Yasaklı ilacı neden satıyorsunuz?


Mersin’de şeftali üretimi yapan üreticiler iki arada bir derede kaldı. Çiftçinin, devletin kurumu Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldığı tarım ilacına yine bir başka devlet kurumu Tarım Orman İl Müdürlüğü’nden gelen yetkililer “Yasaklı İlaç” diyerek ceza kesiyor. Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, “Devletimizi göreve çağırıyoruz; Üreticiye satılan tarım ilacını denetlemek sizin elbette göreviniz lakin bunun satışına izin vermemek de sizin sorumluluğunuz. Önlem alın, üreticiye eziyet etmeyin. Derhal Tepeköy, Kocayer, Zeybekler ve Sarılar’da bu adaletsizliğin önüne geçilmeli” dedi.

 

Tarih : 20 Ağustos 2022 Cumartesi 14:39

Necdet TAŞ

İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, beraberinde İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, GİK Üyesi Mehmet Türe, Mezitli İlçe Başkanı Hüseyin Çelik, Kadın Politikaları Başkanları, il ilçe Gençlik Kolları Başkanları İl ve İlçe yöneticileri, meclis üyeleri, mahalle başkanlarıyla birlikte Mezitlil ilçesine bağlı Tepeköy, Kocayer, Sarılar ve Zeybekler Mahallelerinde esnaf ve çiftçilerle buluştu.

“ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİN”

Burada şeftali üreticilerinin sorunlarını dinleyen Dutar, “Üreticinin sırtındaki girdi maliyetleri nedeniyle taşıdığı yük artmış. Gelecekten ümidini kesen şeftali üreticisi isyan ediyor. Üretici gelecek yıl üretmek istemediğini ifade ediyor. İktidarı elinde bulunduranlara sesleniyoruz; şeftali üreticisinin sorunlarına kulak verin. Geleceğinden umudunu kesen köylümüzün feryadına kulak verin. Onlar üretmezse ülke tükenir. Geçen yıl özel sektöre 3 liradan sattığı ürününü, artan girdi maliyetlerine rağmen, bu yıl 2 liraya satmak zorunda bırakıldığı için perişan. Üretici 2 kilo şeftali satıp 1 ekmek alabiliyor. Özel sektörde tekelleşen Meyve Suyu Fabrikaları (MEYSU) Fabrikalarının insafına kalan üreticimiz feryat ediyor. Devletimizi göreve çağırıyoruz; Üreticiye satılan tarım ilacını denetlemek sizin elbette göreviniz lakin bunun satışına izin vermemek de sizin sorumluluğunuz. Önlem alın, üreticiye eziyet etmeyin. Derhal Tepeköy, Kocayer, Zeybekler ve Sarılar’da bu adaletsizliğin önüne geçilmeli. Devlet eliyle MEYSU Fabrikaları kurulmalı. Taban fiyat belirlenmeli. Üreticinin kaderi özel sektörün insafına bırakılmamalı. Üreticinin feryadına kulak verin ve gereğini yapın. Şeftali üreticisinin derdi bununla da bitmiyor. Çiftçinin, Devletin kurumu Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldığı tarım ilacına Tarım Orman İl Müdürlüğünden gelen yetkililer “Yasaklı İlaç” diyerek ceza kesiyor. Üretici haklı olarak devlete hesap soruyor;  “Madem yasak bu ilaç, satışına nasıl izin veriyorsunuz?” diye…” dedi.

“ÜRETİCİ UÇURUMA DOĞRU İTİLİYOR”

İYİ Parti olarak uzun zamandır merkez-kırsal demeden sürekli sahada ve alanda olduğunu kaydeden Dutar, “İYİ Parti seçimlere kadar Mersin’in 805 mahallesine en az iki defa gitmiş olacak. 3 yıldır sürekli sahadayız. Gülnar’da duyduğumuz sıkıntıların aynısını bugün Mezitli’nin köylerinde duyuyoruz. Üreticinin sesi olmak için yoğun bir gayret veriyoruz. Bu ülkenin kalkınmasında önemli bir yer tutan üreticinin sorunlarına çözüm bulmak zorundayız. Buradan iktidara üreticinin sorunları çözmeleri konusunda sesleniyoruz. Geçen sene yine buraya geldim. O zaman Meysuluk şeftali 4 TL, sofralık şeftali de 6 TL bandındaydı. O dönem yine üretici tarım girdilerinden dert yanıyordu. Aradan 1 yıl geçti girdi maliyetleri 5 kat arttı ancak ürünün fiyatı daha da düştü. Geçen sene 3-4 TL fiyat veren MEYSU bu sene 2 TL fiyat verdi. Ekmek 4 TL olmuş. 2 Kilo şeftali satıp ancak 1 ekmek alınabiliyor. 3 TL’ye alıcı bulamayan bu ürün market ve pazarlarda 15-20 TL arasında satılıyor. Yani üretici istediği fiyattan satıp para kazanamıyor, tüketici de para verip bu ürünü alamıyor. Böyle inanılmaz bir uçurum var. Her geçen gün üretici uçurumun kenarına doğru itiliyor. Garibanın cebinden zenginin cebine para transferi var. Üretici her geçen gün yoksullaşırken, birileri Türkiye’de milyonlarına milyonlar katıyor” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ, TARIM BAKANINA SESİNİ DUYURAMADI”

Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin Mersin ziyaretine de değinen Dutar, “Yakında zamanda Tarım ve Orman Bakanı Mersin’e geldi. Amacı üreticinin derdini dinlemekti ancak buraların üzerinden helikopterle geçti. Üretici, bakana sesini duyuramadı bile. Bakana göre çiftçinin keyfi yerindeymiş. Aldığı krediyi ödeyen çiftçi zenginmiş. Yandaşlarını alıp helikopterle gezen bakan üreticinin derdinden ne anlar? 20 yıldır ülkeyi yönetenler kendi lükslerinden taviz vermezken üreticinin sorunlarına kulak tıkıyor. Üretici ve vatandaş enflasyon canavarına kurban ediliyor. Türkiye’yi teslim ettikleri 3 harfli marketler bile Tarım Kredi Kooperatifinden daha ucuza mal satıyor. İndirim yok bindirim var. Tarım Kredi Kooperatifi önce asli görevini yapsın. Üreticiye katkı sunacaksın. Üreticiyi sermayeye mahkum etmeyeceksin. Meyse Suları 5 kat artarken şeftalinin fiyatı düşüşe geçiyor. Bu nasıl iş? Devlet baba olarak bu sene için en azından üreticiye elini uzatsın. Özel sektör temsilcilerine bir temsilci gönderilsin ve taban fiyatı belirlensin. En azından şeftali taban fiyatı 4 TL olsun. Yolsuzluk yapanları kararnamelerle aklayanlara buradan duyurulur. Kendi yandaşlarının vergi borcunu bir gecede silebilen devletin şeftali üreticisine de 1 TL teşvik verecek gücü vardır” ifadelerini kullandı.

“PARA İLE VATANDAŞLIK SATIYORLAR”

Hükümetin elinden en büyük sermayenin ayrıştırma politikası olduğunu iddia eden İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, “Bizi vatan hainliğiyle suçluyorlar. CHP ve İYİ Parti’den vatan haini çıkmaz. Ortak akılla gelip bunlardan sıyrılmalı ülke. Ellerinde bir yağlı boya her eleştiriye, ‘Bunlar FETÖ’cü, bunlar PKK’lıdır’ diyorlar. Her eleştiriye beka sorunu var diyorlar. Türkiye’de en büyük ekonomi ve mülteci sorunudur. Kendi milleti açken başka ülkelerden mülteci getiriyorlar. Misafirliğin de bir süresi olur. Kendi ülkesindeki insanlar üvey evlat muamelesi görüyor. Sizlere gelip beka muhabbeti yapabilirler. Açık sınır politikasıyla sınırları kevgire çevirdiler. Ne ararsanız var ülkede. Bekadan bahseden arkadaşlar, 450 bin dolarla vatandaşlık satıyor. Kurtuluş mücadelesiyle kazandığımız toprakları para ile satıyorlar. Para karşılığı vatandaşlık satanlardan yerli ve milli olur mu? İktidara geldiğimiz de sizlerin helal oyuyla mutlu ve huzurlu bir ülke yaratacağız” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA