Tabip Odası’ndan ‘Yönetmelik’ tepkisi


25 Ağustos’ta yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği sağlık çalışanları arasında hayal kırıklığı yarattı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Nesanır, bu yönetmelikle birlikte sağlıkta birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinde yaşatılan tahribatın, yönetmelikteki hasta muayene sayısına bağlı ek ödeme tercihiyle gittikçe büyüyeceğini iddia etti.

 

Tarih : 26 Ağustos 2022 Cuma 13:23

25 Ağustos’ta yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği sağlık çalışanları arasında hayal kırıklığı yarattı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nasır Nesanır, büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı’nın günlerdir “Aile hekimlerine müjdemiz var” diye anons ettiği yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, 25 Ağustos 2022 sabahında Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla çalışanlar arasında bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. Yeni yönetmelikle koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetleri öncelenmiştir. Sağlıkta Dönüşüm ile birlikte birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinde yaşatılan tahribat, yönetmelikteki hasta muayene sayısına bağlı ek ödeme tercihiyle gittikçe büyüyecektir” dedi.

“SUS YOKSA MAAŞINI KESERİM”

“Hasta başı ek ödeme tercihinin, ikinci ve üçüncü basamakta yaşanan tıkanıklığın birinci basamak üzerinden giderilerek, yaklaşan seçimlerde hasta “memnuniyetini” artırmaya yönelik olduğunu düşünüyor; böylece koruyucu sağlık hizmetlerinin daha büyük yara alacağını, toplum sağlığına daha büyük zarar verileceğini bildiriyoruz. Sağlık hizmeti, daha çok poliklinik sayısı, daha çok tetkik, daha çok ilaç değildir! Çıkartılan ek ödeme yönetmeliği bizi daha çok ilaç yazma, daha çok hasta görme baskısı altına itmektedir” şeklinde konuşan NEsanır, “Yönetmelikte sadece sesini çıkarmadan, çok hasta bakma şartı ile hekime ve birazcık da Aile Sağlığı Merkezi (ASM)  çalışanlarına ek ödeme yapılması önerilmiştir. Aile hekimini bir hastasına ortalama 6 dakika vakit ayırmak zorunda bırakan, sağlık emekçileri arasındaki çalışma barışını bozan ceza yönetmeliği eki mahiyetindeki bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. Hastalarımıza yeterli zaman ayıracağımız koruyucu hekimliği önceleyen bir sağlık sistemini savunuyoruz. Yeni ödeme yönetmeliğinde, aile hekimlerine ek ödeme yapılması ceza puanı koşuluna bağlanıyor. Son bir yıl içinde enflasyon karşısında yarı yarıya eriyen ücretlerinin artırılması ve hak kayıplarının giderilmesi için mücadele eden aile hekimleri ve diğer ASM çalışanlarına yapılacak ek ödemlerin Anayasa Mahkemesi tarafından hukuksuz bulunan, açık/şeffaf olmayan keyfi ceza puanına bağlı kılınması kabul edilemez. Ek ödeme, Anayasa’ya aykırı olduğu mahkeme tarafından bildirilmiş olan, ceza puanı olmaması şartına bağlı kılınması sağlık çalışanlarının hakları için yürüttükleri mücadeleyi zayıflatmak, sağlık politikaları üzerinde düşünce açıklamayı engellemek, adeta “Sus, yoksa maaşını keserim!” denilerek ek ücret sopa dayatması olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ANAYASAYA AYKIRI”

Birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinden aşılamaların, gebe izlemleri, takip işlemleri, kanser taramaları, otizm taramaları, eğitimlerin yok sayıldığını öne süren Nesanır, “Ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknisyenlerinin emeği yok sayılmıştır. Aynı ASM’de hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanları arası dayanışmayı da kırmayı hedeflemişler. Ücret rejiminin gelir getirip getirmemeye, performansa, teşvike, katsayılara bağlanması, meslek gruplarının kendileri arasında ve diğer meslekler arasında gelir farkı yaratılması sağlık sisteminin sorunlarını çözmek yerine daha ciddi sorunlara yol açmaktadır ki son zamanda yapılan düzenlemeler kısa sürede sahada yarattığı sorunlar nedeniyle yeniden revize edilmektedir. Oysa biz sağlık emekçilerinin revizyona değil sağlığın finansman, organizasyon ve yönetim açısından koruyucu sağlık hizmetlerine odaklanarak yeniden inşa edilmesine ihtiyacımız olduğunu düşünmekteyiz. ASM çalışanlarının sorunları yönetmelik içinde yoktur. Yine ekibin bir parçası olan ASM’de çalışan işçileri ise bu ek ödemeden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır. Bu ayrımcılığı kabullenmek mümkün değildir. ASM yönetimi, kira sorunları, sağlıkta şiddet, güvensiz çalışma ortamları gibi sorunlarımızın ismi dahi anılmamıştır. Bu ek yönetmelik, bir tüketim yönetmeliğidir. Çalışanı tüketen, sağlığı tüketen, yurttaşlarımızı tüketen sağlıkta dönüşüm zihniyetinin bir yansımasıdır ve Anayasaya aykırıdır. Yoksulluk sınırı altında performansa dayalı olarak çalışmak; Emekliliğimize yansımayan ödeme; sağlığı ve emeğimizi tüketen düzenlemeler istemiyoruz; baskı, tehdit, ceza istemiyoruz. Performansa dayalı, koşullara bağlı ek ödeme değil; emeğimizin karşılığı olan ve emekliliğe yansıyan tek ödeme istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA