70 yıllık terlemenin ödülü!


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde 15’incisi düzenlenen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü bu yıl, Çağdaş Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Usta Şair ve Yazar Hilmi Yavuz’a verildi. Ödül töreninde konuşan usta yazar, “Edebiyat çok zor bir iştir ama bu terlemenin işe yaradığını görüyorum. Bugün MTSO bana bu ödülü layık gördüyse 70 yıllık terlemenin sonucu olsa gerek. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Tarih : 7 Ocak 2023 Cumartesi 14:13

Necdet TAŞ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından Türkiye ve Mersin’de edebiyat ilgisini geliştirmek ve ulusal ölçekte bir verime dönüştürüp edebiyat okurlarının dikkatini nitelikli örneklere çekmek üzere bu yıl 15’incisi düzenlenen ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün sahibi Usta Şair ve Yazar Hilmi Yavuz oldu. Öte yandan Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün Değerlendirme Kurulu Celâl Soycan, Turhan Günay, Metin Cengiz, Yavuz Özdem ve Cemal Sakallı’dan oluştu.    

“70 YILLIK TERLEMENİN SONUCU OLSA GEREK”

 Yavuz ödülünü MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’dan aldı. Çok duygulandığı bir toplantı olduğunu dile getiren Yavuz, “Bu ödül töreninin düzenlenmesine öncülük eden MTSO’ya ve Yönetimine şükranlarımı sunuyor, değerli jüri üyelerine de ödüle bu yıl beni layık gördükleri için gönülden teşekkür ediyorum” dedi. Rönesans’ın 13. yüzyılda İtalya’da ticaret oligarşilerinin kent yaşamındaki etkisiyle başladığını hatırlatan Yavuz, tüm kentlerdeki ticaret ve sanayi odaları kentlerindeki entelektüel bir faaliyete öncü olsa Türkiye’nin de sosyolojik anlamda büyük bir değişim yaşayabileceğine işaret etti. İlk şiirini 1952’de yazdığını ve 70 yıldır edebiyatla terlediğini dile getiren Yavuz, “Edebiyat çok zor bir iştir ama bu terlemenin işe yaradığını görüyorum. Bugün MTSO bana bu ödülü layık gördüyse 70 yıllık terlemenin sonucu olsa gerek. Herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KIZILTAN: “KÜLTÜR, SANAT OLMADAN GERÇEK ZENGİNLİK OLMAZ”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise, iş dünyasının büyük bölümünün çalışmaya yoğunlaşıp kültür, sanat ve edebiyata yeterli zaman ayıramadığını ifade ederek, “Oysa zenginlik sadece ekonomik zenginlik değildir. Kültür, sanat olmadan gerçek zenginlik olmaz. İşte MTSO’nun bu kent edebiyat ödülünü vermesinin altında yatan duygu da budur” dedi. İş dünyasının kültür, sanat, edebiyat konusunda gelişime katkı sunması gerektiğini dile getiren Kızıltan, “Hayatımızın bir bölümünü bu değerlere ayırmazsak gerçek zenginlik olmayacak. Gerçek zenginlik, kültür sanat ve edebiyatta üst düzeye gelmektir. Çocuklarımıza mutlaka kültür ve sanatı aşılamalıyız. Ancak o zaman gerçek gelişmişlik seviyesine erişebiliriz” diye konuştu. Bu törenin önümüzdeki yıllarda çok daha coşkulu kutlanacağına işaret eden Kızıltan sözlerini, “Böylesi önemli bir töreni 15 yıldır aralıksız sürdürüyoruz ve önümüzdeki yıllarda tüm kente hatta yurt geneline yayarak çok daha farklı, çok daha coşkulu kutlayacağız” dedi.

SOYCAN: “EDEBİYAT; HUZURSUZ EDER, FARKINDALIĞI ARTIRIR”

Törende konuşan Seçici Kurul Üyesi Celal Soycan da edebiyatın önemine değinerek, “Edebiyat sizi huzursuz eder, zihin konforunuzu bozar. Buna hazırsanız okursunuz. Unutulmamalı ki edebiyat iyileştirmez, mutlu etmez, farkındalığı artırır. Mersin’in geleneğinde de edebiyat, sanat ve kültür var. Bir kent tarihinde böyle bir çalışmanın kurumsallaşması ve 15 yılı geride bırakması sık rastlanan bir durum değil. Hele edebiyat gibi görece toplumun mesafeli olduğu bir alanda. Bu bağlamda hayat da çok nankör değil. Bir hafta sonra büyükşehir belediyesi bir edebiyat festivali düzenleyecek. Bakınca Türkiye ortalamasında pek sık rastlanmıyor. Bir kent düşünün, ticaret ve sanayi erbabının en üst çatı örgütü 15 yıldır kent adına edebiyat ödülü veriyor. Aynı kentte büyükşehir belediyesi edebiyat festivali düzenliyor. Bunun Türkiye’de örneği yok. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.”

CENGİZ: “HİLMİ YAVUZ’U HERKES BAKTIĞI YERDEN GÖRÜR”

Bir diğer Seçici Kurul Üyesi Metin Cengiz ise törendeki konuşmasında usta şair ve yazar Hilmi Yavuz’u anlattı. Ödülün bu yıl Hilmi Yavuz’a verilmesinin güzel, buna tanık olmanın daha da güzel olduğunu kaydeden Cengiz, “Hilmi Yavuz çok yönlü bir edebiyat insanı. Hilmi Yavuz’u herkes baktığı yerden farklı şekilde görecek. Bir yerden bakarsanız romancılığı, bir yerden gazete yazarlığını görürsünüz. Bir başkası bakar kültür adamı Hilmi Yavuz’u karşımıza getirir. Az sayıda da olsa çevirmen Hilmi Yavuz ile karşılaşıyoruz ama Şair Hilmi Yavuz herhalde bir başka gizemdir. Çağına şerh koymak için yaptığı işler de vardır Hilmi Yavuz’un” dedi. Hilmi Yavuz’un 5 özelliğine dikkat çeken Cengiz bu özellikleri ise şöyle sıraladı: “İlk olarak Hilmi Yavuz sadece bir edebiyat, kültür adamı değil. Başladığı günden bu yana sürekli söyledikleriyle, yazdıklarıyla tartışmalara yol açmış bir isimdir. Söylemleri edebiyat camiasında sürekli gündem yaratmıştır. İkincisi, Hilmi Yavuzu nitelerken kimi iyi şair, kimi sıkı şair der. Kimi şair-i azam diye niteler. Her şairin uğraşı olmuş, farklı yerden onun değerine dokunduğu bir şairdir. Üçüncü dikkat çekmek istediğim olgu, çok yönlüdür ve herkes Hilmi Yavuz’u baktığı yerden farklı şekilde tanımlar. Dördüncüsü zamanın nabzını hep elinde tutmuş, bizi zamanın ötesine taşımıştır. Bu nedenle Şair Hilmi Yavuz hep genç kalmıştır. Son olarak beşincisi hep hüznün şairi olmuştur.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA