Şen: "Aile hekimliği Türkiye modeli iflas noktasında"


Genel Sağlık İş Mersin Başkanı Gürbüz Şen, aile hekimliği Türkiye modelinin iflas noktasında olduğunu belirterek, "Aile sağlığı merkezlerinin acilen kira, personel, elektrik, doğalgaz ücretleri için ayrı bir düzenlemeye gidilmelidir" dedi.

 

Tarih : 5 Ekim 2022 Çarşamba 13:58

Haber Merkezi

Aile hekimliğinde yaşanan sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Şen, aile hekimliği Türkiye modelinin iflas noktasında olduğunu söyledi. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının aile sağlık merkezlerini büyük bir sıkıntıya sokacağını belirten Şen, "Yakında bu aile sağlığı merkezinin doğalgaz gideri şu kadardır diye aile sağlığı merkezi kapı önlerinde uyarı yazıları görürsek şaşırmayalım. Aile sağlığı merkezlerinin acilen kira, personel, elektrik, doğalgaz ücretleri için ayrı bir düzenlemeye gidilmelidir. Cari gider yardımı olarak verilen ücretlerin ülkemizin ekonomik ve coğrafi koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ticarethane gibi değerlendirilen aile sağlığı merkezlerinin elektrik ve doğalgaz ücretleri, asgari ücretteki artışlarla çalıştırdıkları personelin maaş ve vergilerindeki artışlarla aile sağlığı merkezleri için ödenen cari gider yardımları ile karşılanamaz noktaya gelmiştir. Ayrıca birçok aile sağlığı merkezinin kira sözleşme zamanları gelmiş ve yaklaşmaktadır. Bu noktada özelden kiralanan aile sağlığı merkezlerinin yeni sözleşme kapsamında kira bedelleri artacak ve bu yerler tahliye için mahkemelik olacaklardır. Mevcut koşullarda belirlenecek kira bedellerini aile hekimlerinin karşılaması mümkün değildir. Aile sağlığı merkezileri kamu tarafından yapılmalı, belediyeler ve sağlık müdürlükleri yeni yapılanma alanları için aile sağlığı merkezleri yerleri belirlemeli ve yapmalıdırlar. Ayrıca Sağlık Bakanlığı mevcut aile sağlığı merkezlerinin bahçeli daha sağlıklı koşullarda hizmet verecek binalarda hizmet vermesi için çalışma yapmalı yapılacak ASM'lerle, apartman altı ASM'lei taşımalıdır. Birinci basamak sağlık hizmeti kamu sağlığı hizmetidir" diye konuştu.

"BU RAHMETLİ AZİZ NESİN'İN GÜLMECE HİKAYELERİNE KONU OLUR"

  Kamu özel işbirliği Türkiye modelinin, aile hekimlerinin kurduğu bir nevi ticari anlamda basit usul adı ortaklığı olduğunu kaydeden Şen, "Aile hekimleri idari sözleşme kapsamında kamu personeli adli değerlendirmelerde duruma göre kamu, duruma göre özel hukuk statüsünde. Elektrik, su, doğal gaz ve diğer giderleri karşılarken ticarethane kapsamında, aile sağlığı merkezinde kamu dışı çalışanlarının ödemeleri ve özlük hakları kapsamında özel işletme kapsamında. Rahmetli Aziz Nesin'in gülmece hikayelerine konu olur. ASM çalışanlarını değerlendirdiğimizde, kamudan ücretsiz izinle sözleşmeli aile hekimi, aile sağlığı çalışanı, kamu dışı sözleşmeli aile hekimi, aile sağlığı çalışanı, aile hekiminin bireysel ya da ASM adına sözleşme imzaladığı hemşire, ebe, sağlık memuru, hizmetli personel, büro sekreteri, özlük hakları bakımından değerlendirildiğinde hepsinin ayrı ayrı idari hukuku mevcut" ifadelerini kullandı.

"SAĞLIK BAKANLIĞI SADECE SEYİRCİ KONUMUNDA"

  Yenişehir Piri Reis ASM'de yaşanan olayla ilgili de açıklama yapan Şen, "Piri Reis ASM bir apartmanın altında özel bir şahıstan kiralan, aile hekimi ve ev sahibinin kira sözleşme imzaladığı bir aile sağlığı merkezi. Uzun zamandır bu aile sağlığı merkezinde kiracı ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlık nedeniyle mahkeme süreci devam ediyor. Ayrıca aile hekimleri arasında olan uyuşmazlık nedeniyle de mahkeme süreçleri var devam eden. Bu aile sağlığı merkezini kiralayan aile hekimi arkadaşımız kanser hastalığı tedavi sürecinde aile hekimliği yönetmeliği gereği 180 günü aşan raporu olduğu için bugünlerde raporlu iken aile hekimliği sözleşmesi fesih edildi. Kira sözleşmesini imzalayan aile hekimi arkadaşımızın ASM kira sözleşmesi devam ediyor. Şuan boşalan pozisyona yeni bir aile hekimi arkadaşımız atandı. Sözleşmesi fesih olan aile hekimi arkadaşımız noterden ihtarname çekerek ASM'nin kira sözleşmesi gereği kendisine ait olduğunu ve boşaltılmasını istedi, ihtarname çekti ve 15 gün süre verdi. Yeni mahkeme süreçleri başlayacak anlaşılan. Tüm bu süreçlerde Sağlık Bakanlığı sadece seyirci konumunda. Rahmetli Aziz Nesin hikayelerini aratmıyor yaşananlar. Du bakalım nolecek" şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA