CHP’den alternatif kutlama!


Mersin’de Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve birçok STK’nın katılımıyla alternatif kutlama programı düzenlendi. Törende konuşan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Biz CHP’liyiz. Atatürk’e, İnönü’ye iki ayyaş diyenlerle, Atatürk’ün annesine dil uzatanlarla aynı saflarda olamayız. Gerçek Atatürkçüler biziz, CHP’liler. Gerçek vatanseverler varsa o da biziz, CHP’liler. Biz kavga dilini kullanmayız. Ulu önderimiz söylemiş yurtta sulh, cihanda sulh. Biz, mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir diyen Atatürk’ün izindeyiz. Vizyona bakın. Gözlerim yaşardı. İkinci yüz yıl vizyonu tank, top, İha, siha, vur kır, öldür, kahramanlık türküleri… Cumhuriyet bunun için kurulmadı. Cumhuriyet medeniyet projesidir. Barış projesidir” dedi.

 

Tarih : 29 Ekim 2022 Cumartesi 15:57

Necdet TAŞ

Cumhuriyet'in kuruluşunun 99. yıl dönümü Mersin’de coşkuyla kutlandı. Resmi kutlamalarının yanı sıra CHP ve STK'lar Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Alternatif kutlama etkinliğine; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ve çok sayıda partili katıldı. Anıta çelenk sunma ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Partisinin düzenlediği Cumhuriyet Bayramı kutlamasında konuşan Başkan Seçer, “Bizim kutladığımız cumhuriyet 2022 yılında Türkiye’deki cumhuriyet anlayışı değil. Cumhuriyetin demokrasi, özgürlük, adalet olduğunu düşünürüz. Bilim, medeniyet, çağdaşlık olduğunu düşünürüz. Bizim Cumhuriyetimiz Atatürk’ün cumhuriyeti” dedi.

“UCUBE BİR SİSTEM VAR”

Son günlerde cumhuriyeti herkesin kendince yorumlamaya, şekillendirmeye başladığını ifade eden Seçer, “Zaten ülkede demokrasinin tecelli ettiği parlamento ya da halkın iradesinin tecelli ettiği bir parlamentodan söz etmek mümkün değil. Mevcut ucube bir sistem olan başkanlık sistemi ile bir kişi ve etrafındaki kendi emir ve talimatları ile hareket eden bir grubun, bir zümrenin yönetimi altında bir rejim görüyoruz. Oysa bizim arzuladığımız; demokrasinin kuvvetler ayrılığı prensibi çerçevesinde çoğulcu parlamenter sistemle taçlanması. Cumhuriyetin demokrasi ile taçlanması. Son 5 yıldır bundan uzaklaşan bir Türkiye görüyoruz ama zaten bu anlamda bugünkü ortaya koyduğumuz demokrasi mücadelesi de tam bununla ilgili. Umut ediyorum yanlıştan dönecek, yanlış hesap Bağdat’tan dönecek. Türkiye layık olduğu şekilde, parlamenter sistemin güçlü olduğu, milletin iradesinin tecelli ettiği, parlamentonun kararlarıyla yönetildiği bir ülke konumuna gelecek. Bundan en küçük bir endişem yok. 2023 yılında yapılacak seçimler çok önemli. Gelecek yıl bugün, çok farklı bir anlayışla ülkenin yönetildiğini gördüğümüz o gün farklı bir coşkuyla farklı bir inançla cumhuriyeti kutlayacağız. Kurum ve kurallarıyla yerleşmiş demokrasi öyle 100 yılda olmuyor. 200 yıl, 300 yıl, 500 yıl. Deneyim istiyor. Bebeğe bakar gibi. Onu ana sütüyle besler gibi. Sevgiyle büyütür gibi demokrasiyi büyütmek gerekiyor. Hiç endişeniz olmasın. Olacaktır. Hastalıklar olacaktır, yağmurlar, fırtınalar olacaktır ama bugün Mersin’de olduğu gibi aydınlık günler de olacaktır. O da yakındır” ifadelerini kullandı.

“DEVLET VATANDAŞINA TUZAK KURMAZ”

“Bizler ülkemizi seviyoruz. Bize sevgi testi yapıyorlar. Bir taraftan yedi sülalenize yetecek servet yapın, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyin için zengin olun, devletin yapısına çivi sokun, devlet yapısını yok edin ondan sonra demokrasiden, hak hukuktan, insan haklarından söz edin. Artık yüzsüzlüğün zirve yaptığı günleri yaşıyoruz Türkiye’de. Devlet vatandaşına tuzak kurmaz” şeklinde konuşan Başkan Seçer, “Devlet kurumu bir başka devlet kurumuna tuzak kurmaz. O ahlaksızlıkların zirve yaptığı günleri yaşıyoruz bugün. Elbet bunların sonu gelecek. Mahkeme kadıya mülk değil. Bizler sokakta vatandaşımıza hizmet ederken hiçbir koruma zırhının arkasına saklanmadık. Onlarla beraber onlar için çalışıyoruz. Biz halkımızı seviyoruz. 1923’te ilan edilen Cumhuriyet “Yetkinin saraydan alınıp halka verilmesi” anlamı taşıyor. Şimdi Türkiye o günleri yaşıyor. Cumhuriyet yetkinin saraydan alınıp yeniden halka verilmesi özlemiyle artık gelecek yıl bugün kutlanacak. Onu da başaracağız. Kimseden korkmuyoruz. Biz cumhuriyeti kuran Atamızın peşindeyiz. Onlar korkmadı. Onlar kaçmadı. Onlar mücadele etti. Biz de mücadele edeceğiz. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Adalet herkese lazım olacak. Hukuku evlat gibi koruyun. Hukukun olmadığı yerde ne yaşam olur, ne vatan olur, ne bayrak olur. Hukuku koruyacağız. Kimseden çekinmeyeceğiz. Biz CHP’liyiz. Atatürk’e, İnönü’ye iki ayyaş diyenlerle, Atatürk’ün annesine dil uzatanlarla aynı saflarda olamayız. Gerçek Atatürkçüler biziz, CHP’liler. Gerçek vatanseverler varsa o da biziz, CHP’liler. Biz kavga dilini kullanmayız. Ulu önderimiz söylemiş yurtta sulh, cihanda sulh. Biz, mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir diyen Atatürk’ün izindeyiz. Vizyona bakın. Gözlerim yaşardı. İkinci yüz yıl vizyonu tank, top, İha, siha, vur kır, öldür, kahramanlık türküleri… Cumhuriyet bunun için kurulmadı. Cumhuriyet medeniyet projesidir. Barış projesidir. Demokrasi projesidir. Eğitim, çağdaşlık projesidir. Onun için kuruldu. Ülkemin geldiği duruma üzülmemek mümkün değil” dedi.

AKTAY: “HİÇBİR GÜÇ BİZİ YOLUMUZDAN ÇEVİREMEYECEK”

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay ise, Yüzüncü yılına adım atmak üzere olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti erdemli ve namuslu insanların ülkesidir. Kurucumuz, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle: “Cumhuriyet erdemdir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir yönetimdir. Cumhuriyet yönetimi erdemli ve namuslu insanlar yetiştirir.” Bu ülkenin yurttaşları cumhuriyetle nefes alır.  Cumhuriyet bizim varlık sebebimiz, gururumuz, onurumuzdur. Cumhuriyet bize bağımsız bir ülke verdi, geleceğe umutla yürüyeceğimiz, aydınlık bir yol çizdi.   O yol demokrasiden, laiklikten, sosyal hukuk devletinden geçiyor. O yol akıldan, bilimden, geçiyor. Bu ülkeyi, Cumhuriyet’le çıktığı o güzel yoldan geri döndürmek isteyenler zavallı bir hayalin peşindeler. Cumhuriyetin ilke ve değerlerini benimseyemeyenler… Cumhuriyetin yokluk içinde var ettiği fabrikaları, stratejik kurumları kendi kişisel servetleriymiş gibi satıp savanlar gerçeği görecekler: Bu ülke Cumhuriyet’in kazanımlarıyla kavga ederek yönetilemez. Bu ülke korku ve tehdide dayanan bir anlayışıyla yönetilemez. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hep birlikte yüksek bir cesaret ve umutla ilerliyoruz.  Az kaldı. Daha çok üreten, daha adil bölüşen bir Türkiye’de, eşitlik, özgürlük ve adalet içerisinde, hep birlikte kardeşçe yaşayacağız. Hiçbir güç bizi yolumuzdan çeviremeyecek. Bizler, Cumhuriyet’i yaşatmaya,  Cumhuriyet’te yaşamaya ant içtik. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.   

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA