Gültak: “Siyasi şova izin vermem”


Mersin’de PKK/KCK, PYD-YPG ve MKP terör örgütlerine yönelik "Temizleme" adıyla başlatılan operasyon çerçevesinde HDP’li 5 meclis üyesinin gözaltına alınması nedeniyle dün gerçekleştirilemeyen Akdeniz Belediye Meclis toplantısı gerçekleştirildi. HDP’liler meclis toplantısında katılmazken, CHP’li Meclis Üyeleri ise toplantının hemen başında gündem maddelerine geçilmek meclisi terk etti. Konuyla ilgili konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Meclisin huzurunu kaçırma adına siyaset yapmalarına izin verecek değilim. Ortada söz kesen konuşturmayan sansür yapan bir meclis yok. Kimse bu iddia ile meclisi terk edemez. Israrla tekrarladık. Kendileri siyasi şov yapmak istiyorlar. Buyursunlar nerde yapıyorsa yapsınlar” dedi.

 

Tarih : 29 Temmuz 2022 Cuma 13:41

Hüseyin KIRKGÖZ

Mersin’de PKK/KCK, PYD-YPG ve MKP terör örgütlerine yönelik "Temizleme" adıyla başlatılan operasyon çerçevesinde aralarında HDP Mersin İl Başkanı Bedriye Kuş ile HDP'li 4 Akdeniz Belediyesi Meclis üyesinde olduğu öğrenilen 21 kişi gözaltına alınmış ve HDP ile CHP’li meclis üyelerinin toplantıya katılmaması nedeniyle dün gerçekleştirilemeyen Akdeniz Belediyesi’nin Olağanüstü Meclis Toplantısı gerçekleştirildi ancak yine gerginlik yaşandı. HDP ve EMEP’li meclis üyeleri bu defa mazeretsiz olarak toplantıya katılmazken CHP’li meclis üyeleri ise ilk gündem maddesi görüşülürken salonu terk etti. Meclise operasyona tepki gösteren HDP’li meclis üyeleri mazeretsiz olarak katılmazken, CHP Grup Sözcüsü Muhittin Ertaş olağanüstü meclis toplantısı ile ilgili fikirlerini açıklayınca Başkan Gültak tarafından gündem maddesi ile ilgili konuşması konusunda uyarıldı.

“BU TELAŞ NEDEN?”

Bunun üzerine gündem maddesi ile ilgili konuşan Ertaş, “Burası Hastane Caddesinde eski Akdeniz Belediye binası ve eski TEDAŞ binasının bulunduğu yerdir. TEDAŞ ile yapılan takas neticesinde TEDAŞ tapusu da belediyemize alınmıştır. O gün hep beraber çok sevinmiş ve emeğiniz için teşekkür etmiştik. Siz bize buranın çok değerli olduğunu buraya zeminde dükkanlar, üst katlara üniversite hazırlık kurs merkezleri, kadınlar için meslek edinme kurs yerleri, toplantı salonları, lokal gibi belediye hizmet tesislerini kuracağınızı söylemiştiniz. Bizlerde bu durumdan ve projeden duyduğumuz memnuniyeti ifade ettik. Ve heyecanla bekledik. Sizin konuşmalarınız arşivlerde vardır. Bu pekala tekrar izlenebilir. Bu gün gelinen noktada başkaca hiçbir açıklama yapmadan söz konusu taşınmazın satışı veya kiralama yetkisini talep ediyorsunuz. Belediyemizin en kıymetli bir taşınmazının böyle bir telaş ile hiçbir açıklama yapılmadan satışının yapılmak istenmesi üzücü ve düşündürücüdür. Bu durum bu koşullarda ve bu şekli ile kabul edilemez diyoruz. Meclis aritmetiği halkın iradesi şu an meclis oylamasına tam olarak yansımıyor. Bu nedenle meclisi terk ediyoruz” dedi. CHP’li Ertaş daha sonra CHP’li Meclis Üyeleriyle birlikte meclisi terk etti.

BAŞKAN GÜLTAK: “SİYASİ ŞOVA İZİN VERMEM”

CHP’li Ertaş’ın açıklamalarına tepki gösteren Başkan Gültak ise dilek ve temenniler bölümünde söz vereceğini ve saatlerce konuşabileceklerinin altını çizerek, “Amacınız şov yapmak. Şov yapmak istiyorsanız dışarıda yapın. Muhittin Bey, gündem ile ilgili her şeyi söyledi, sesini, sözünü kesmedim, ‘diğer gündem maddeleri ile ilgili olarak da söz vereceğim’ dedim. Ayrıca, ‘dilek ve temennilerde de istediğiniz kadar süre vereceğim’ dedim. Ama Meclisin huzurunu kaçırma adına da siyaset yapmalarına izin verecek değilim. Bekleselerdi, diğer gündem maddeleri ile ilgili görüşlerini beyan etmelerine de kesinlikle izin vereceğimi deklere ettim. Fakat kendileri siyasi şov yapmak istiyor. Bu belediyenin 232 milyon TL borcunu Gültak yapmadı, geçmiş dönem yaptı. Ağır borç yükü ile devraldığımız belediyeyi, mazeret için değil hizmet üretmek için geldik. 232 milyon borcu ben yapmadım. Bütçemizin yüzde 55’e kadar kesilmesine sebep olan da ben değilim. Geçmişin bu ağır borcunu ben, Akdenizlilere ve muhtarlarımıza ödetiyorlar. Sonra da ‘biz sana borçlanma yetkisi’ vermeyiz diyorlar. Bu nasıl bir adalet. Cumhur İttifakı olarak 1 buçuk ay önce Büyükşehir Belediyesi’ne 310 milyon TL borçlanma yetkisi verdik. Meclis’i terk eden arkadaşlar arasında, ‘Başkanım biz de sana destek olacağız’ diyenler de vardı. Hani bizim borçlanma? Üç aydır oyalıyorlar. Niye Akdeniz’e borçlanma veremiyorsunuz?  Meclis’i Ağustos ayında yapalım diyorlar. Ağustos ayı tatil. Biz borçlanmayı alamazsak, Eylül’de de verilip verilmeyeceği belli değil. Verdiler diyelim, İller Bankası ayda 1 toplanıyor. Teminatı almamız Eylül sonu, Ekim’de ihaleye çık… Biz asfaltı, kaldırımı kışın mı dökeceğiz? Asfalt sezonunu ıskalamamızı istiyorlar” dedi.

BAŞKAN GÜLTAK’A 50 MİLYONLUK BORÇLANMA YETKİSİ

Meclis’te, Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’ın, mahallelere sunulacak asfalt, yama, kaldırım, yol, bordür, karo kaplama, kilitli parke ve benzeri altyapı hizmetleri için talep ettiği 50 milyon TL borçlanma yetkisi talebiyle ilgili teklif de görüşüldü. Teklifi, idareden geldiği gibi oylamaya sunan Başkan Gültak’a üyelerin oybirliği ile bu yetki verildi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Başkan Mustafa Gültak; “Bu borçlanmayı Akdeniz ve Mersine hizmet için istiyor, bunu da taahhüt ediyoruz. Nitekim muhtarlarımızla birlikte bütün mahallelerimizin eksik ve ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu tespitler doğrultusunda asfalt, kaldırım ve yol hizmetlerimizi program kapsamında başlatacağız. Yaz sonuna kadar, muhtarlarımızdan da gelen listeler ışığında Akdeniz’in asfalt ihtiyacını çok büyük oranda tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.  Toplantıda, Akdeniz Belediyesi’nce tamamen yenilenen, Okan Merzeci Bulvarı üzerinde bulunan Yılmaz Güney Gençlik Merkezi’nin, barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencileri için erkek öğrenci yurduna dönüştürülmesi amacıyla Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne 10 yıl süreyle bedelsiz tahsisi ile ilgili teklif de görüşüldü. Teklif, üyelerin oyçokluğu ile kabul edilirken, Başkan Gültak; tesiste bulunan yüzme havuzu, aşevi ve diğer donatıların, hem vatandaşlara hem de öğrencilerin kullanımına açık olacağını kaydetti.  Meclis’te ayrıca, Özgürlük Mahallesi’nde; belediyeye ait 37 bin 270 metrekarelik taşınmazın 5 bin metrekarelik alanında ortaokul yapılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 2 yıl süreli ön tahsisi ile ilgili teklif de görüşüldü. Projenin, çocukların geleceği ile ilgili bir olduğunu vurgulayan Başkan Gültak, Akdeniz’in 6 farklı mahallesinde de 9 yeni okulun yapımına Milli Eğitim Bakanlığı’nca başlandığına da dikkat çekti. Üyelerin oyuna sunulan teklif, üyelerin oybirliği ile kabul edildi.  Belediye hizmetlerinde kullanılmak üzere kuruma 4 adet aracın şartsız hibe edilmesi ve bu araçlarla ilgili işlemleri yapmak üzere Başkan Gültak’a yetki verilmesiyle ilgili teklif de oybirliği ile Meclis’ten geçti.

İÇERDE MECLİS TOPLANTISI, DIŞARIDA BASIN AÇIKLAMASI

Öte yandan Salonu terk eden CHP’li meclis üyeleri, meclise katılmayan HDP ve EMEP’li meclis üyeleri ile birlikte belediye önünde basın açıklaması yaptı. HDP Grubu adına açıklama yapan HDP’li Meclis Üyesi Özgür Çağlar, “Bilindiği üzere dün Akdeniz Belediyesi Olağanüstü Meclis toplantısı vardı. Belediye başkanı Mustafa Gültak tarafından belediye meclisimiz olağanüstü toplantıya çağrıldık ama toplantının gündemleri bir olağanüstü toplantısı çağrılacak gündemler değildi” dedi. Olağanüstü meclis toplantısının HDP’li 5 belediye meclis üyesinin hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığı aynı günde ısrarla yapılmak istendiğini anlatan Çağlar, “Böylece olağanüstü ve aciliyeti olmayan maddeler gözaltı ile sayısı azaltılan muhalefetin eksildiği gün oldubittiye getirilerek oy çokluğu ile geçirilmek istenmektedir. Yılmaz Güney Parkının Gençlik ve Spor bakanlığına devri 2 yıl önce gündeme getirildi. O zaman belediye meclisimiz Akdeniz halkının, emekçilerinin, Akdeniz’deki çocukların parkının başka bir kuruma verilmesine karşı çıktı ve reddedildi. Şimdi birkaç yıl sonra yeniden Yılmaz Güney Parkını devretmekteki amacınız ve ısrarınız nedir? 50 milyon TL borçlanma yetkisi zaten belediye meclis üyeleri tarafından komisyona gönderilmiş yani görüşülmüş ve daha sonraki toplantıya ertelenmiş bir gündemdi. Israrla olağan üstü toplantı istemek ve 50 milyon TL borçlanmaktaki amacınız nedir? Kaldırım, asfalt yapımı gerekçesiyle süslediğiniz borçlanma yetkisinin asıl derdi 3,5 yıldır yapılmayan asfalt, kaldırım olmadığına göre bu para nereye harcanacaktır? Belediyeyi borç batağına sürüklemekteki amacınız nedir? Belediyenin 50 milyon TL borç arayacak kadar mali durumu kötüyse neden Akdeniz Belediyesi yönetimi yıllardır basın yayın ve reklama çok yüksek miktarlar harcadığı paraları asfalt kaldırım ve temel hizmetlerin görülmesinde kullanmadı? “ ifadelerini kullandı. “Akdeniz belediyesine ait eski TEDAŞ binasının satışına istediğiniz onay mı acil olarak olağanüstü toplantı oylanarak kabul edilmesi gerekiyor” diyen Çağlar, “Bir yanda 50 milyon TL borçlanma diğer yanda belediye mallarının satışı. Bu bir çelişki değil midir? Bu durum Belediye mallarının satış yoluyla peşkeş çekilmesi değimlidir? Bu kıyak kimedir? Hangi yandaşa söz verilmiştir?” dedi.

“OPERASYON SİYASİ”

Söz konusu maddelerin hiçbirinin acil olarak olağanüstü toplantı yapılmasını gerektirmediğini ifade eden Çağlar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üstelik istenirse Eylül ayında normal meclis toplantısı yapılma olanağı varken, yukarıda saydığımız konular daha önce mecliste görüşülmüşken bu toplantıyı 5 belediye meclis üyesinin zorunlu yokluğunda yapılmasının amacı nedir? Bu neyin acelesidir? Eski TEDAŞ binasının satılması ve borçlanmada kimlere ne sözler verildi ki belediye meclis üyeleri alı konularak meclis toplantısı oldubittiye getirilmek istenmektedir? HDP’li 5 belediye meclis üyesi neden gözaltına alındı? Akdeniz Belediyesi Meclis Toplantısında görüşülecek ranta ve istismara açık olan maddelerin geçmesi ve aynı zamanda iktidara karşı oy kullanmalarını engellenmek için mi gözaltına alındılar. Kendi meclis üyelerinize sahip çıkmamamız ve HDP, CHP ve EMEP’li meclis üyelerinin “meclis üyesi arkadaşlarımız Nuriye Arslan, Ali Tanrıverdi, Nevzat Baran, Bedriye Kuş ve Mehmet Bitkin gözaltında bekletilirken meclis toplantısını yapmayalım” çağrısına kayıtsızlığınız bu hukuksuzluğun yanında durmak değil midir? Kirli ve hukuktan tamamen kopuk bir şekilde operasyonla gözaltına alınan meclis üyelerimizin gözaltına alınma sebebi ve süreci hakkında kamuoyunun ve tüm vatandaşlarla birlikte özellikle Akdeniz halkının bilgilendirilmesi zorunlu ve gereklidir. Bu nedenle yapılan operasyonun siyasi saiklerle yapıldığını, mecliste oy çokluğunun iktidarın lehine dönüştürme amacından başka hiçbir amaçla yapılmadığını tüm Akdeniz halkının takdirine sunuyoruz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA