30” diyeceksiniz ancak fiyatları yeniden değerleme kriteriniz yüzde 122 olacak. İşte, arkadaşlar 20 yıldan sonra AKP'nin bütünüyle tükendiği bu rakamlardan ve oranlardan anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

“HALKI BİRLİKTE SOYUYORLAR”

“Halkın iktidar eliyle adeta soyulduğu araç muayene hizmetleri milletimizin feryatlarına sıklıkla konu olmaktadır. 2007 yılında yapılan özelleştirme sonucunda ülkemizdeki araç muayenelerini yapma yetkisi TÜVTÜRK isimli bir şirkete devredilmiştir. Bu şirket tek başına yaklaşık on üç yıldır araç muayenelerinden sorumludur” şeklinde konuşan Çelik, “Ülkemizde trafiğe kayıtlı 27 milyon araç olup hususi ve resmî araçlar her iki yılda bir, şirket araçları ise her yıl söz konusu muayeneden geçmek zorundadır. Her yıl 10 milyondan fazla aracın muayene edildiği, her yıl milyar liraların bu istasyonlara ödendiği bilinmektedir; neticede muayene 15-20 dakika içerisinde süren bir işlemdir. Muayene ücreti ise enflasyona göre değil, maaş zammına göre değil, bahsettiğim yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Bu oran üzerinden yapılan zam sonucunda geçtiğimiz yıl 507 lira olan bir otomobil araç muayenesi bu yıl bin 130 TL'ye yükselmiştir arkadaşlar. Muayenesi geciken her araç için aylık yüzde 5’lik bir gecikme zammı uygulanıyor, muayenesiz trafiğe çıkmanın cezası 951 TL olmuştur. Bu gelirlerin yarısı söz konusu şirkete aktarılırken kalan yarısı ilgili Bakanlığın hesabına transfer edilmektedir, kendi aralarında bunu yani bir anlamda paylaşıyorlar. Acaba, acımasızca kendi halkını soyan kaç tane iktidar vardır?” diye sordu.

“DEVLETTE MERHAMET OLMALI”

Trafikte uygun standardın sağlanması için kontrol ve denetim mekanizmaları gerekli olduğunu ve buna kimsenin bir itirazı da olmadığının altını çizen Çelik, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Ancak bunu bir tekel oluşturarak, rekabet ortamını yok ederek vatandaşa hiçbir tercih hakkı sunmadan yapmak en azından ahlaki bir sorundur. Dolayısıyla arkadaşlar gerek hukuken, gerekse insani açıdan milletimizin göz göre göre soyulmasına, emeğinin, alın terinin, rızkının iç edilmesine razı olmamız, sessiz kalmamız mümkün değildir. Bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli, araç muayene istasyonlarında ve ücretlerinde makul olan rayiç tercih edilmelidir. Bakanlığı açıkça çağrıda bulunuyorum; bu yanlış, bu haksız, bu harami uygulamaya derhâl son verin, fiyatları hemen düşürün, halkın üzerinde kimse boza pişirmesin. Bunu siz yapmazsanız dört ay sonra biz yapacağız, derdimiz zaman kaybedilmemesidir. O nedenle arkadaşlar, gelin, toplumda bu kanayan yaraya hep birlikte merhem olalım, deva bulalım diyoruz. Devlette ciddiyet, merhamet, samimiyet, adalet, liyakat ve cesaret olmalıdır. AKP’den aslında halkımıza dönük bir icraat beklemek abesle iştigaldir. Onun için ne ciddiyet var, ne adalet var ne de merhamet; değerli arkadaşlarım zulüm var, zulüm. Devlete, ciddiyet, samimiyet, adalet olmadığı için bir başbakan gerekir diye düşünüyorum.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA