Uğur Mumcu karanfillerle anıldı


Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli Gazeteci-Yazarlardan Uğur Mumcu, katledilişinin 30’uncu yılında Mersin’de anıldı. Mersinli gazeteciler Atatürk Parkı içindeki Mumcu anıtına karanfiller bıraktı. Uğur Mumcu’nun sadece yaşadığı dönemde değil, günümüzde de tüm gazetecilere örnek olabilecek bir gazeteci olduğunu belirten Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Kaya Tepe, “Uğur Mumcu gazeteciliğini yeni nesil gazetecilere tanıtmamız lazım. 50 yıllık bir ömre onlarca kitap, binlerce yazı sığdırdı Uğur Mumcu. Bunların hepsi birer tarihi belge niteliğinde” dedi.

 

Tarih : 24 Ocak 2023 Salı 15:44

Neşet TORUN

24 Ocak 1993’te Ankara’da uğradığı bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 30. yılında da unutulmadı. Uğur Mumcu için, Mersin Gazeteciler Cemiyeti üyeleri, Atatürk Parkı içindeki Mumcu anıtında bir araya geldi. Uğur Mumcu’nun sadece yaşadığı dönemde değil, günümüzde de tüm gazetecilere örnek olabilecek bir gazeteci olduğunu belirten MGC Başkanı Kaya Tepe, “İşlemiş olduğu konular, yaptığı haberlerle gazetecilik örneğini gösterdi. Çok önemli, çok etkili bir gazeteciydi. Araştırırdı, okurdu, sahada olurdu. Hayatını ortaya koyuyordu. Suya sabuna dokunmadan da gazetecilik yapabilir, rahat bir yaşam sürebilirdi ama o gerçekleri yazmayı tercih etti. Rabıta kitabıyla cemaatleri yazdı. Terörü yazdı. Hayali ihracatları yazdı. Onun yazdıklarını gelecek nesillere anlatmamız, Uğur Mumcu gazeteciliğini yeni nesil gazetecilere tanıtmamız lazım. 50 yıllık bir ömre onlarca kitap, binlerce yazı sığdırdı Uğur Mumcu. Bunların hepsi birer tarihi belge niteliğinde” ifadelerini kullandı.

ADALIOĞLU: “KALPAKSIZ KUUVA-İ MİLLİYECİYDİ, ATATÜRKÇÜYDÜ”

Eski MGC başkanlarından gazeteci Ali Adalıoğlu ise, “Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur” sözünü hatırlatarak, “Gazetecilik bir meslek değil, bir yaşam biçimidir. 1975’te Cumhuriyet gazetesinde mesleğe başladım uzaktan da olsa onunla çalışma şansı yakaladım. Bugün geldiğimiz noktada Uğur Mumcu gazeteciliğine hasretiz. Uğur Mumcu araştırmacı gazeteciliğin öncülerindendi. Birçok gerçeği ortaya çıkardı. Devlet, kontrgerilla, mafya ilişkileri, tarikatlar üzerine çalıştı. Belki onun o dönemdeki uyarıları dikkate alınsaydı 15 Temmuz yaşanmazdı. Gazetecinin asli görevi toplumu bilgilendirmek. Biz ne yazık ki sonra 30 yılda görüyoruz ki gazeteciler, okumaz, araştırmaz oldular. Ve bir korkaklık, bir ürperti. Uğur Mumcu bir cesur yürekti. Bir vatanseverdi. Kalpaksız Kuuva-i Milliyeciydi. Atatürkçüydü. Önemli olan gazeteci olarak Atatürk ilkelerinden sapmamak, Atatürk ilkelerini topluma en iyi şekilde anlatmaktır. Dileriz, medya sektöründe trollerin cirit attığı günümüzde yeni Uğur Mumcular çıkar” ifadelerini kullandı. Eski MGC başkanlarından Ahmet Ünal da, Uğur Mumcu’yu her yıl anan az sayıda gazeteciler cemiyetinden birinin de Mersin olduğunu belirterek “Bu geleneği yaşatan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ERKAN: “YAPTIKLARINI ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan ise, “Bugün günlerden 24 Ocak  2023  ve içinde bulunduğumuz hafta Adalet ve Demokrasi Haftası… Bugün Kalpaksız Kuvvacı, araştırmacı yazar ve yiğit gazeteci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 30. Yıldönümü… Bugün buraya sadece Uğur Mumcu’yu anmak için toplanmadık. Bugün aslında,  özellikle 90’lı faili meçhul olarak katledilen ADD nin kurucu başkanlarından Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Gaffar Okan, Eşref Bitlis, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu,  Hırant Dink, Tahir Elçi gibi ağızlarına  “Atatürk, Bağımsızlık ve Barış ”  sözcüklerinin birini aldığı için katledilen ve failleri hala bulunamayan. bu toprakların yetiştirdiği tüm aydınlarımız ile 70’lerin ve 80’lerin karanlığında katledilen Abdi İpekçi, Çetin Emeç ve Metin Göktepe gibi gazetecilerimizi,  Uğur Mumcu’nun şahsında anmak için toplandık.  Emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileri biliyorlar ki, bu topraklarda yukarıdaki sözcükler ifade edildiği sürece kendi emellerine asla ulaşamayacaklar. Bugün itiraf etmeliyiz ki, her iki yönde de epeyi mesafe almışlardır. Ancak şu da bir gerçektir ki, Anadolu insanının içindeki Atatürk sevgisini, bağımsızlık düşüncesini ve barış özlemini asla yok edememişlerdir. Aksine, halkımız BOP projesinin sonuçlarını,  kuzeyimizde ve güneyimizdeki savaşı ve yarattığı yıkımları ve yerlerini yurtlarını terk edip ülkemize sığınan mültecileri ve çektikleri sıkıntı ve acıları gördükçe “Atatürk, Bağımsızlık ve Barış sözcüklerine ve kuruluş ilkelerine” daha fazla sahip çıkmaktadır.  Bu nedenle bu topraklarda Atatürkçü Düşünce ve Atatürkçüler yaşadığı sürece, Uğur Mumcu ve katledilen tüm aydınlarımız birlikte bu topraklarda barış da sonsuza dek yaşayacak ve yaşatılacaktır. Bu düşüncelerle, 30 yıl önce Ankara’da evinin önünde arabasına konulan patlayıcı ile alçakça katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu ve O’nun şahsında faili meçhul katledilen tüm aydınlarımızı sevgi ve saygı ile anarken, katillerinin bulunarak,  Adaletin ve Demokrasinin en kısa sürede ülkemize gelmesini Atatürkçü Düşünce’nin yeniden iktidar olmasını umutla ve özlemle diliyoruz. On’ları, çabalarını ve yaptıklarını asla unutmayacağız, anıları ve mücadeleleri yolumuzu her zaman aydınlatmaya devam edecektir. Işıklar içinde yatsınlar… Bugün buradan, Uğur Mumcu’nun yolundan giden yerel ve ulusal basınımızın temsilci ve üyelerini de selamlıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından gazeteciler Uğur Mumcu’nun anıtına karanfiller bıraktı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA