HDP’den kara kış için acil çözüm paketi


Asgari ücrete enflasyon oranında yılda en az 3 defa zam yapılması gerektiğini ifade eden HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kışın dar gelirliler için ’Acil kara kış çözüm paketi’ hazırlanması gerektiğinin altını çizerek, “Kış boyunca yoksul haneler için ihtiyaç sınırında doğalgaz, kömür, elektrik ve su ücretsiz verilmelidir. İşe ve okula gidiş geliş saatlerinde toplu taşıma ücretsiz olmalıdır. Okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz ve nitelikli öğle yemeği verilmelidir. Bebek maması ve bezi dâhil olmak üzere, yoksul ailelerin bebek ve çocuklarının temel ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır” dedi.

 

Tarih : 23 Eylül 2022 Cuma 11:10

Haber Merkezi

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi. Kış mevsiminin yaklaştığını ve bu kışın yoksul kesim için daha zor geçeceğini ifade eden Turan, parti olarak hazırladıkları 'Acil Kara Kış Çözüm Paketi’ni kamuoyuyla paylaştı.

 

“KRİZ DERİNLEŞİYOR”

 

Derinleşen ekonomik krizin pençesinde kış mevsimine girildiğini kaydeden Ekonomi ve Tarım Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Bu kış, enflasyon ve yaşam maliyetleri, toplumun en yoksullarından başlayarak, emeğiyle geçinen tüm kesimleri vuracak. İktidarın, düşük faize dayalı, yüksek kur ve yüksek enflasyonla karakterize edilmiş olan, seçime ayarlı ve büyüme hedefli ekonomi politikaları milyonlarca insanımızı yoksullaştırırken, yoksullardan zenginlere de devlet eliyle müthiş bir servet transferine de neden oluyor. Neticede bu politikalar yüksek enflasyonun yanı sıra, reel ücretlerin erimesi ve yoksulların zaruri tüketim mallarına ulaşamamaları biçiminde kendini gösteren bir yaşam maliyeti krizinin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Okulların açılmasıyla eğitim öğretim giderlerinin artışı, doğalgaz başta ısınmada, ulaşımda, temel gıda maddelerinde önümüzdeki aylarda da devam edecek olan fiyat artışı yoksulların belini bükecek nitelikte. Yoksul hanelerin tüketim sepetinin ağırlıklı olarak zorunlu gıda, ısınma, barınma gibi ikamesi olmayan zaruri tüketim mallarını içeriyor olması, yaşam maliyeti krizini daha da derinleştirecek. İktidarın Orta Vadeli Program gibi bütçe referans metinlerine bakıldığında yukardaki sorunları çözmeye yönelik bir bütçe planlamasının olmayacağı da rahatlıkla söylenebilir. Bugün Merkez Bankası tarafından açıklanan politika faizini 100 baz puan azaltma hamlesi de, iktidarın yoksulu daha yoksul kılma niyetinde bir değişikliğin olmayacağını kanıtlıyor. Kısaca iktidar önümüzdeki kışı işçi, emekçi, esnaf, kadınlar, gençler ve milyonlarca dar gelirli için şimdiden “kara kış” olarak ilan etmiş durumda. Halkların Demokratik Partisi, yoksuldan alıp zenginin cebini dolduran bu ekonomik istikametin, uzun erimli yapısal tedbirlerle aşılacağının farkındadır ve bu yönde gerçekçi bir plan ve programa sahiptir. Bununla birlikte yaşanmakta olan kan kaybını durdurabilmek için de acil çözümlerin bir an evvel uygulanmasından yanadır. Bu sebeple iktidarın ilan ettiği kara kışa karşı acil karakış çözüm paketimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK VERİLSİN”

 

Kış boyunca yoksul haneler için ihtiyaç sınırında doğalgaz, kömür, elektrik ve su ücretsiz verilmesi gerektiğini vurgulayan Turan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İşe ve okula gidiş geliş saatlerinde toplu taşıma ücretsiz olmalıdır. Okullarda öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz ve nitelikli öğle yemeği verilmelidir. Bebek maması ve bezi dâhil olmak üzere, yoksul ailelerin bebek ve çocuklarının temel ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır. Yoksul hanelerin ilaç dahil tüm sağlık ihtiyaç ve giderleri kamuca karşılanmalıdır. Yoksul ailelerin okul giderleri kamuca karşılanmalı ve internet ücretsiz olmalıdır. Yoksul ailelere kira desteği sağlanmalı, geliri olmayan ailelerin kiraları merkezi veya yerel yönetim bütçelerinden karşılanmalıdır. Küçük ölçekli ve/veya geçimlik çiftçilerin elektrik ve kredi borçları silinmeli, mazot, gübre, tohum ve veterinerlik giderlerinin yüzde 80’i kamu tarafından karşılanmalı, önceki yılların tarımsal destekleri derhal ödenmelidir. Küçük esnafa 100 bin lira hibe desteği sağlanmalı, banka ve vergi borçları faizsizleri silinerek yeniden yapılandırılmalıdır. Haftalık çalışma süresinin ücretler düşürülmeden düşürülmesi esas olmalıdır.  Devlet bütçesinden yapılan çocuk yardımı, aile yardımı gibi transfer ödemeleri arttırılmalıdır. Reel ücretler arttırılmalıdır. Bu amaçla; Asgari ücrete enflasyon oranında zam yapılmalı ve asgari ücret yılda en az üç kez gözden geçirilmelidir. Emekli maaşları en az 6 bin lira olmalıdır. En yoksullardan başlayarak  kadınlara ve engellilere öncelik verilerek, her haneden en az bir kişiye aylık asgari ücretin üçte ikisi tutarında bir ‘temel gelir güvencesi’ nakit olarak düzenli biçimde sunulmalıdır. KHK’liler işlerine iade edilmelidir. EYT’lilere derhal emeklilik hakkı tanınmalıdır. Kamu emekçileri ve Emeklilere 3600 ek gösterge hakkı sağlanmalıdır. Atanmayı bekleyen 200 bin öğretmen derhal atanmalıdır. Üniversite öğrencilerine yurtlar ücretsiz olmalı, karşılıksız 5 bin lira burs verilmeli ve KYK borçları silinmelidir. Kamuda engelli istihdamı yüzde 10’a çıkarılmalı, engellilerin sağlık ve tedavi giderleri, destek araçları kamuca karşılanmalı. Destek ve bakım ödenekleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, ve engelliler için bütçeden ayrılan pay bu yıl yüzde 5’e çıkarılmalı. Kara kışı dayanışma ile aşacağız, Türkiye’yi barış, adalet, demokrasi ve özgürlükler temelinde yeniden kuracağız.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA