Aktay: “Mecliste alınan kararlar şaibeli”


HDP’li Akdeniz Belediyesi Meclis Üyeleri, olağanüstü meclis toplantısı öncesi HDP’li Akdeniz Belediye meclis üyelerinin gözaltına alınması ile ilgili suç duyurusunda bulunacak, mecliste geçen kararların iptali için ise mahkemeye başvuracak. Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “AKP’li belediye meclis üyelerinin, 5 HDP’li üyenin gözaltında tutuluyor olması nedeniyle oluşan olağanüstü durumu istismar ederek aldıkları tüm kararlar şaibe altındadır. Bu tezgah, Türkiye’nin huzuruna, demokratik teamüllerine vurulmuş çok büyük bir darbedir” dedi.

 

Tarih : 1 Ağustos 2022 Pazartesi 13:46

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin’de PKK/KCK, PYD-YPG ve MKP terör örgütlerine yönelik "Temizleme" adıyla başlatılan operasyon çerçevesinde Akdeniz Belediye meclisinin olağanüstü toplantısı öncesi aralarında aynı zamanda Akdeniz Meclis üyesi de olan HDP Mersin İl Başkanı Bedriye Kuş ile HDP'li 4 Akdeniz Belediyesi Meclis üyesinde olduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 4’ü tutuklanırken meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu 17 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Akdeniz Belediye Meclisin olağan üstü toplantısına operasyona tepki için HDP, EMEP’li üyelerin katılmaması, CHP’lilerin de meclisi terk etmesi üzerine kritik maddeler AK Parti’lilerin oy birliği ile geçmişti. Meclis üyeleri ve il eş başkanlarının serbest bırakıldığı operasyon sonrası CHP ve HDP İl Örgütleri tarafından parti il binalarında ayrı ayrı basın açıklaması yapıldı.

AKTAY: “MECLİSTEKİ KONULARI OLDUBİTTİYE GETİRDİLER”

CHP Mersin İl Başkanlığında CHP’li Akdeniz Belediyesi Meclis üyelerinin katıldığı basın toplantısında konuşan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Bugün, günlerdir kamuoyunun gündemini meşgul eden, son derece tehlikeli, son derece çirkin bir tezgâhı bir kez daha bütün ayrıntılarıyla deşifre etmek üzere bir araya geldik. Sizi yaşanan bu süreç hakkında bilgilendirmek ve olan biteni, oldubittiye getirileni kısaca anlatmak isterim. Biliyorsunuz, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Ağustos’taki olağan toplantıdan günler önce,  22 Temmuz’da Meclisi alelacele olağan üstü toplantıya çağırdı. Biz, o gün de işkillenip “bu acele, bu telaş niye?” diye sormuştuk ki, Gültak, toplantıyı ansızın 28 Temmuza erteledi. Toplantının yapılacağı sabah bir uyandık ki meclisin Cumhur İttifakından olmayan 5 üyesi apar topar, ters kelepçe takılarak gözaltına alınmış. AKP'li Belediye Başkanı Gültak, arkadaşlarımızın  “toplantıyı erteleyelim” çağrısına rağmen Nuh dedi, peygamber demedi ve 5 eksik üye ile meclisi yine de topladı. O gün, Gültak, arkadaşlarımızın konuşmalarına engel olunca, onlar da bu tiyatronun figüranı olmayacaklarını söyleyerek oturumu terk ettiler. Gültak, toplantı için 20 yeter sayısını bulanamayınca ertesi gün için ikinci kez olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. Böylece Gültak, 38 üyeli belediye meclisinde, yeterli sayıda üyenin bulunmadığı toplantıda, 1’i bağımsız 16’sı AKP’li, toplam 17 üyenin oyuyla istediği kararları kolayca geçirmiş oldu. Yani,  Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, 5 Belediye Meclis üyesinin gözaltında tutulduğu, bu nedenle meclis aritmetiğinin şekil değiştirdiği bir günde, olağanüstü meclis toplantısı gerçekleştirerek, normalde alamayacağı birtakım satış, borçlanma ve devir yetkisi kararlarını almış oldu” diye konuştu.

“HUKUKA KARŞI HİLEYİ MARİFET BİLDİLER”

2019 yerel seçim sonuçlarının, Mersin’in çok renkli siyasal ve toplumsal yapısını birebir yansıtan, çok değerli bir milli irade belgesi olduğunu vurgulayan Aktay, “Hepimiz yerel seçim sonuçlarının ortaya koyduğu iradeye saygı duymak ve o iradenin hayata geçmesini sağlamakla yükümlüyüz. Hatırlatırım ki Mersinlilerin iradesiyle şekillenen büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinin yapısını bozmayı, fiilen değiştirmeyi amaçlayan her türlü girişim, demokrasiye ve halka karşı işlenmiş bir suçtur. Bu nedenle, oldu bittiyi, el çabukluğunu, demokrasiye ve hukuka karşı hileyi marifet sayan Mustafa Gültak şaibe altındadır. AKP’li belediye meclis üyelerinin, 5 HDP’li üyenin gözaltında tutuluyor olması nedeniyle oluşan olağanüstü durumu istismar ederek aldıkları tüm kararlar şaibe altındadır. Bu tezgah, Türkiye’nin huzuruna, demokratik teamüllerine vurulmuş çok büyük bir darbedir. Daha o gün de söyledik: “Seçimle gelmiş olan Belediye Meclisi Üyelerinin her biri Akdenizlilerin iradelerinin meşru temsilcileridir. Gözaltı gibi, hukuki bir sonucu ifade etmeyen geçici bir tedbir, kimseye Akdenizlilerin iradesini hiçe saymak hakkını vermez” dedik.  “Şaibe altında kalırsınız, Akdeniz Belediye Meclisini dizayn etmeye çalışmayın” dedik ama aldırmadılar. Kararları bir bir geçirdiler ve Türkiye’nin yakın tarihine kirli harflerle yazılacak, yıllar yılı konuşulacak çirkin bir uygulamaya imza attılar. Dikkatinizi çekerim ki gözaltına  alınan meclis üyeleri o kararların alınmasından sadece saatler sonra, mahkemece haklarında herhangi bir tedbir uygulanmaksızın serbest bırakıldılar” şeklinde konuştu.

“BU KARARLAR AKDENİZ’E ZARAR VERECEK”

“Bu kararların bu biçimiyle geçmesini hiç istemezdik ve geçmemesi için elimizden geleni yaptık. Gültak’ın geçirdiği bu kararlar Akdeniz Belediyesi’nin bütçesine, Akdeniz halkının geleceğine zarar vermektedir. Ama bu kararları almak için başvurulan tezgâh, bu kararların Akdeniz’e ve Mersin’e verdiği zarardan çok daha fazlasını Türkiye’ye verecektir” ifadelerini kullanan CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Şimdi soruyoruz: Oylama sabahı gözaltına alınanlar, oylama biter bitmez, kararlar şaibeli biçimde geçirildikten sonra salıveriliyorsa bu ne anlama gelir? Kolluk güçleriyle el ele, kol kola başkaca neler planlanıyor? Bu olayı bu kadar çiğ, bu kadar göz göre göre cereyan ettirmek bu operasyonun mimarlarını hiç mi rahatsız etmiyor? Bunun hesabını önce ilk seçimde, sonra ise bağımsız bir yargı önünde verecekleri düşüncesi bu insanların hiç mi aklını kurcalamıyor? Gültak, gözaltı gibi geçici bir tedbirden, kendisi, partisi ve yandaşları için kalıcı sonuçlar yaratmaya, rant ve istismar üretmeye kalkışmıştır. Gözaltı sürecinin nasıl sonuçlanacağını görmek için bir gün bile bekleyememiştir.  Çünkü acelesi vardı, telaşı vardı… Bu, suçluların telaşıdır. Bu, sonlarının yakın olduğunu gören AKP’li yöneticilerin, yağma ve talandan pay alma telaşıdır. Bir kez daha hatırlatıyorum ki bu tezgâh, bu tehlikeli oyun, şu an sadece Mersin’in Akdeniz Belediyesini, Akdeniz ilçesini ilgilendiriyor gibi gözükebilir. Ama aslında bu Cumhur İttifakının, seçime kadar ve elbette seçim günü yapabileceklerinin korkunç ve tehlikeli bir işaretidir” dedi.

“DEVİRLERİ BİTİYOR”

Milletin iradesine saygı duymayanların ve hukukun üstünlüğünü kabul etmeyenlerin devrinin bittiğini ifade eden Aktay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu gerçeği gören, sonunun geldiğini bilen iktidarın, Mersin’in barış ve huzurunu bozarak kendine oy toplamaya yönelik bütün oyunlarının farkındayız. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, eğer ‘bu bir oyun değil’ diyorsa, bu hatadan kurtulma, kendilerini bu şaibeli durumdan kurtarma fırsatı hala vardır. Belediye Başkanı olarak, son toplantıda alınan kararları geri almak üzere, Akdeniz Belediye Meclisini, mevzuat uyarınca, belli bir süre içinde olağanüstü toplantıya çağırarak  bunları yeniden görüşmeye açma yetkisine sahiptir. Bu olanağı kullanıp kararları yeniden görüşmeye açmazsa, biz, elbette, bu şaibenin giderilmesi ve hukukun, demokrasinin tecelli etmesi için gerekli tüm girişimlerde bulunacağız. Akdeniz belediye başkanının, belediye meclisini devre dışı bırakarak adeta meclisin kayyumuymuş gibi hareket etmesine fırsat veren kötü niyetli girişimlerine geçit vermeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partililer olarak, bu ülkenin tüm demokrasi bileşenleriyle birlikte bu örgütlü kötülüğe karşı direnmeye, onunla mücadele etmeye devam edeceğiz. Öte yandan, iktidarın da, Mersinlilerin hep birlikte, uyum içerisinde yaşama iradesinin ne kadar güçlü olduğunu idrak etmesini ve o kirli, karanlık ellerini artık bu şehirden çekmesini istiyoruz.”

HDP SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’ın da katıldığı basın açıklamasını operasyonda gözaltına alınıp serbest bırakılan aynı zamanda Akdeniz Belediye Meclis üyesi olan HDP İl Eş Başkanı Bedriye Kuş yaptı. 28 Temmuz Perşembe günü, Akdeniz Belediyesi Meclis toplantısının yapılacağı günün sabahında aralarında kendisinin de bulunduğu Akdeniz Belediyesi HDP meclis üyelerinden Nuriye Arslan, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran ve Mehmet Bitkin gözaltına alındığını hatırlatan Kuş, “Akdeniz Belediyesi Meclis üyelerinin partisel dağılımına bakıldığında Cumhur ittifakının meclis üye sayısı Belediye Meclisinde azınlıkta kalıyor. Muhalefet olarak meclis çoğunluğunu oluşturuyoruz. Olağanüstü meclis toplantısı öncesi meclis üyesi arkadaşlarımızın gözaltına alınmasıyla meclis aritmetiği değiştirilmiştir. Belediye meclisinde azınlıkta olan belediye yönetimi bizim gözaltında olduğumuz sırada bu operasyon ile çoğunluğu sağlamış ve istediği kararları oy çokluğu ile meclis kararına dönüştürebilme gücünü elde etmiştir. Olağanüstü meclis gündeminde bulunan konuların tamamına muhalefetin oy birliği ile itiraz ettiğini ve bu durum Başkan Mustafa Gültak tarafından da biliniyordu. Gültak ve yandaşları belediye meclisinde istedikleri kararları çıkartmak için Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Mersin Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği yaparak adeta bu rehine operasyonunu gerçekleştirmiştir. Bunun hem hukuki hem siyasi anlamda her türlü mücadelesinin verileceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu yapılanların hesabını mutlaka soracağız. Olağanüstü meclis öncesi operasyon talimatını veren Mersin Cumhuriyet Savcılığı, operasyonu gerçekleştiren emniyet güçleri ile ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Mecliste geçen kararların iptal edilmesi ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile ilgili ise mahkemeye başvuracağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA