Üreticide 2 TL 30 kuruş, marketlerde 13-14 TL!


Tarımda üretim merkezlerinden Mersin’de şeftali hasadı tarlada 2 lira 30 kuruştan sürerken, üreticiler geçen yıl 4 TL’den sattıkları ürünlerinin düşük fiyata gitmesine anlam vermediklerini belirterek, tüketicilere marketlerde yüksek fiyata satılmasına karşı ’Biz ucuz satıyorsak, vatandaşta ucuza yesin’ diye çağrıda bulundu.

 

Tarih : 18 Ağustos 2022 Perşembe 11:19

Türkiye'nin özellikle yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin'de son haftalarda yoğun olarak şeftali hasadı yapılıyor. İlk ürünlerin çıktığında üreticisini sevindiren şeftali ise hasadın yoğun olarak yapıldığı bugünler de üzdü. Üreticinin bin bir emekle yetiştirdiği şeftaliyi tüccarlar 2 lira 30 kuruştan tarladan almaya başladı. Geçen yıl 4 TL'den giden şeftalinin bu yıl artan enflasyona rağmen 2 lira 30 kuruşa alınmasına üzülen üreticiler, en azından marketlerde de tüketiciye 10-15 TL yerine 5-6 TL'ye satılmasını istedi. Marketlerin fahiş fiyata ürünü sattığını aktaran üreticiler, "Biz ucuza veriyorsak, tüketici de ucuz yesin' dedi. Erdemli ilçesi Sıraç Mahallesinde iki ayrı bahçesinde şeftali üreten Mehmet Altıntaş, "Sabah erkenden 5 gibi bahçeye giriyoruz hasadımızı yapıyoruz. Şuanda bahçede bizden çıkışı 2.30 TL, yani 2 lira 30 kuruş. Marketlere gidiyorum 10, 15, 20, 25. Biz ucuz çıkardık 2 TL 30 kuruştan veriyoruz, tüketiciler marketlerden, manavlardan, pazardan 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar pahalı alıyor" dedi.

"MARKETLERE ÇAĞRIM 5 LİRA KAZANACAĞINIZA 1 LİRA KAZANIN"

Tüketicilerin neden pahalı yediğine anlam veremediğine değinen Altıntaş, "Şimdi bizden 2 liraya çıktığına göre 5-6 lira bilemedin 7 lira, 8 lira arasında yemesi gerekiyor. Çünkü 2-3 tane el değiştirdiği için o maliyet o kadar bulması lazım ama 20 lira 25 lira gerçekten de çok fahiş fiyat. Bu sene biraz bereketli meyvelerimiz, ama fiyat olmadığı için yine zarardayız. Çünkü girdilerimiz arttı. Geçen sene biz 4 TL'ye vermiştik bu şeftaliyi, bu sene 2 lira 30 kuruş. Madem ki biz 2 lira 30 kuruşa veriyoruz bu meyveyi, marketlere çağrım, manavlara çağrım neden tüketiciye 5 liraya, 6 liraya vermiyorsunuz. Çok kazanacağınıza biraz az kazanın. 5 lira kazanacağınıza 1 lira kazanın. Biz zaten zarardayız, ama vatandaş, tüketici ucuz yesin. Bizden ucuza çıktığına göre onlarda ucuz yesin" diye konuştu. Sabahın 5'inde iş başı yaptıklarını aktaran işçi çavuşlarından Vedat Aydan, "Tabi sıcağın altında, tüyü çok birde, olgunlaşmış malı topluyoruz, arabamızda zor doluyor, saat 4'e kadar çalışıyoruz. Özenle çok titiz toplamak lazım. Titiz toplamasan ürün yumuşar, parmak izi çok olur" diye bilgi verdi. Bahçede şeftali toplayan işçiler de yoğun bir mesai harcadıklarını sabah 5'ten öğleden sonra 3-4'e kadar mesai yaptıklarını aktardı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA